BUSINESS & FINANCE

Χρηματιστήριο: Σωστά προβληματίζει ο Ιούνιος; «Οδηγός» η επίδοση του 6μήνου

Ποιοι παράγοντες ενισχύουν τη μακροπρόθεσμη προοπτική - Αλλά και οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν

Χρηματιστήριο: Σωστά προβληματίζει ο Ιούνιος; «Οδηγός» η επίδοση του 6μήνου

Μπορεί το Χρηματιστήριο Αθηνών να αποχαιρετά τον Ιούνιο από το επίπεδο των 884 μονάδων, έχοντας εμφανίσει πτώση για δεύτερο συνεχόμενο μήνα (1,6% τον Μάιο, 1,1% τον Ιούνιο), αλλά η μεγάλη εικόνα παραμένει μάλλον ικανοποιητική, αφήνοντας αρκετές υποσχέσεις για το δεύτερο εξάμηνο του 2021.

Ο Γενικός Δείκτης, ο οποίος για δεύτερη σερί ημέρα έκλεισε κάτω από τις 900 μονάδες, φαίνεται ότι έχει εγκλωβιστεί σ’ ένα σπιράλ συντήρησης και στασιμότητας, καθώς μετά το ανοδικό ξέσπασμα του τριμήνου Φεβρουαρίου – Απριλίου έχει ρίξει αισθητά ρυθμούς, κάτι το οποίο αποτυπώνεται και στους ημερήσιους τζίρους. 

Παρότι, λοιπόν, η βραχυπρόθεσμη τάση είναι πτωτική -χωρίς να αποκλείεται και μια περαιτέρω πτώση προς τις 860 μονάδες- η μακροπρόθεσμη εικόνα παραμένει ανοδική. Κι αυτό, διότι η ελληνική οικονομία έχει να περιμένει αφενός την έλευση των πρώτων εκταμιεύσεων του Ταμείου Ανάκαμψης, αφετέρου την ενίσχυση της κατανάλωσης, ως απόρροια της άρσης των περιοριστικών μέτρων και την έστω και μερική ανάκαμψη των τουριστικών ροών. 

Κι όλα αυτά, ενώ οι τράπεζες έχουν ολοκληρώσει τις ενέργειες κεφαλαιακής ενίσχυσης (ΑΜΚ, εκδόσεις ομολόγων), μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων και αναδιάρθρωσης του κόστους λειτουργίας (εθελούσιες, μείωση καταστημάτων) -συστατικά, τα οποία αποτελούν αναγκαία συνθήκη για ένα πιο ευοίωνο μέλλον.

Την ίδια ώρα, οι επιδόσεις του α’ εξαμήνου αφήνουν ικανοποιημένους τους επενδυτές, οι οποίοι είδαν τον Γενικό Δείκτη να κερδίζει 9,38%, τις τράπεζες 7,35% και τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης 10,62%. Καθόλου άσχημα, δηλαδή, δεδομένου ότι η λελογισμένη διόρθωση συνιστά δείκτη υγείας για μία αγορά.

Γενικός Δείκτης

  • +9,38% στο 6μηνο
  • -1,11% στον μήνα

Τραπεζικός Κλάδος

  • +7,35% στο 6μηνο
  • +0,89% στον μήνα

FTSE Large Cap

  • +10,62% στο 6μηνο
  • -1,25% στον μήνα

Οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν 

Από την άλλη πλευρά, φυσικά, δεν πρέπει να λησμονούμε και τους πιθανούς κινδύνους, οι οποίοι μπορούν αποτελέσουν ατραπούς για την χρηματιστηριακή πορεία του β’ μισού του έτους.

Η μετάλλαξη Δέλτα είναι παρούσα, προκαλώντας τις ανησυχίες των επιστημόνων για ένα νέο κύμα κορωνοϊού από το φθινόπωρο, ιδίως εφόσον δεν «πιάσουμε» τον στόχο της εμβολιαστικής ανοσίας (60% 70%).

Την ίδια ώρα, μια καθυστέρηση του Ταμείου Ανάκαμψης είναι πάντα πιθανή (δεν συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες), αναβάλλοντας την προσδοκώμενη επενδυτική «έκρηξη» για μεταγενέστερο επίπεδο.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News