BUSINESS & FINANCE

Χρηματιστήριο: Αντιστροφή του κλίματος με «οδηγό» το +2% στις τράπεζες

Ανακάμπτει η μετοχή της Εθνικής, νέο άλμα για την Attica Bank

Χρηματιστήριο: Αντιστροφή του κλίματος με «οδηγό» το +2% στις τράπεζες

Προσπάθεια ανάκτησης του χαμένου εδάφους της Τρίτης καταβάλλει το Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς η ανάκαμψη στη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας ενισχύει τις αγοραστικές κινήσεις των επενδυτών και συμβάλλει στην σταθεροποίηση του κλίματος.

Πιο συγκεκριμένα, λίγο μετά την έναρξη της σημερινής συνεδρίασης (11.00), ο Γενικός Δείκτης καταγράφει αξιοσημείωτη άνοδο της τάξης του 1,08% και ενισχύεται τις 877,51 μονάδες, κερδίζοντας περίπου 9,5 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Τρίτης (868,11 μονάδες).

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε έξι μονάδες -από 871,7 έως 877,5 μονάδες- με τον τζίρο των συναλλαγών να παραμένει σε απολύτως ικανοποιητικά επίπεδα, υπερβαίνοντας τα 8 εκατ. ευρώ έως τις 11.00 το πρωί. 

Η σημερινή προσπάθεια ανάκαμψης επέρχεται λίγες ώρες μετά τη νέα οπισθοχώρηση του Γενικού Δείκτη προς τα επίπεδα των 870 μονάδων, ως απόρροια των πιέσεων στην Εθνική Τράπεζα (-4%), οι οποίες πυροδοτήθηκαν από τις φήμες περί Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου (ΑΜΚ). Δεδομένου ότι η συγκεκριμένη πληροφορία δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, η σημερινή «εικόνα» στον τραπεζικό τίτλο είναι σαφώς βελτιωμένη, με τη μετοχή να ανακάμπτει στο +2,1% και τα 2,4 ευρώ. 

Περαιτέρω ώθηση παρέχεται κι από την Attica Bank, η οποία συνεχίζει τις ακραίες διακυμάνσεις, κερδίζοντας περισσότερο από 14% και «σκαρφαλώνοντας» στο 0,18 ευρώ, εν μέσω των διάφορων σεναρίων για τον μέλλον της τράπεζας. Πολύ καλό είναι το ξεκίνημα και για τις μετοχές των Ελλάκτωρ – Mytilineos, οι οποίες ενισχύονται άνω του 2%, ενώ αντίθετα στον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης, οι πιέσεις σε Cenergy – ΑΒΑΞ υπερβαίνουν το -1,5%. 

Εισροές 100 εκατ. στην Eurobank

Ειδική αναφορά θα πρέπει να γίνει στους αυξημένους όγκους των συναλλαγών, κάτι το οποίο σηματοδοτεί την εμπιστοσύνη των επενδυτών στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Σύμφωνα με τους αναλυτές, σε ρόλο καταλύτη βρίσκεται τόσο η τουριστική περίοδο όσο και η εκταμίευση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης. 

Σ’ αυτό το πλαίσιο, δεν θα πρέπει να μας προξενήσει εντύπωση μια πιθανή επιστροφή στις 900 μονάδες τις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις, λαμβάνοντας υπόψη και τις εισροές τουλάχιστον 100 εκατ. ευρώ στη μετοχή της Eurobank, ως συνέπεια της εισόδου στον βασικό δείκτη του MSCI. 

Από την άλλη πλευρά, όπως εκτιμά ο διευθυντής επενδύσεων της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ, Δημήτρης Τζάνας, το σενάριο οπισθοδρόμησης προς τις 850 μονάδες έχει μικρή πιθανότητα να συμβεί, από την στιγμή που το ελληνικό χρηματιστήριο συγχρονίζεται με τους εγχώριους καταλύτες.

Στο +2% τα τραπεζικά κέρδη

Ο τραπεζικός κλάδος, όπως προαναφέρθηκε, αποτελεί τον «πρωταγωνιστή» της ημέρας, καθώς κερδίζει τουλάχιστον 2% και ενισχύεται στις 540 μονάδες, σε μια προσπάθεια διατήρησης του θετικού προσήμου σε επίπεδο έτους. Βέβαια, η απόσταση από το υψηλό των 639 μονάδων εξακολουθεί να είναι μεγάλη, μετά τις βίαιες μεταβολές των τελευταίων συνεδριάσεων. 

Πέραν των ΕΤΕ και Attica Bank, σημαντικά στηρίγματα παρέχει η μετοχή της Alpha Bank, η οποία βρίσκεται στο +2,3%, παραμένοντας σταθερά άνω του 1 ευρώ, εν όψει της υλοποίησης της ΑΜΚ των 800 εκατ. ευρώ. Κατά 1,5% ενισχύεται και η μετοχή της Eurobank, η οποία προσεγγίζει με πειστικότητα το όριο του 0,8 ευρώ. Τέλος, η μετοχή της Πειραιώς κινείται στο +1%. Πιο αναλυτικά:

  • Alpha Bank 2,33% 1,034 ευρώ
  • Attica Bank 14,5% 0,18 ευρώ
  • Eurobank 1,48% 0,7964 ευρώ
  • Εθνική Τράπεζα 2,17% 2,401 ευρώ
  • Πειραιώς 1% 1,52 ευρώ

«Πράσινο» το ταμπλό

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίσης (+1,08%), οι αγοραστές δείχνουν να ελέγχουν απόλυτα το χρηματιστηριακό ταμπλό, καθώς εκτός των σημαντικών στηριγμάτων από Ελλάκτωρ – Mytilineos, η μετοχή του ΑΔΜΗΕ συνεχίζει τη θετική «εικόνα» και κερδίζει 1,5%. 

Στα ίδια επίπεδα κινούνται και τα κέρδη στη μετοχή του ΟΤΕ, ενώ άνω του 1% διαμορφώνεται η άνοδος για τις μετοχές των Τέρνα Ενεργειακή, ΟΠΑΠ και Viohalco. Στον αντίποδα, η μετοχή της ΕΧΑΕ υποχωρεί κατά 1,5%, ενώ η μετοχή της ΓΕΚ Τέρνα βρίσκεται στο -0,6%.

Συνολικά, έως αυτή την στιγμή (11.00), 54 μετοχές κινούνται ανοδικά, 12 μετοχές καταγράφουν πτώση, ενώ 14 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 61,6 δισ. ευρώ, αυξημένη κατά 500 εκατ. ευρώ σε σχέση με την Τρίτη.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News