BUSINESS & FINANCE

Χρηματιστήριο: Μικρή αναβολή στις 900 μονάδες

Στις 897 μονάδες έκλεισε ο Γ.Δ.

Χρηματιστήριο: Μικρή αναβολή στις 900 μονάδες

Μία «ανάσα» από το ψυχολογικό σημείο των 900 μονάδων έκλεισε το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο δεν κατάφερε να διατηρήσει την ενδοσυνεδριακή ορμή, με αποτέλεσμα η «κατάκτηση» του υψηλού 14 μηνών να λάβει μικρή παράταση.

Πιο συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε ήπια άνοδο της τάξης του 0,66% και ενισχύθηκε στις 897,55 μονάδες, κερδίζοντας περίπου έξι μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Παρασκευής (891,69 μονάδες).

Γύρω στις 1.30 το μεσημέρι, μάλιστα, ο κύριος χρηματιστηριακός δείκτης «σκαρφάλωσε» στις 903 μονάδες, ξεπερνώντας τις 900 μονάδες για πρώτη φορά από τις 18 Φεβρουαρίου του 2020 και σηματοδοτώντας την επιστροφή στα προ-πανδημίας επίπεδα.

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων διαμορφώθηκε σε 10 μονάδες -από 893,62 έως 903,45 μονάδες- με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται σε αρκετά υψηλά επίπεδα, ξεπερνώντας τα 86 εκατ. ευρώ -δείγμα των θετικών προοπτικών της αγοράς.

Επόμενος στόχος οι 948 μονάδες

Οι επενδυτές, παρά τη σημερινή ανεπιτυχή προσπάθεια υπέρβασης των 900 μονάδων, θεωρούν ζήτημα χρόνου την επίτευξη του επίμαχου ορόσημου, το οποίο θα προλειάνει το έδαφος και για τις 1.000 μονάδες -τον μεγάλο στόχο του 2021. Μέχρι τότε, βέβαια, μεσολαβούν οι 948 μονάδες, οι οποίες συνιστούν το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων έξι ετών, δηλαδή από την κρίση του 2015.

Σε κάθε περίπτωση, η ελληνική αγορά, όπως αποδείχθηκε και σήμερα, εμφανίζει αξιοσημείωτες αντοχές, ακολουθώντας την ανοδική τάση των διεθνών χρηματιστηρίων, τα οποία «φλερτάρουν» καθημερινά με νέα ιστορικά υψηλά. Σ’ αυτό, φυσικά, συμβάλει και η ρηχότητα του Χ.Α., η οποία ευνοεί τις ακραίες μεταβολές -είτε θετικές είτε αρνητικές.

Οπωσδήποτε, οι εξελίξεις αναμένεται να επιταχυνθούν μετά και την ολοκλήρωση των επικείμενων Αυξήσεων Μετοχικού Κεφαλαίου (ΑΜΚ) σε Τρ. Πειραιώς και Ελλάκτωρ, οι οποίες εξακολουθούν να συντηρούν ένα μέρος της επιφυλακτικότητας. Το ίδιο ισχύει τόσο με τις προκλήσεις της πανδημίας στον τουρισμό όσο και με τις καθυστερήσεις στο Ταμείο Ανάκαμψης.

Βέβαια, αυτό που παρατηρούμε είναι ότι καθημερινά νέα κεφάλαια εισρέουν στην αγορά, χάρη τόσο στα μηδενικά επιτόκια των τραπεζών όσο και στις ευοίωνες προοπτικές της οικονομίας. «Αυτό φαίνεται ότι θα συνεχιστεί ή και θα διογκωθεί το επόμενο διάστημα, κάτι που μπορεί να δώσει νέα καύσιμα στην αγορά» σχολιάζει χαρακτηριστικά η Fast Finance. 

Οι επενδυτές, πέραν των παραπάνω, αποτίμησαν σήμερα και τα νέα εταιρικά αποτελέσματα, με την Aegean να ανακοινώνει ζημιές 228 εκατ. ευρώ, καθώς η πανδημία περιόρισε τον αριθμό των επιβατών κατά 65% σε μόλις 5,1 εκατ. άτομα. Στον αντίποδα, η Πλαστικά Θράκης, αξιοποιώντας τις νέες επενδύσεις στην παραγωγή μασκών, εμφάνισε αύξηση 844% στην κερδοφορία, η οποία διαμορφώθηκε σε 37,9 εκατ. ευρώ για το 2020. 

Ράλι σε ΕΤΕ, σε ελεύθερη πτώση η Πειραιώς

Στις τράπεζες, η «εικόνα» του κλάδου παρέμεινε διττή, καθώς από τη μία πλευρά επικράτησαν έντονες πιέσεις στην Τρ. Πειραιώς, λόγω της επικείμενης ΑΜΚ, η οποία θα πραγματοποιηθεί χωρίς δικαίωμα προτίμησης, από την άλλη πλευρά η Εθνική Τράπεζα παρουσίασε αξιοσημείωτη άνοδο της τάξης του 4%. Υπό αυτό το πρίσμα, ο κλαδικός δείκτης κατέγραψε ήπια αύξηση κατά 1,42% και τερμάτισε στις 590,67 μονάδες -πολύ κοντά στο τεχνικό σημείο των 600 μονάδων- διευρύνοντας στο +12% τα σωρευτικά κέρδη μέσα στο 2021. 

Η Τρ. Πειραιώς, όπως προαναφέρθηκε, για ακόμη μία συνεδρίαση βρέθηκε σε ελεύθερη πτώση, υποχωρώντας κατά 14% και διολισθαίνοντας στα επίπεδα των 0,25 ευρώ/μετοχή. Αντίθετα, η μετοχή της Alpha ενισχύθηκε κατά 2,4% και το 1,12 ευρώ, ενώ η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας έκλεισε στο +3,85% και το 2,56 ευρώ. Η Eurobank, τέλος, παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητη (-0,2%) στο 0,8 ευρώ/μετοχή. Πιο αναλυτά:

  • Alpha Bank 2,41% 1,1265 ευρώ
  • Αttica Bank 0,66% 0,2295 ευρώ
  • Eurobank -0,25% 0,798 ευρώ
  • Eθνική Τράπεζα 3,85% 2,565 ευρώ
  • Τρ. Πειραιώς -13,88% 0,2532 ευρώ

Στηρίγματα από Τέρνα, ΕΛΠΕ

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, οι αγοραστές κατάφεραν να ελέγξουν τις χρηματιστηριακές συναλλαγές, παρότι μετά τις 2.00 το μεσημέρι αρκετοί τίτλοι διολίσθησαν σε αρνητικό έδαφος, γεγονός το οποίο αποτυπώθηκε και στο τελικό κλείσιμο του Γενικού Δείκτη.

«Πρωταγωνίστρια» της σημερινής συνεδρίασης ήταν η μετοχή της Τέρνα Ενεργειακή, η οποία ξεχώρισε στο +4,4% εν μέσω των σεναρίων για είσοδο του εφοπλιστή Βαγγέλη Μαρινάκη στο μετοχικό κεφάλαιο. Άνω του 3% τερμάτισε και η μετοχή των ΕΛΠΕ, ενώ στο 2,5% έκλεισε η μετοχή της ΕΥΔΑΠ.

Στον αντίποδα, ρευστοποιήσεις εκδηλώθηκαν στη μετοχή της Σαράντης, η οποία υποχώρησε κατά 2%. Απώλειες κατά 1% εμφάνισαν και οι μετοχές των Viohalco – Ελλάκτωρ. Πολύ καλή ήταν, τέλος, η «εικόνα» στη μετοχή της Πλαστικά Θράκης (+2,5%) στον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης, ο οποίος έλαβε στηρίγματα κι από τη μετοχή της ΑΒΑΞ, η οποία ενισχύθηκε στο +2%.

Συνολικά, 56 μετοχές κινήθηκαν ανοδικά, 55 μετοχές κατέγραψαν πτώση, ενώ 22 μετοχές παρέμειναν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμάνθηκε σε 59,6 δισ. ευρώ, αυξημένη κατά 300 εκατ. ευρώ σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News