BUSINESS & FINANCE

Χρηματιστήριο: Κέρδη 2,5% στην εβδομάδα με οδηγό τις τράπεζες

Στις 925 μονάδες ο Γενικός Δείκτης - Νέα ράλι για την Ελλάκτωρ

Χρηματιστήριο: Κέρδη 2,5% στην εβδομάδα με οδηγό τις τράπεζες

Σχεδόν αμετάβλητο παρέμεινε το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο διατηρήθηκε πέριξ των 925 μονάδων, καθώς οι επενδυτές απέφυγαν την ανάληψη πρόσθετου ρίσκου και προτίμησαν να προχωρήσουν στην κατοχύρωση των κεκτημένων της εβδομάδας.

Πιο συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε οριακή άνοδο της τάξης του 0,17% και τερμάτισε στις 925,82 μονάδες, κερδίζοντας ανεπαίσθητα 1,5 μονάδα σε σχέση με το κλείσιμο της Πέμπτης (924,30 μονάδες).

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων διαμορφώθηκε σε μόλις τρεις μονάδες -από 923,62 έως 926,32 μονάδες- ενώ ο τζίρος των συναλλαγών κυμάνθηκε σε υποτονικά επίπεδα, μην υπερβαίνοντας τα 69 εκατ. ευρώ -δείγμα της αγοραστικής ουδετερότητας.

Οι επενδυτές, από το πρώτο λεπτό της συνεδρίασης, έδειξαν τις διαθέσεις τους, καθώς ο υποτονικός συναλλαγματικός ρυθμός κατέδειξε την απροθυμία ανάληψης μεγαλύτερου ρίσμου και την κλίση σε λελογισμένες κινήσεις και κατοχύρωση των πρόσφατων κερδών.

Άλλωστε, σε επίπεδο εβδομάδας, ο Γενικό Δείκτης ενισχύθηκε κατά 2,5%, καθώς κατόρθωσε να κερδίσει συνολικά 24 μονάδες μέσα στο πενθήμερο που μεσολάβησε από την προηγούμενη Παρασκευή (4/6). Την ίδια ώρα, οι τράπεζες αποχαιρέτισαν την εβδομάδα από το +6% και ο FTSE Large Cap από το +2,7%.

Οι μετοχές που ξεχώρισαν

Η μετοχή της Ελλάκτωρ συνέχισε για δεύτερη ημέρα να είναι ο απόλυτος «πρωταγωνιστής» στο χρηματιστηριακό ταμπλό, καθώς ενισχύθηκε άνω του 5,5% και υπερέβη με χαρακτηριστική άνεση το τεχνικό σημείο του 1,6 ευρώ (1,64 ευρώ), χάρη στην ψήφο εμπιστοσύνης από το AtlasInvest, το οποίο απέκτησε το 3,6% των μετοχών.

Από εκεί και πέρα, στηρίγματα στον Γενικό Δείκτη παρείχε και η μετοχή της ΓΕΚ Τέρνα, η οποία αυξήθηκε κατά 0,8%, μετά τη σύσταση overweight της Euroxx. Μάλιστα, η χρηματιστηριακή έθεσε ως τιμή – στόχο τα 14 ευρώ, προσδοκώντας σε αποδόσεις της τάξης του 40%. Κατά 1,3% ενισχύθηκε και η μετοχή της Τέρνα Ενεργειακή, ενώ η Lamda Development έκλεισε στο +1,2%.

Η μετοχή της Aegean, στο μεταξύ, παρουσίασε σταθεροποιητικές τάσεις (-0,2%), μετά την επιτυχή άντληση των 60 εκατ. ευρώ, η οποία αποτέλεσε υποχρέωση στο πλαίσιο του πανδημικού πακέτου βοήθειας των 120 εκατ. ευρώ, ενώ οι μετοχές των Τιτάνα και Fourlis υποχώρησαν άνω του 1%.

Στον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης, η μετοχή της ΑΒΑΞ κέρδισε κοντά στο 2%, ενώ η μετοχή της Intracom τερμάτισε στο +1,6%. Intrakat, Ικτίνος, Πλαστικά Θράκης και Τεχνική Ολυμπιακή, αντίθετα, εμφάνισαν απώλειες της τάξης του 1%.

«Έπιασαν» τις 600 μονάδες οι τράπεζες

Οι τράπεζες, όπως μας έχουν συνηθίσει τελευταία, κατάφεραν να βελτιώσουν την πρωινή «εικόνα», απορροφώντας τις αρχικές απώλειες και τερματίζοντας σε θετικό έδαφος. Μάλιστα, η αγοραστική δυναμική κατέστη αρκετή, ώστε να διασπαστούν οι αντιστάσεις των 600 μονάδων, καθώς ο κλαδικός δείκτης κέρδισε 0,51% και διαμορφώθηκε στις 600,1 μονάδες, για πρώτη φορά από τις 10 Μαΐου.

Η ενδοσυνεδριακή αλλαγή κλίματος οφείλεται κυρίως στη μετοχή της Alpha Bank, η οποία ενισχύθηκε κατά 0,7% και τερμάτισε μία «ανάσα» από το τεχνικό σημείο του 1,2 ευρώ. Κατά 0,8% αυξήθηκε και η μετοχή της Eurobank, ενώ η μετοχή της Εθνικής βρέθηκε στο +0,5%. Από την πλευρά της, η μετοχή της Πειραιώς εμφάνισε απώλειες μόλις 0,62%. Πιο αναλυτικά:

  • Alpha Bank 0,71% 1,1985 ευρώ
  • Attica Bank 0,34% 0,1792 ευρώ
  • Eurobank 0,82% 0,864 ευρώ
  • Εθνική Τράπεζα 0,55% 2,72 ευρώ
  • Πειραιώς -0,62% 1,61 ευρώ

Συνολικά, 64 μετοχές κινήθηκαν ανοδικά, 46 μετοχές κατέγραψαν μείωση, ενώ 20 μετοχές διατηρήθηκαν σταθερές. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμάνθηκε στα 64,8 δισ. ευρώ. 

Πώς θα δούμε τις 950 μονάδες

Το κλιμα στο ελληνικό χρηματιστήριο, όπως κατέδειξε η τρέχουσα εβδομάδα σταδιακά τείνει προς βελτίωση, αφήνοντας πίσω τα «σκαμπανεβάσματα» του Μαΐου, όταν ο Γενικός Δείκτης απώλεσε το 1,6% της αξίας του και ανέκοψε το ανοδικό σερί του τριμήνου Φεβρουαρίου – Απριλίου.

Για 6η διαδοχική συνεδρίαση, άλλωστε, ο Γενικός Δείκτης τερμάτισε άνω του ψυχολογικού σημείο των 900 μονάδων, ενώ έχει ήδη βάλει ρότα για τις επόμενες αντιστάσεις των 950 μονάδων, οι οποίες αποτελούν το υψηλότερο σημείο από το 2015.

Αυτή την στιγμή, το μοναδικό «αγκάθι» είναι η Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου (AMK) στην Alpha Bank, η οποία στις 15 Ιουνίου καλείται να αποφασίσει αν (ο Τζον Πόλσον, ο οποίος ελέγχει το 7%, τάσσεται κατά) και πώς θα προχωρήσει στην άντληση επιπλέον 800 εκατ. ευρώ. 

Μόλις ξεπεραστεί και η παραπάνω δυσκολία και αφομοιωθεί η προσφορά των νέων μετοχών, τότε ο τραπεζικός δείκτης θα καταστεί ικανός να στηρίξει περιατέρω τη Λεωφόρο Αθηνών, συνδράμοντας στην προσπάθεια υπέρβασης των 950 μονάδων.

Σ’ αυτό σημαντικό ρόλο διαδραματίζουν και οι ευρύτερες εξελίξεις, με την Ελλάδα να αναμένει εντος του 2021 έως και 7,5 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης (αντί της αρχικής εκτίμησης για 4 δισ. ευρώ), αλλά και να εξετάζει το ενδεχόμενο αναθεώρησης των προβλέψεων για τη φετινή ανάπτυξη (3,6% η μέχρι στιγμής εκτίμηση).

Την ίδια ώρα, ο εμβολιασμός προχωράει ομαλά και εφόσον δεν υπάρξει κάποια απρόσμενη αρνητική εξέλιξη, τότε ο δρόμος προς τις 950 μονάδες -γιατί όχι και προς τις 1.000 μονάδες- είναι «καθαρός».

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News