BUSINESS & FINANCE

Χρηματιστήριο: 5η μέρα απωλειών – Ισχυρή διόρθωση στην Alpha Bank

Στις 884 μονάδες ο Γενικός Δείκτης

Χρηματιστήριο: 5η μέρα απωλειών – Ισχυρή διόρθωση στην Alpha Bank

Με απώλειες για πέμπτη διαδοχική ημέρα τερμάτισε το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο προσγειώθηκε κάτω των 885 μονάδων, εν μέσω των αυξημένων πιέσεων στον τραπεζικό κλάδο και την αδυναμία εμφάνισης στηριγμάτων.

Πιο συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε αξιοσημείωτη πτώση της τάξης του 0,97% και υποχώρησε στις 884,89 μονάδες, πολύ κοντά στο χαμηλό ημέρας, χάνοντας σχεδόν εννέα μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Τρίτης (893,60 μονάδες).

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων διαμορφώθηκε σε 11,5 μονάδες -από 883,96 έως 895,44 μονάδες- με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 75 εκατ. ευρώ, χάρη κυρίως στα τρία πακέτα μετοχών στη μετοχή της Ελλάκτωρ.

Το ενδιαφέρον των επενδυτών εστίασε κατά κύριο λόγο στον τραπεζικό κλάδο, ο οποίος βρέθηκε στο επίκεντρο σημαντικών ρευστοποιήσεων, στον απόηχο και της ολοκλήρωσης της Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου (AMK) στην Alpha Bank.

Η μετοχή της τράπεζας, ενδεικτικά, κατρακύλησε στο -3,75% και το 1,07%, ενώ στο -2,4% τερμάτισε η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας και στο -1,1% η μετοχή της Eurobank. Αντίθετα, η μετοχή της Πειραιώς κατάφερε να αντισταθεί στο αρνητικό κλίμα (+1,7%), χάρη κυρίως στο νέο πρόγραμμα περικοπών σε προσωπικό και καταστήματα.

Συνολικά δε, ο κλαδικός δείκτης υποχώρησε σημαντικά κατά 1,7% και τερμάτισε στις 557,60 μονάδες, απέχοντας σχεδόν 80 μονάδες από το υψηλό έτους (639 μονάδες) αλλά και 150 μονάδες από το χαμηλό έτους (405 μονάδες).

  • Alpha Bank -3,75% 1,078 ευρώ
  • Attica Bank 1,21% 0,1678 ευρώ
  • Eurobank -1,16% 0,85 ευρώ
  • Εθνική Τράπεζα -2,40% 2,4 ευρώ
  • Πειραιώς 1,71% 1,49 ευρώ

Η Alpha Bank απορρόφησε τη ρευστότητα

Η σημερινή αρνητική εικόνα συνδέεται άρρηκτα με την ολοκλήρωση της ΑΜΚ στην Alpha Bank, η οποία κατάφερε να συγκεντρώσει «φρέσκα» κεφάλαια 800 εκατ. ευρώ, με αποτέλεσμα να απορροφήσει την όποια διαθέσιμη ρευστότητα, στερώντας από το Χ.Α. σημαντικές αγοραστικές πηγές.

Με τις επίσημες ανακοινώσεις να θεωρούνται ζήτημα λίγων ωρών, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι προσφορές υπερκάλυψαν σημαντικά το ζητούμενο κεφάλαιο. Υπενθυμίζεται ότι το 80% των νέων μετοχών (640 εκατ. ευρώ) θα διατεθεί στο εξωτερικό μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης, ενώ το εναπομείναν 20% (160 εκατ. ευρώ) στην Ελλάδα μέσω δημόσιας προσφοράς.

Στο +2,7% η Aegean, στο -4,8% η ΕΥΔΑΠ

Από εκεί και πέρα, περιορισμένου εύρους στηρίγματα στον Γενικό Δείκτη παρείχε η μετοχή της Aegean, η οποία ενισχύθηκε κατά +2,7% και τα 5,29 ευρώ, ανακάμπτοντας μετά τις πρόσφατες ισχυρές απώλειες. Κατά σχεδόν 1% αυξήθηκε και η μετοχή της Ελλάκτωρ, ως απόρροια των νέων μετοχικών αλλαγών, ενώ εξαιρετική ήταν η επίδοση της Τέρνα Ενεργειακή, η οποία βρέθηκε στο +2,4% και τα 11,9 ευρώ.

Από την άλλη πλευρά, έντονες πιέσεις ασκήθηκαν στη μετοχή της ΕΥΔΑΠ, η οποία υποχώρησε κατά 4,28% και διολίσθησε στα 8,27 ευρώ, καθώς από σήμερα διαπραγματεόταν χωρίς το δικαίωμα σε μέρισμα. Απώλειες της τάξης του 3,8% παρουσίασε και η μετοχή της Jumbo, ενώ οι μετοχές των ΔΕΗ – ΟΠΑΠ ακολούθησαν στο -1,4% και στο -2,1%, αντίστοιχα.

Όσον αφορά τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης μετοχές, ξεχώρισε η πτωτική κίνηση του ΟΛΘ, η οποία κυμάνθηκε στο -6,25% και τα 27 ευρώ, λόγω της σημερινής αποκοπής του μερίσματος. Κατά 3,15% υποχώρησε και η μετοχή της Τεχνικής Ολυμπιακής, η οποία διορθώνει μετά το ανοδικό σερί, ενώ η μετοχή της Κρι – Κρι τερμάτισε στο -2,7% και τα 8,54 ευρώ.

Συνολικά, 44 μετοχές κινήθηκαν ανοδικά, 72 μετοχές κατέγραψαν πτώση, ενώ 15 μετοχές παρέμειναν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς διαμορφώθηκε στα 62,3 δισ. ευρώ, μειωμένη κατά 500 εκατ. ευρώ σε σχέση με την Τρίτη.

Η εικόνα εν όψει του β’ εξαμήνου 

Η ελληνική αγορά, όπως φαίνεται τις τελευταίες εβδομάδες, έχει εγκλωβιστεί σ’ ένα σπιράλ συντήρησης και στασιμότητας, καθώς μετά το ανοδικό ξέσπασμα του τριμήνου Φεβρουαρίου – Απριλίου έχει ρίξει αισθητά ρυθμούς, κάτι το οποίο αποτυπώνεται και στους ημερήσιους τζίρους. 

Παρότι, πάντως, η βραχυπρόθεσμη τάση είναι πτωτική -χωρίς να αποκλείεται και μια περαιτέρω πτώση προς τις 860 μονάδες- η μακροπρόθεσμη εικόνα παραμένει ανοδική. Εξάλλου, η ελληνική οικονομία έχει να περιμένει αφενός την έλευση των πρώτων εκταμιεύσεων του Ταμείου Ανάκαμψης, αφετέρου την ενίσχυση της κατανάλωσης, ως απόρροια της άρσης των περιοριστικών μέτρων και την έστω και μερική ανάκαμψης των τουριστικών ροών. 

Κι όλα αυτά, ενώ οι τράπεζες έχουν ολοκληρώσει τις ενέργειες κεφαλαιακής ενίσχυσης (ΑΜΚ, εκδόσεις ομολόγων), μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων και αναδιάρθρωσης του κόστους λειτουργίας (εθελούσιες, μείωση καταστημάτων) -συστατικά για ένα πιο ευοίωνο μέλλον.

Από την άλλη πλευρά, φυσικά, δεν πρέπει να λησμονούμε και τους πιθανούς κινδύνους, καθώς η μετάλλαξη Δέλτα είναι παρούσα, δημιουργώντας ανησυχίες για ένα νέο κύμα κορωνοϊού από το φθινόπωρο, ιδίως εφόσον δεν «πιάσουμε» τον στόχο της εμβολιαστικής ανοσίας. Την ίδια ώρα, μια καθυστέρηση του Ταμείου Ανάκαμψης είναι πάντα πιθανή, αναβάλλοντας την επενδυτική έκρηξη για αργότερα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, συμπληρώνοντας τους πρώτους έξι μήνες του 2021, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει σωρευτική άνοδο της τάξης του 10,4%, με τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης να κερδίζει 12% από τις αρχές του έτους, και τις τράπεζες να ακολουθούν στο +9,2%. 

Δείτε ΕΔΩ την εικόνα της αγοράς

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News