BUSINESS & FINANCE

Χρηματιστήριο: Σταθερά άνω των 890 μονάδων – Στηρίγματα από τράπεζες, Jumbo

Στις 891 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, χαμηλός ο σημερινός τζίρος

Χρηματιστήριο: Σταθερά άνω των 890 μονάδων – Στηρίγματα από τράπεζες, Jumbo

Σταθερά στο όριο των αντιστάσεων των 890 μονάδων συνεχίζει το Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς τα σημαντικά στηρίγματα από τις μετοχές των Alpha Bank, Jumbo και Ελλάκτωρ έχουν βελτιώσει αισθητά την βραχυπρόθεσμη τάση, χωρίς βέβαια να λείπουν και τα «βαρίδια».

Πιο συγκεκριμένα, λίγο μετά το μέσο της σημερινής συνεδρίασης (14.15), ο Γενικός Δείκτης καταγράφει αξιόλογη άνοδο της τάξης του 0,90% και ενισχύεται στις 891,25 μονάδες, κερδίζοντας σχεδόν οκτώ μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Πέμπτης (883,39 μονάδες).

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε επτά μονάδες -από 885,51 έως 892,50 μονάδες- με τον τζίρο των συναλλαγών, ωστόσο, να κυμαίνεται σε χαμηλά επίπεδα, μην υπερβαίνοντας τα 30 εκατ. ευρώ έως τις 2.15 το μεσημέρι -εξέλιξη άκρως φυσιολογική μετά τον χθεσινό τζίρο των 306 εκατ. ευρώ.

Η μετοχή της Alpha, για ακόμη μία φορά, έχει «βγει» μπροστά και κερδίζει τουλάχιστον 2%, ενισχυόμενη στα επίπεδα του 1,09 ευρώ. Εξάλλου, ολοένα και περισσότεροι επενδυτικοί οίκοι προεξοφλούν δυναμική ανάκαμψη τους επόμενους μήνες, θέτοντας ως τιμή στόχο το 1,3 ευρώ (Εθνική Ασφαλιστική) ή και το 1,5 ευρώ (Woods).

Από κοντά ακολουθεί και η μετοχή της Eurobank, η οποία καταγράφει αύξηση της τάξης του 1,7%, συνεχίζοντας την προσπάθεια ανάκτησης του τεχνικού ορίου του 0,8 ευρώ, μετά και την ολοκλήρωση της αναδιάρθρωσης του δείκτη MSCI. Άλλωστε, σύμφωνα με τους αναλυτές, η είσοδος της μετοχής στον MSCI Standard Greece συνεπάγεται εισροές κεφαλαίων άνω των 100 εκατ. ευρώ.

Από εκεί και πέρα, σημαντικά στηρίγματα στον Γενικό Δείκτη παρέχει η μετοχή της Jumbo, η οποία «σκαρφαλώνει» στο +4,2% και τα 15,8 ευρώ, ενώ κέρδη κοντά στο +3% εμφανίζει η μετοχή της Ελλάκτωρ εν όψει της ολοκλήρωσης της Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου (ΑΜΚ) των 120,5 εκατ. ευρώ εντός του Ιουλίου.

Βελτιωμένο το κλίμα

Η ελληνική αγορά, μετά τη μεταβλητότητα των προηγούμενων εβδομάδων, ως απόρροια των ΑΜΚ σε Alpha Bank και Πειραιώς, φαίνεται ότι εισέρχεται σε τροχιά σταθεροποιήσης, κάτι το οποίο διευκολύνει την κίνηση προς τις αντιστάσεις αρχικά των 890 μονάδων και μετέπειτα των 900 μονάδων.

Σ’ αυτό το σενάριο συμβάλλουν και οι διεθνείς αγορές, οι οποίες προς ώρας αποφεύγουν το σενάριο της βίαιης διόρθωσης, παρά την πιθανότητα σταδιακής απόσυρσης των μέτρων νομισματικής χαλάρωσης -συνέπεια της ενίσχυσης του πληθωρισμού σε ΗΠΑ και Ευρωζώνη. 

Σε κάθε περίπτωση, καθοριστικό ρόλο στην μεσο-μακροπρόθεσμη πορεία της Λεωφόρου Αθηνών θα διαδραματίσουν και οι επιδόσεις του τουριστικού κλάδου, καθώς μια θετική σεζόν αναμένεται να συμβάλλει σημαντικά στον ρυθμό ανάκαμψης της οικονομίας, ο οποίος εκτιμάται ότι θα ανεβάσει ρυθμούς στο γ’ και στο δ’ τρίμηνο του έτους. 

Τραπεζικά στηρίγματα

Σήμερα, στο μεταξύ, ολοκληρώνεται και το μπαράζ των τραπεζικών αποτελεσμάτων, με την Εθνική Τράπεζα να ανακοινώνει, μετά το τέλος της συνεδρίασης του Χ.Α., τα οικονομικά μεγέθη του α’ τριμήνου του 2021.

Σ’ αυτό το πλαίσιο, ο τραπεζικός κλάδος σημειώνει αξιοσημείωτη άνοδο της τάξης του 1,8% και ενισχύεται στις 548 μονάδες, σε μια προσπάθεια «γεφύρωσης» της απόστασης από το υψηλό έτους των 639 μοναδων. Πάντως, σύμφωνα με τους περισσότερους αναλυτές, για τις εγχώριες τράπεζες τα χειρότερα φαίνεται ότι είναι πίσω και όχι μπροστά. 

Από τις μέχρι στιγμής τραπεζικές συναλλαγές, πέραν της Eurobank, θετική είναι η «εικόνα» και στην Πειραιώς, η οποία ενισχύεται κατά 2,2% και αναρριχάται άνω του ορίου του 1,5 ευρώ. Η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, από την πλευρά της, εμφανίζει συγκρατημένα κέρδη της τάξης του +1%. Μικρές μεταβολές παρουσιάζει, ταυτόχρονα, η μετοχή της Attica Bank, η οποία μας είχε συνηθίσει σε ακραίες διακυμάνσεις το τελευταίο διάστημα. 

  • Alpha Bank 2,53% 1,0955 ευρώ
  • Attica Bank 0,95% 0,17 ευρώ
  • Eurobank 1,76% 0,7846 ευρώ
  • Εθνική Τράεπζα 0,95% 2,445 ευρώ
  • Πειραιώς 2,21% 1,523 ευρώ

Προβάδισμα των αγοραστών

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (+0,73%), οι αγοραστές έχουν ανεβάσει ρυθμούς και δείχνουν να ελέγχουν καλύτερα τις συναλλαγές στο χρηματιστηριακό ταμπλό, περιορίζοντας το εύρος δράσης των πωλητών.

Χαρακτηριστικά, πέραν των ισχυρών στηριγμάτων από Jumbo – Ελλάκτωρ, η μετοχή των ΕΛΠΕ ενισχύεται άνω του 2%, μετά την έγκριση της πρότασης του ΤΑΙΠΕΔ για τον τρόπο εκλογής της διοίκησης αλλά και εν όψει του νέου σχεδίου εταιρικής διακυβέρνησης. Κατά 2,6% αυξάνεται και η μετοχή της Fourlis, ενώ οι μετοχές των ΓΕΚ Τέρνα, Τιτάνα και ΕΧΑΕ βρίσκονται πέριξ του +1,5%.

Στον αντίποδα, η μετοχή της Aegean, μετά το χθεσινό +8,4%, δέχεται ελεγχόμενες ρευστοποιήσεις της τάξης του 1,5%, ενώ στο -1% υποχωρεί η μετοχή της Lamda Development. Mytilineos, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, Σαράντης και Τέρνα Ενεργειακή εμφανίζουν μικρές απώλειες κάτω του -1%.

Συνολικά, έως αυτή την ώρα (14.15), 65 μετοχές κινούνται ανοδικά, 42 μετοχές καταγράφουν πτώση, ενώ 14 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται σε 62,7 δισ. ευρώ, αυξημένη κατά 600 εκατ ευρώ σε σχέση με την Πέμπτη. 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News