Business Talk Παρασκευή 28/05/2021, 00:01
BUSINESS TALK

«Εμβόλιο» για την Άκτωρ

«Εμβόλιο» για την Άκτωρ
  • Αν μελετήσει κάποιος βαθύτερα τα μεγέθη της Ελλάκτωρ, αντιλαμβάνεται εύκολα πόσο δύσκολο-αλλά όχι ακατόρθωτο- είναι το στοίχημα της εξυγίανσης της Ελλάκτωρ. Η εισηγμένη, εμφανίζει ενοποιημένες συσσωρευμένες ζημιές 818,4 εκατομμυρίων ευρώ, ταμειακά διαθέσιμα 185 εκατ. ευρώ που έχουν μειωθεί κατά 37%, σε σχέση με πέρυσι και καθαρό δανεισμό 1,1 δισ. ευρώ.

 

  • Σε αυτή, τη φάση, το ζητούμενο είναι να ορθοποδήσει η κατασκευή και η Άκτωρ όπου η έλλειψη ρευστότητας έχει οδηγήσει στην καθυστέρηση ολοκλήρωσης ορισμένων έργων. Έτσι, μετά το bridge financing 50 εκατ. ευρώ, η αύξηση κεφαλαίου 100 εκατ. ευρώ στην Άκτωρ θα λειτουργήσει ως το απόλυτο «εμβόλιο» για την αναδιάρθρωση της κατασκευής. Τα σπουδαία για την ΑΜΚ 120,5 εκατ. ευρώ του ομίλου αναμένονται μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα, οπότε και αναμένεται να εγκρίνει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς το Ενημερωτικό Δελτίο.

 

  • Μία δραστηριότητα, κάπως παραγνωρισμένη, αλλά με σημαντικό αποτύπωμα στην οικονομία είναι αυτή της διοργάνωσης κοινωνικών και εταιρικών εκδηλώσεων (π.χ. γάμων κτλ.) από το εξωτερικό. Αυτή η εργασία απέφερε το 2019 τζίρο 200 εκατ. ευρώ, με τις καλές εποχές να είναι μακρινή ανάμνηση για τις εταιρείες του συγκεκριμένου κλάδου που βλέπουν και τη φετινή σεζόν να χάνεται. Κι αυτό πολύ απλά επειδή αυτού του είδους οι εκδηλώσεις προγραμματίζονται έως και εννέα μήνες νωρίτερα.

 

  • Έτσι, στο γραφείο του υφυπουργού Οικονομικών Απ. Βεσυρόπουλου βρίσκεται επιστολή με την οποία οι εταιρείες του κλάδου διοργάνωσης events από το εξωτερικό ζητούν είτε να δημιουργηθεί ξεχωριστός ΚΑΔ είτε αυτές να ενταχθούν στον υφιστάμενο ΚΑΔ (υπηρεσίες διοργάνωσης ψυχαγωγικών εκδηλώσεων). Ζητούν επίσης, να δημιουργηθούν και υγειονομικά πρωτόκολλα για τις εκδηλώσεις που διοργανώνουν, έστω και τις ελάχιστες προγραμματισμένες τους επόμενους μήνες.

 

  • Δυστυχώς η υπόθεση της Λευκορωσίας κλιμακώνεται αλλά, τουλάχιστον, δεν αναμένεται να επηρεάσει άμεσα τον ελληνικό τουρισμό. Όπως έγινε γνωστό η Ρωσία αποφάσισε χθες -σε αντίποινα των ευρωπαϊκών κυρώσεων κατά της Λευκορωσίας και ειδικότερα της ευρωπαϊκής σύστασης απαγόρευσης πτήσεων πάνω από τον εναέριο χώρο του ρωσικού «δορυφόρου» να μην εγκρίνει σε ευρωπαϊκούς αερομεταφορείς πτήσεις ούτε πάνω από το δικό της εναέριο χώρο εάν αυτοί παρακάμπτουν την Λευκορωσία. Air France και Austrian Airlines ήταν τα πρώτα θύματα.

 

  • Οι πτήσεις από Ελλάδα προς Μόσχα παίρνουν οριακά νοτιοανατολικά από τα σύνορα της Λευκορωσίας και ειδικότερα στο βόρειο τμήμα της Ουκρανίας. Ευτυχώς λοιπόν δεν επηρεάζονται οι πτήσεις της Aegean. Ωστόσο το πρόβλημα το δικό μας με τη Ρωσία είναι πως δεν μας αφήνουν να αυξήσουμε τις πτήσεις επικαλούμενοι επιδημιολογικούς λόγους. Το θέμα θα συζητηθεί σήμερα για μια ακόμη φορά σε διμερές επίπεδο και ελπίζουμε για το καλύτερο. Αλλά η υπόθεση της Λευκορωσίας δεν βοηθάει. Και υπάρχουν πολλοί ξενοδόχοι στα πρόθυρα νευρικής κρίσης.

 

  • Ας ελπίσουμε τουλάχιστον πως θα επαληθευτεί η Διεθνής Ένωση Αεροπορικών Μεταφορών (IATA) που αναμένει να ανακάμψει φέτος η δραστηριότητα των αερομεταφορών στο 52% της επιβατικής κίνησης του 2019. Μάλιστα το 2022 περιμένει να ανακάμψει στο 88% των προ πανδημίας επιπέδων και το 2023 στο 105%.

 

  • Πληροφορίες από την τραπεζική αγορά, και όχι από αυτή των ακινήτων, αναφέρουν το τελευταίο διάστημα πως το χαρτοφυλάκιο που έχει χτίσει σε ελληνικά ακίνητα ο εκ της Βενεζουέλας ορμώμενος επιχειρηματίας Θεόδωρος Δουζόγλου ενδέχεται να μεταβιβαστεί en block σε ενδιαφερόμενη ΑΕΑΑΠ. Ωστόσο το deal που, σύμφωνα με τις ίδιες πάντα πηγές, συζητείται έστω και ατύπως εδώ και αρκετό καιρό σκοντάφτει στο γεγονός πως ο δυνητικός αγοραστής δεν ενδιαφέρεται για το σύνολο τους. Υπενθυμίζεται πως ο ομογενής επιχειρηματίας έχει αγοράσει ορισμένα εμβληματικά ξενοδοχεία σε Κυκλάδες και Αττική τα οποία πάντως δεν έχει αξιοποιήσει. Ωστόσο, στελέχη που βρίσκονται κοντά στον ομογενή επιχειρηματία, διαψεύδουν κατηγορηματικά τις πληροφορίες για ενδεχόμενη πώληση του (πράγματι εντυπωσιακού) χαρτοφυλακίου ακινήτων του. Αντιθέτως, μας λένε, ο ίδιος και όλη η ομάδα του εργάζονται εντατικά για την ολοκλήρωση των συμφωνιών αξιοποίησης των ξενοδοχειακών ακινήτων του. Αναμένονται δε σημαντικές εξελίξεις μέσα στο καλοκαίρι. Οψόμεθα…

Αποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν σαν επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News