BUSINESS & FINANCE

Ελληνικό: Θέμα χρόνου οι υπογραφές – Το σχέδιο της πρώτης 5ετίας

Ελληνικό: Θέμα χρόνου οι υπογραφές – Το σχέδιο της πρώτης 5ετίας

Υπόθεση μερικών εβδομάδων αποτελεί η ολοκλήρωση της συναλλαγής για την παραχώρηση στην Lamda Development προς αξιοποίηση της έκτασης στο Ελληνικό, σύμφωνα με όσα ανέφερε, κατά τη χθεσινή τηλεδιάσκεψη αναλυτών, η Chief Operating Officer της Lamda Development Κωσταντίνα Καρατοπούζη.

Μετά την κύρωση, χθες, από την Ολομέλεια της Βουλής, με μεγάλη πλειοψηφία,  της σύμβασης για τη μεταβίβαση εμπράγματων δικαιωμάτων στον Μητροπολιτικό Πόλο του Ελληνικού από το ΤΑΙΠΕΔ στην Ελληνικό Α.Ε., το οικονομικό κλείσιμο της συναλλαγής αναμένεται μέσα στον Ιούνιο.

Τις οριστικές υπογραφές θα διαδεχτεί η καταβολή της πρώτης δόσης, ύψους 300 εκατ. ευρώ, του συνολικού τιμήματος 915 εκατ. ευρώ, με την εισηγμένη να καταβάλει, στο τέλος του δεύτερου έτους της παραχώρησης, ποσό 67 εκατ. ευρώ. Όπως ακόμη, ανέφερε η κυρία Καρατοπούζη, από τον έβδομο έως και τον δέκατο χρόνο, η εταιρεία υπολογίζεται ότι θα πληρώσει 280 εκατ. ευρώ.

Τι θα αναπτυχθεί

Σύμφωνα με όσα έχει αναφέρει η Lamda Development, κατά την πρώτη φάση, διάρκειας πέντε ετών, οι αναπτύξεις που θα πραγματοποιηθούν αποσκοπούν να θέσουν το έργο στον παγκόσμιο τουριστικό χάρτη.

Αυτό σημαίνει ότι θα δοθεί έμφαση στην αξιοποίηση του παραλιακού μετώπου, ενώ από τις συνολικά 10.000 κατοικίες που θα κατασκευαστούν και θα πωληθούν σε βάθος 25 ετών, την πρώτη πενταετία θα διατεθούν, καταρχήν, 800 συνολικά οικιστικές μονάδες, πολλές από τις οποίες θα βρίσκονται στην παραλία και αναμένεται να συγκεντρώσουν ισχυρή ζήτηση.

Κατά την πρώτη πενταετία, το οικιστικό κομμάτι, που αντιστοιχεί σε 1 εκατομμύριο τετραγωνικά μέτρα, θα αντιπροσωπεύει το 43% των εσόδων, με τη συνεισφορά των δύο εμπορικών κέντρων που θα αναπτυχθούν και του σχεδιαζόμενου ολοκληρωμένου τουριστικού συγκροτήματος με καζίνο (IRC) να τοποθετείται σε 35% και 10%, αντίστοιχα. Υπολογίζεται ότι στην πρώτη φάση θα υπάρχουν συνολικά έσοδα 1,2 δισ. ευρώ.

Εκτός από τις 800 κατοικίες, έως και το 2024, τα σχέδια της εισηγμένης προβλέπουν την ολοκλήρωση του 40% του Μητροπολιτικού πάρκου, το οποίο θα συνδέεται με το Βόρειο και Νότιο τμήμα του ακινήτου, του 37% των υποδομών του έργου και του IRC.

Κατά το ίδιο χρονικό διάστημα, θα υλοποιηθεί, με ορίζοντα το 2023-2024, το Vouliagmenis mall, που θα βρίσκεται πλησίον του μετρό Ελληνικό, θα αποτελείται από 72 χιλ. τ.μ. μικτών εκμισθώσιμων χώρων, για το οποίο οι προβλέψεις κάνουν λόγο για ελάχιστο μηνιαίο μίσθωμα εμπορικών καταστημάτων, ανά τ.μ., ύψους 37 ευρώ, θέτοντας την μέση ημερήσια δαπάνη ανά επισκέπτη στα 25 ευρώ. Στην πρώτη πενταετία, θα αναπτυχθεί ένα boutique mall, που θα βρίσκεται στην μαρίνα του Αγ. Κοσμά, εξυπηρετώντας, κατά βάση, τους επισκέπτες του IRC και τους κατοίκους των όμορων σε αυτό περιοχών. Αλλά και το βασικό συγκρότημα γραφείων, ένας οικιστικός πύργος και το mall hotel tower.

 

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News