BUSINESS & FINANCE

Χρηματιστήριο: Rebound με +11% στην Alpha Bank

Άλμα του τραπεζικού δείκτη στο +6,4%

Χρηματιστήριο: Rebound με +11% στην Alpha Bank

Στο τεχνικό σημείο των 880 μονάδων επέστρεψε το Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς το διψήφιο άλμα στη μετοχή της Alpha Bank επιτάχυνε τις εντολές αγορών, με αποτέλεσμα την ανάκτηση τουλάχιστον του 50% των ισχυρών απωλειών της Παρασκευής.

Πιο συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε αξιοσημείωτη άνοδο της τάξης του 1,46% και ενισχύθηκε στις 880,26 μονάδες, κοντά στο υψηλό ημέρας, κερδίζοντας σχεδόν 13 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Παρασκευής (867 μονάδες).

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων διαμορφώθηκε σε 12 μονάδες -από 869,19 έως 881,01 μονάδες- με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται σε υψηλά επίπεδα, για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση, αγγίζοντας τα 94 εκατ. ευρώ -δείγμα του ζωηρού επενδυτικού κλίματος.

Διψήφιο άλμα στην Alpha Bank

Το αγοραστικό ενδιαφέρον, όπως ήταν αναμενόμενο, εστίασε σε μεγάλο βαθμό στη μετοχή της Alpha Bank, η οποία ανέκαμψε στο +11 και το 1 ευρώ, μετά τις ισχυρές απώλειες της Παρασκευής, όταν ο τίτλος κατακρημνίστηκε στο -27% και το 0,9 ευρώ, το χαμηλότερο επίπεδο από την 1η Μαρτίου του 2020. 

Η διοίκηση της τράπεζας παρουσίασε σήμερα το σχέδιο για την «επόμενη ημέρα», στο οποίο κεντρικό ρόλο διαδραματίζει η Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου (ΑΜΚ), ύψους 800 εκατ. ευρώ. Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι θα γίνει στην τιμή του 1 ευρώ και ότι σ’ αυτήν θα συμμετάσχει και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ)

Ενδεικτικό του ζωηρού ενδιαφέροντος στο ταμπλό είναι το γεγονός ότι διακινήθηκαν περισσότερα από 38 εκατ. ευρώ, αριθμός ο οποίος ισούται σχεδόν με το 40% του ημερήσιου τζίρου της Λεωφόρου Αθηνών. Ο όγκος δε, άγγιξε τα 38 εκατ. πακέτα μετοχών.

Στο +6,4% οι τράπεζες

Το «άλμα» της Alpha Bank παρέσυρε έντονα ανοδικά και τις υπόλοιπες τραπεζικές μετοχές, με τον κλαδικό δείκτη να ανακάμπτει κατά 6,4% και τις 537 μονάδες, σε μια προσπάθεια «γεφύρωσης» της απόστασης από το υψηλό έτους των 639 μονάδων. Εξάλλου, η «βαθιά» πτώση της Παρασκευής εξάλειψε όλα τα ετήσια κέρδη, τα οποία είχαν φθάσει έως και το +20%.

Εξαιρετική ήταν η «εικόνα» και στη μετοχή της Eurobank, η οποία εκτινάχθηκε άνω του 6% και προσέγγισε εκ νέου το 0,8 ευρώ. Ελαφρώς ηπιότερα ήταν τα κέρδη για τους τίτλους των Πειραιώς – Εθνικής Τράπεζας, οι οποίοι τερμάτισαν στο +3,2% και στο +4,1%, αντίστοιχα. Από την πλευρά της, η μετοχή της Attica Bank συνέχισε τις ακραίες διακυμάνσεις, κερδίζοντας 17%.

  • Alpha Bank 10,79% 1 ευρώ
  • Attica Bank 17,08% 0,1522 ευρώ
  • Eurobank 6,33% 0,79 ευρώ
  • Εθνική Τράπεζα 4,17% 2,448 ευρώ
  • Πειραιώς 3,22% 1,538 ευρώ

Επόμενος στόχος οι 900 μονάδες

Ο Γενικός Δείκτης, μετά την καθίζηση της Παρασκευής (-2,35%), η οποία ήταν η χειρότερη ημερήσια επίδοση της Λεωφόρου Αθηνών από τις 19 Απριλίου, και τη σημερινή αντίδραση, είναι βέβαιο ότι θα καταβάλλει προσπάθεια αφενός διάσπασης των αντιστάσεων των 900 μονάδων, αφετέρου σταδιακής επαναπροσέγγισης στο υψηλότερο σημείο του έτους (913 μονάδες).

Το πόσο γρήγορα, βέβαια, θα το επιτύχει εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, με κυριότερο όλων την κατάσταση των διεθνών αγορών, για τις οποίες υπάρχει έντονη ανησυχία για ισχυρή διόρθωση, μετά την άνοδο του πληθωρισμού και την επικείμενη άρση των υπερ-χαλαρών νομισματικών μέτρων. 

Την ίδια ώρα, ο οίκος αξιολόγησης Moody’s τελικά δεν προέβη σε αναθεώρηση της ελληνικής αξιολόγησης, καθώς προτίμησε να μην δημοσιεύσει νέο report, με αποτέλεσμα να διατηρηθεί η απόσταση των τριών «σκαλοπατιών» από την επενδυτική βαθμίδα.  

Στο μεταξύ, τρεις νέες εισηγμένες ετοιμάζουν «βαλίτσες» αποχώρησης από τη Λεωφόρο Αθηνών, καθώς Newsphone και ΙΑΣΩ ολοκλήρωσαν με επιτυχία τις δημόσιες προτάσεις, με τους βασικούς μετόχους να ξεπερνούν το αναγκαίο ποσοστό του 90%. Τυπική είναι η αντίστοιχη διαδικασία στη ΓΕΚΕ, με τους βασικούς μετόχους να κατέχουν ήδη το απαιτούμενο ποσοστό. 

Με Aegean στο +2,3%

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (1,9%), οι αγοραστές ήλεγξαν το μεγαλύτερο μέρος του χρηματιστηριακού ταμπλό, με τη μετοχή της Aegean να ενισχύεται κατά 2,3% χάρη στην ΑΜΚ των 60 εκατ. ευρώ. Κατά +1,3% αυξήθηκε και η μετοχή της Ελλάκτωρ, μετά τις διοικητικές ανακατατάξεις και την τοποθέτηση του Ευθύμη Μπουλούτα στη θέση του διευθύνωντος συμβούλου. 

Από την άλλη πλευρά, η μετοχή του ΟΛΠ δέχθηκε ελεγχόμενες πιέσεις της τάξης του 1%, ενώ κατά 1,1% υποχώρησε η μετοχή της Jumbo. Coca – Cola, Tιτάν, ΓΕΚ Τέρνα, Motor Oil και Τέρνα Ενεργειακή κατέγραψαν μικρές απώλειες, οι οποίες κινήθηκαν πέριξ του -0,5%.

Συνολικά, 71 μετοχές κινήθηκαν ανοδικά, 35 μετοχές σημείωσαν πτώση, ενώ 18 μετοχές παρέμειναν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμάνθηκε στα 61,8 δισ. ευρώ, αυξημένη κατά 700 εκατ. ευρώ σε σχέση με την Παρασκευή.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News