BUSINESS & FINANCE

Χρηματιστήριο: Άνοδος με ώθηση από Alpha Bank, Eurobank

Κατά 9% ενισχύεται η μετοχή της Alpha Bank

Χρηματιστήριο: Άνοδος με ώθηση από Alpha Bank, Eurobank

Σταθερά θετικό είναι το κλίμα στο Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς το σχεδόν διψήφιο «άλμα» στη μετοχή της Alpha Bank ενισχύει την αγοραστική διάθεση των επενδυτών, οι οποίοι επιχειρούν να ανακτήσουν το χαμένο έδαφος της προηγούμενης εβδομάδας.

Πιο συγκεκριμένα, λίγο μετά το μέσο της σημερινής συνεδρίασης (14.00), ο Γενικός Δείκτης καταγράφει αξιοσημείωτη άνοδο της τάξης του 0,92% και ενισχύεται στις 875,56 μονάδες, κερδίζοντας οκτώ μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Παρασκευής (867 μονάδες).

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε εννέα μονάδες -από 869,19 έως 878,36 μονάδες- με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται σε πολύ υψηλά επίπεδα, για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση, υπερβαίνοντας τα 50 εκατ. ευρώ έως τις 2.00 το μεσημέρι.

Ο μισός τζίρος στην Alpha Bank

Όπως είναι εύλογο, το αγοραστικό ενδιαφέρον έστιάζει σχεδόν αποκλειστικά στη μετοχή της Alpha Bank, η οποία ανακάμπτει στο +9 και το 0,98 ευρώ, μετά τις ισχυρές απώλειες της Παρασκευής, όταν ο τίτλος κατακρημνίστηκε στο -27% και το 0,9 ευρώ, το χαμηλότερο επίπεδο από την 1η Μαρτίου του 2020. 

Η διοίκηση της τράπεζας παρουσίασε σήμερα το σχέδιο για την «επόμενη ημέρα», στο οποίο κεντρικό ρόλο διαδραματίζει η Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου (ΑΜΚ), ύψους 800 εκατ. ευρώ. Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι θα γίνει στην τιμή του 1 ευρώ και ότι σ’ αυτήν θα συμμετάσχει και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ)

Ενδεικτικό του ζωηρού ενδιαφέροντος στο ταμπλό είναι το γεγονός ότι μέχρι στιγμής έχουν διακινηθεί περισσότερα από 23 εκατ. ευρώ, αριθμός ο οποίος ισούται σχεδόν με το 50% του ημερήσιου τζίρου της Λεωφόρου Αθηνών. Ο όγκος δε, αγγίζει τα 24 εκατ. πακέτα μετοχών.

Ανακάμπτουν οι τράπεζες

Το «άλμα» της Alpha Bank παρασέρνει ανοδικά και τις υπόλοιπες τραπεζικές μετοχές, με τον κλαδικό δείκτη να ανακάμπτει κατά 4,2% και τις 526 μονάδες, σε μια προσπάθεια «γεφύρωσης» της απόστασης από το υψηλό έτους των 639 μονάδων. Εξάλλου, η «βαθιά» πτώση της Παρασκευής έχει εξαλείψει όλα τα ετήσια κέρδη, τα οποία είχαν φθάσει έως και το +20%.

Αρκετά θετική είναι η «εικόνα» και στη μετοχή της Eurobank, η οποία ενισχύεται άνω του 4% και το 0,77 ευρώ. Καπώς ηπιότερα είναι τα κέρδη για τους τίτλους των Πειραιώς – Εθνικής Τράπεζας, οι οποίοι βρίσκονται στο +0,6% και στο +1,3%, αντίστοιχα. Από την πλευρά της, η μετοχή της Attica Bank συνεχίζει τις ακραίες διακυμάνσεις, κερδίζοντας 20%.

  • Alpha Bank 9,55% 0,9888 ευρώ
  • Attica Bank 20% 0,156 ευρώ
  • Eurobank 4,31% 0,775 ευρώ
  • Εθνική Τράπεζα 0,64% 2,365 ευρώ
  • Πειραιώς 1,28% 1,509 ευρώ

Πρώτος στόχος οι 870 μονάδες

Σε κάθε περίπτωση, ο Γενικός Δείκτης, μετά την καθίζηση της Παρασκευής (-2,35%), η οποία ήταν η χειρότερη ημερήσια επίδοση της Λεωφόρου Αθηνών από τις 19 Απριλίου, καταβάλλει προσπάθεια αφενός διάσπασης των αντιστάσεων των 870 μονάδων, αφετέρου σταδιακής επαναπροσέγγισης του ψυχολογικού ορίου των 900 μονάδων. 

Το πόσο γρήγορα, βέβαια, θα το επιτύχει εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, με κυριότερο όλων την κατάσταση των διεθνών αγορών, για τις οποίες υπάρχει έντονη ανησυχία για ισχυρή διόρθωση, μετά την άνοδο του πληθωρισμού και την επικείμενη άρση των υπερ-χαλαρών νομισματικών μέτρων. 

Την ίδια ώρα, ο οίκος αξιολόγησης Moody’s τελικά δεν προέβη σε αναθεώρηση της ελληνικής αξιολόγησης, καθώς προτίμησε να μην δημοσιεύσει νέο report, με αποτέλεσμα να διατηρηθεί η απόσταση των τριών «σκαλοπατιών» από την επενδυτική βαθμίδα.  

Στο μεταξύ, τρεις νέες εισηγμένες ετοιμάζουν «βαλίτσες» αποχώρησης από τη Λεωφόρο Αθηνών, καθώς Newsphone και ΙΑΣΩ ολοκλήρωσαν με επιτυχία τις δημόσιες προτάσεις, με τους βασικούς μετόχους να ξεπερνούν το αναγκαίο ποσοστό του 90%. Τυπική είναι η αντίστοιχη διαδικασία στη ΓΕΚΕ, με τους βασικούς μετόχους να κατέχουν ήδη το απαιτούμενο ποσοστό. 

Ελλάκτωρ στο +3,8%, Aegean στο +2%

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (1,2%), οι αγοραστές ελέγχουν το μεγαλύτερο μέρος του χρηματιστηριακού ταμπλό, με τη μετοχή της Ελλάκτωρ να εκτινάσσεται στο +3,8%, μετά τις διοικητικές ανακατατάξεις και την τοποθέτηση του Ευθύμη Μπουλούτα στη θέση του διευθύνωντος συμβούλου. Κατά 2% ενισχύεται και η μετοχή της Aegean, εν όψει της ΑΜΚ των 60 εκατ. ευρώ.

Από την άλλη πλευρά, η μετοχή της Motor Oil δέχεται ελεγχόμενες πιέσεις της τάξης του 1%, ενώ κατά 0,8% υποχωρεί η μετοχή της Coca – Cola. Fourlis, Lamda Development, ΓΕΚ Τέρνα, Τιτάν και Τέρνα Ενεργειακή καταγράφουν μικρές απώλειες, οι οποίες κινούνται πέριξ του -0,5%.

Συνολικά, έως αυτή την ώρα (14.00), 57 μετοχές κινούνται ανοδικά, 38 μετοχές σημειώνουν πτώση, ενώ 21 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 61,5 δισ. ευρώ, αυξημένη κατά 400 εκατ. ευρώ σε σχέση με την Παρασκευή.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News