Business & Finance Πέμπτη 17/06/2021, 17:48
ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο: Αναστροφή του κλίματος με ώθηση από Aegean και Motor Oil

Στις 914,77 μονάδες με άνοδο 0,35% έκλεισε ο Γενικός Δείκτης

Χρηματιστήριο: Αναστροφή του κλίματος με ώθηση από Aegean και Motor Oil

Μετά από δύο καθοδικές συνεδριάσεις και τον Γενικό Δείκτη να «φλερτάρει» χθες με τις 910 μονάδες, σήμερα και παρά τις αρχικές πιέσεις, το ελληνικό χρηματιστήριο έβγαλε αντιστάσεις και έκλεισε στις 914,77 μονάδες μετά από άνοδο 0,35%.

Στην έναρξη της συνεδρίασης ο ΓΔ μπήκε «στα κόκκινα», στέλνοντας σήματα κινδύνου όταν άγγιξε τις 909,45 μονάδες, που ήταν το χαμηλό ημέρας. Το υψηλό ημέρας σημειώθηκε στις 916,43 μονάδες. Ο τζίρος ήταν μεγαλύτερος από χθες, στα 88,64 εκατ. ευρώ, και ο όγκος συναλλαγών κινήθηκε στα 46,15 εκατ. μετοχές.

Η μερίδα του λέοντος κατευθύνθηκε στη μετοχή της Ελλάκτωρ με 13,45 εκατ. τεμάχια και στης Alpha Bank με λίγο περισσότερο από 13 εκατ. τεμάχια. Οι δύο μετοχές κινήθηκαν σε αντίθετους πόλους, με αυτή της Ελλάκτωρ να ενισχύεται κατά 0,46%, ενώ της Alpha Bank εξακολούθησε την πτωτική της πορεία των τελευταίων συνεδριάσεων, απόρροια της Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου ύψους 800 εκατ. ευρώ στην οποία θα προχωρήσει. 

Τη σημερινή στήριξη το ελληνικό χρηματιστήριο τη βρήκε από τις μετοχές των Aegean και Motor Oil, οι οποίες ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση ενισχυμένες κατά 2,31% και 1,77%, αντίστοιχα. Κέρδη 2,32% παρουσίασε η μετοχή της Lamda. 

Στις τράπεζες, αρχικά συνεχίσθηκαν και σήμερα οι πιέσεις στη μετοχή της Alpha Bank, η οποία ωστόσο κατάφερε να μαζέψει σημαντικό μέρος των απωλειών, κλείνοντας στο -0,84%. Η Attica Bank πραγματοποίησε ράλι και ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση με κέρδη 4,66%, μετά τη χθεσινή ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της για το α΄ τρίμηνο του 2021. Η Εθνική σημείωσε άνοδο 1,15%, η Πειραιώς πρόσθεσε 0,98%, και η Eurobank να παρουσίασε τη μικρότερη θετική μεταβολή της τάξεως του 0,38%. 

Με απώλειες 0,54% έκλεισε η μετοχή του ΟΠΑΠ, παρά το «πράσινο φως» που έδωσαν οι μέτοχοι για την καταβολή μερίσματος ύψους 0,55 ευρώ ανά μετοχή για τη χρήση του 2020 κατά τη διάρκεια της Ετήσιας Τακτικής Γενικής Συνέλευσης, η οποία διεξήχθη σήμερα με ιστορικό ρεκόρ συμμετοχής, που έφτασε το 77,51%. Επιπλέον, οι μέτοχοι του ΟΠΑΠ ενέκριναν το σύνολο των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης, με ευρεία πλειοψηφία. 

Κατά τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης ήρθαν τα ευχάριστα νέα από τις Βρυξέλλες, καθώς εγκρίθηκε το σχέδιο ανάκαμψης της ελληνικής κυβέρνησης, μια εξέλιξη που απελευθερώνει 32,5 δισ. ευρώ. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αξιολόγησε το σχέδιο της Ελλάδας με βάση τα κριτήρια που καθορίζονται στον κανονισμό RRF. Στην ανάλυση της Επιτροπής εξετάστηκε κατά πόσο οι επενδύσεις και οι μεταρρυθμίσεις του σχεδίου της Ελλάδας στηρίζουν την πράσινη και την ψηφιακή μετάβαση και συμβάλλουν στην αποτελεσματική αντιμετώπιση των προκλήσεων που εντοπίζονται στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου για την ενίσχυση του αναπτυξιακού δυναμικού της, τη δημιουργία θέσεων εργασίας και την οικονομική και κοινωνική ανθεκτικότητα. Τα κεφάλαια από το Ταμείο Ανάκαμψης θα προσφέρουν τα εχέγγυα ούτως ώστε η ελληνική οικονομία να κάνει τη μετάβασή της προς ένα «πράσινο» και «ψηφιακό» μέλλον δίνοντας ώθηση στις κλάδους που σχετίζονται με τους αντίστοιχους τομείς.

 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News