BUSINESS & FINANCE

Χρηματιστήριο: Μικρή αναβολή για τις 890 μονάδες

Στις 887 μονάδες ο Γενικός Δείκτης - Άλμα για Jumbo, πιέσεις σε Aegean

Χρηματιστήριο: Μικρή αναβολή για τις 890 μονάδες

Συγκρατημένα ανοδικά τερμάτισε στην τηλευταία συνεδρίαση της εβδομάδας το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τα στηρίγματα από Alpha Bank, Εθνική Τράπεζα και Jumbo να συμβάλλουν στη βελτίωση της βραχυπρόθεσμης τάσης. Ωστόσο, η διατήρηση ορισμένων «βαριδίων» δεν επέτρεψε τη διάσπαση των 890 μονάδων.

Πιο συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε μικρή άνοδο της τάξης του 0,48% και ενισχύθηκε στις 887,60 μονάδες, πολύ κοντά στο χαμηλό ημέρας, κερδίζοντας λίγο περισσότερο από τέσσερις μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Πέμπτης (883,39 μονάδες).

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων καθορίστηκε σε επτά μονάδες -από 885,51 έως 892,50 μονάδες- με τον τζίρο των συναλλαγών να ανεβάζει ρυθμούς προς το τέλος της ημέρας και να αγγίζει τα 90 εκατομμύρια ευρώ.

Οι μετοχές του τραπεζικού κλάδου ήταν αυτές που στήριξαν την ανοδική κίνηση, η οποία ενδοσυνεδριακά έφθασε ακόμη και στο +1% και τις 892 μονάδες. Όμως, η εκδήλωση ορισμένων πιέσεων στους μη-τραπεζικούς τίτλους του FTSE Large Cap περιόρισαν μερικώς τα αρχικά κέρδη και επανέφεραν τον κύριο δείκτη λίγο κάτω από τις 890 μονάδες.

Η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας έκλεισε με κέρδη 2% και τερμάτισε μία «ανάσα» από το τεχνικό όριο των 2,5 ευρώ, εν όψει και της σημερινής ανακοίνωσης των οικονομικών μεγεθών του α’ τριμήνου, η οποία ολοκληρώνει τον κύκλο των πρώτων τραπεζικών δημοσιεύσεων για το 2021

Από την πλευρά της, η μετοχή της Alpha Bank, για ακόμη μία φορά, κατάφερε να «βγει» μπροστά και να ενισχυθεί κατά 1%. Εξάλλου, ολοένα και περισσότεροι επενδυτικοί οίκοι προεξοφλούν δυναμική ανάκαμψη τους επόμενους μήνες, θέτοντας ως τιμή στόχο το 1,3 ευρώ (Εθνική Ασφαλιστική) ή και το 1,5 ευρώ (Woods).

Την ίδια ώρα, η μετοχή της Eurobank, παρά τα ενδοσυνεδριακά κέρδη, έκλεισε οριακά πτωτικά (-0,13%) στα επίπεδα του 0,77 ευρώ, λόγω ορισμένων εξισορροπητικών τάσεων, οι οποίες συνδέονται με την αναδιάρθρωση του δείκτη MSCI. Άλλωστε, σύμφωνα με τους αναλυτές, η είσοδος της μετοχής στον MSCI Standard Greece συνεπάγεται εισροές κεφαλαίων άνω των 100 εκατ. ευρώ.

Από εκεί και πέρα, σημαντικά στηρίγματα στον Γενικό Δείκτη παρείχε η μετοχή της Jumbo, η οποία «σκαρφάλωσε» στο +4,3% και τα 15,8 ευρώ. Στον αντίποδα, η μετοχή της Aegean διολίσθησε κατά 4,1%, διορθώνοντας μετά το +8,4% της Πέμπτης. 

Βελτιωμένο το κλίμα

Η ελληνική αγορά, μετά τη μεταβλητότητα των προηγούμενων εβδομάδων, ως απόρροια των ΑΜΚ σε Alpha Bank και Πειραιώς, φαίνεται ότι εισέρχεται σε τροχιά σταθεροποιήσης, κάτι το οποίο διευκολύνει την κίνηση προς τις αντιστάσεις αρχικά των 890 μονάδων και μετέπειτα των 900 μονάδων.

Σ’ αυτό το σενάριο συμβάλλουν και οι διεθνείς αγορές, οι οποίες προς ώρας αποφεύγουν το σενάριο της βίαιης διόρθωσης, παρά την πιθανότητα σταδιακής απόσυρσης των μέτρων νομισματικής χαλάρωσης -συνέπεια της ενίσχυσης του πληθωρισμού σε ΗΠΑ και Ευρωζώνη. 

Σε κάθε περίπτωση, καθοριστικό ρόλο στην μεσο-μακροπρόθεσμη πορεία της Λεωφόρου Αθηνών θα διαδραματίσουν και οι επιδόσεις του τουριστικού κλάδου, καθώς μια θετική σεζόν αναμένεται να συμβάλλει σημαντικά στον ρυθμό ανάκαμψης της οικονομίας, ο οποίος εκτιμάται ότι θα ανεβάσει ρυθμούς στο γ’ και στο δ’ τρίμηνο του έτους. 

Τραπεζικά στηρίγματα

Σήμερα, στο μεταξύ, ολοκληρώνεται και το μπαράζ των τραπεζικών αποτελεσμάτων, με την Εθνική Τράπεζα να ανακοινώνει, μετά το τέλος της συνεδρίασης του Χ.Α., τα οικονομικά μεγέθη του α’ τριμήνου του 2021.

Σ’ αυτό το πλαίσιο, ο τραπεζικός κλάδος σημείωσε ελεγχόμενη άνοδο της τάξης του 0,77% και ενισχύθηκε στις 543 μονάδες, σε μια -όχι και τόσο πειστική- προσπάθεια «γεφύρωσης» της απόστασης από το υψηλό έτους των 639 μοναδων. Πάντως, σύμφωνα με τους περισσότερους αναλυτές, για τις εγχώριες τράπεζες τα χειρότερα φαίνεται ότι είναι πίσω και όχι μπροστά. 

Από τις τραπεζικές συναλλαγές, πέραν της Εθνικής και της Alpha Bank, θετική ήταν η «εικόνα» και στην Πειραιώς, η οποία ενισχύθηκε κατά 0,7% και αναρριχήθηκε άνω του ορίου του 1,5 ευρώ.  Μικρά -σχεδικά- κέρδη παρουσίασε , ταυτόχρονα, η μετοχή της Attica Bank, η οποία μας είχε συνηθίσει σε ακραίες διακυμάνσεις το τελευταίο διάστημα. Πιο αναλυτικά:

  • Alpha Bank 0,84% 1,0775 ευρώ
  • Attica Bank 2,14% 0,172 ευρώ
  • Eurobank -0,13% 0,77 ευρώ
  • Εθνική Τράπεζα 1,97% 2,48 ευρώ
  • Πειραιώς 0,74% 1,501 ευρώ

«Νίκη» των αγοραστών

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (+0,45%), οι αγοραστές κατάφεραν να ελέγξουν τις συναλλαγές στο μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης, αλλά προς το τέλος της ημέρας οι αγοραστές ανέβασαν ρυθμούς και στοχοποίησαν ορισμένους τίτλους.

Χαρακτηριστικά, πέραν των στηριγμάτων από Jumbo (4,3%), η μετοχή των ΕΛΠΕ ενισχύθηκε άνω του 1,3%, μετά την έγκριση της πρότασης του ΤΑΙΠΕΔ για τον τρόπο εκλογής της διοίκησης αλλά και εν όψει του νέου σχεδίου εταιρικής διακυβέρνησης. Κατά 3,2% αυξήθηκε και η μετοχή της Fourlis, ενώ η μετοχή του Τιτάνα τερμάτισε στο +1,5%.

Στον αντίποδα, η μετοχή της Aegean, μετά το χθεσινό +8,4%, δέχθηκε αξιόλογες ρευστοποιήσεις της τάξης του 4,1%, ενώ άνω του 2% υποχώρησαν οι μετοχές των Σαράντης – Viohalco. ΟΛΠ, Τέρνα Ενεργειακή, Mytilineos, και Lamda Development εμφάνισαν απώλειες τουλάχιστον 1%.

Συνολικά, 72 μετοχές κινήθηκαν ανοδικά, 41 μετοχές κατέγραψαν πτώση, ενώ 17 μετοχές παρέμειναν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμάνθηκε σε 62,4 δισ. ευρώ, αυξημένη κατά 300 εκατ ευρώ σε σχέση με την Πέμπτη. 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News