BUSINESS & FINANCE

Χρηματιστήριο: «Ξεμένει» από στηρίγματα – Στο επίκεντρο οι νέες ΑΜΚ

Στις 905 μονάδες ο Γενικός Δείκτης - Απώλειες σχεδόν 18% για την Attica Bank

Χρηματιστήριο: «Ξεμένει» από στηρίγματα – Στο επίκεντρο οι νέες ΑΜΚ

Στασιμότητα επικρατεί σήμερα στο Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς οι επενδυτές αδυνατούν να στηρίξουν την οποιαδήποτε ανοδική προσπάθεια, ελλείψει νέων καταλυτών και εν όψει των επερχόμενων Αυξήσεων Μετοχικού Κεφαλαίου (ΑΜΚ) σε Alpha Bank – Ελλάκτωρ, οι οποίες εκτιμάται ότι θα απορροφήσουν την υπάρχουσα ρευστότητα. 

Πιο συγκεκριμένα, λίγο μετά το μέσο της σημερινής συνεδρίασης (13.55), ο Γενικός Δείκτης καταγράφει οριακές διακυμάνσεις (-0,1%) σε σχέση με το κλείσιμο της Παρασκευής (905,55 μονάδες) και διατηρείται σχεδόν αμετάβλητος στα επίπεδα των 905 μονάδων.

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε μόλις επτά μονάδες -από 905,7 έως 912,03 μονάδες- με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται σε υποτονικά επίπεδα, μην υπερβαίνοντας τα 23 εκατ. ευρώ έως τη 1.55 το μεσημέρι. 

Το ενδιαφέρον της Λεωφόρου Αθηνών, από την πρώτη στιγμή, εστιάζει κυρίως στη μετοχή της Alpha Bank, η οποία ενισχύεται κατά περίπου 0,5% και διαμορφώνεται στο 1,10 ευρώ, εν όψει της ΑΜΚ των 800 εκατ. ευρώ. Η συντριπτική πλειοψηφία των νυν μετόχων (Τζον Πόλσον, ΤΧΣ κ.α.) αναμένεται να συμμετάσχει στην επικείμενη διαδικασία, κάτι το οποίο συνιστά θετική εξέλιξη και πιστοποιεί την εμπιστοσύνη των επενδυτών στις προοπτικές της τράπεζας.

Την ίδια ώρα, σήμερα λαμβάνει χώρα και η τακτική Γενική Συνέλευση των μετόχων της Ελλάκτωρ, η οποία συνεδριάζει εν όψει της δρομολογούμενης ΑΜΚ των 120,4 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, για ακόμη μία φορά, δεν απουσιάζουν οι τριβές ανάμεσα στους μετόχους, με την Greenhill Investments των Μπάκου – Καϋμενάκη να αποκλείεται από τη Γ.Σ.. Εν μέσω όλων αυτών, η μετοχή της κατασκευαστικής υποχωρεί κατά 1% και το 1,5 ευρώ.

Στο μεταξύ, σημαντικά στηρίγματα στον Γενικό Δείκτη παρέχει η μετοχή της Aegean, η οποία αυξάνεται κατά περίπου 5% και καθορίζεται στα 5,7 ευρώ, καθώς οι επενδυτές προεξοφλούν την εκταμίευση του πακέτου βοήθειας των 120 εκατ. ευρώ, αλλά και τη βελτίωση των μελλοντικών προοπτικών (επανέναρξη αεροπορικών ταξιδιών, άνοιγμα τουρισμού).

Στα αξιοσημείωτα της ημέρας θα πρέπει να επισημανθεί αφενός το +2% στη μετοχή της Coca – Cola, αφετέρου το -1,9% στη μετοχή της ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, η οποία σήμερα «ντεμπουτάρει» στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, παίρνοντας τη θέση της Fourlis.

Σε ελεύθερη πτώση η Attica Bank

Ο τραπεζικός δείκτης, σε αντιστοιχία με τον Γενικό Δείκτη, σημειώνει οριακές μεταβολές, καθώς καταγράφει ανεπαίσθητη άνοδο κατά 0,22% και καθορίζεται στο τεχνικό σημείο των 570 μονάδων. Οι επενδυτές, άλλωστε, δείχνουν απρόθυμοι να αναλάβουν πρόσθετα ρίσκα, ιδίως ενόσω εκκρεμεί η κρίσιμη ΑΜΚ στην Alpha Bank, η οποία προκαλεί αρκετή νευρικότητα στον κλάδο.

Καλή είναι, σε κάθε περίπτωση, η «εικόνα» στη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, η οποία αυξάνεται κατά 1% και τα 2,57 ευρώ. Στον αντίποδα, η μετοχή της Πειραιώς υποχωρεί κατά 1,4% και το 1,5 ευρώ, ενώ η μετοχή της Attica Bank βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση, διολισθαίνοντας κατά σχεδόν 18%. Πιο αναλυτικά:

  • Alpha Bank 0,45% 1,1050 ευρώ
  • Attica Bank 17,79% 0,1562 ευρώ
  • Eurobank -0,28% 0,8522 ευρώ
  • Εθνική Τράπεζα 1,06% 2,571 ευρώ
  • Πειραιώς -1,38% 1,503 ευρώ

Συνολικά, έως αυτή την ώρα (13.55), 34 μετοχές κινούνται ανοδικά, 57 μετοχές καταγράφουν πτώση, ενώ 18 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 63,7 δισεκατομμύρια ευρώ.

Τα επόμενα σημεία στήριξης

Σε κάθε περίπτωση, όπως διαφαίνεται από τα παραπάνω, οι επενδυτές επιμένουν σε επιλεγμένες κινήσεις, αφενός θέλοντας να αξιοποιήσουν τις αγοραστικές ευκαιρίες (μετά τη διόρθωση της προηγούμενης εβδμάδας), αφετέρου αποφεύγοντας την ανάληψη μεγάλου ρίσκου.

Εξάλλου, οι 900 – 910 μονάδες εξακολουθούν να αποτελούν το πρώτο βασικό σημείο στήριξης για το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τη μεταβλητότητα να διατηρείται «ζωντανή» και τις επόμενες ημέρες, δεδομένων των εξελίξεων στην Alpha Bank, η οποία «μετράει» αντίστροφα για την ΑΜΚ των 800 εκατ. ευρώ.

Την ίδια ώρα, το βλέμμα παραμένει στραμμένο και προς τις διεθνείς αγορές, οι οποίες τις προηγούμενες ημέρες υπέστησαν μια αισθητή διόρθωση, λόγω της ανοδικής αναθεώρησης των προβλέψεων της Federal Reserve για τον αμερικανικό πληθωρισμό, κάτι το οποίο προλειαίνει το έδαφος για ταχύτερη απόσυρση της ρευστότητας της κεντρικής τράπεζας. 

Με δεδομένη τη «ρηχότητα» της ελληνικής αγοράς, αλλά και την απουσία ουσιαστικών «καταλυτών», είναι σαφές ότι η κίνηση στο Χ.Α. εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις «ορέξεις» των επενδυτών σε ΗΠΑ και Ευρώπη. 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News