BUSINESS & FINANCE

Alpha Bank: Με την πλήρη στήριξη των μετόχων οδεύει προς την ΑΜΚ

Η τράπεζα προχωρά στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου έως του ποσού των 800 εκατ. ευρώ με τη στήριξη και του Τζον Πόλσον

Alpha Bank: Με την πλήρη στήριξη των μετόχων οδεύει προς την ΑΜΚ

upd- 11:30

Κλείδωσε η ημερομηνία βάσει της οποίας όσοι μέτοχοι διαθέτουν μετοχές της Alpha Services and Holdings μπορούν να κατοχυρώσουν δικαίωμα εγγραφής στην αύξηση, με τις ανακοινώσεις να αναμένονται σήμερα από τη διοίκηση της τράπεζας. Με ανακοίνωσή της στο Χρηματιστήριο Αθηνών η τράπεζα ενημερώνει ότι υπό την προϋπόθεση της έγκρισης του Ενημερωτικού Δελτίου από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και το Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας, ως ημερομηνία καταγραφής (record date) των υφιστάμενων μετόχων, προκειμένου αυτοί να τύχουν της κατά προτεραιότητα διανομής των νέων μετοχών μέσω της ΑΜΚ, ορίζεται η 28η Ιουνίου 2021.

Πρακτικώς, αυτό σημαίνει ότι κατά προτεραιότητα κατανομή μέχρι του ποσοστού που κατέχουν θα έχουν οι υφιστάμενοι μέτοχοι που θα έχουν εκκαθαρίσει τις συναλλαγές τους μέχρι την παραπάνω ημερομηνία, δηλαδή την 28η Ιουνίου. Οι μέτοχοι θα πρέπει να λάβουν υπ’ όψιν τους και τους χρόνους που χρειάζεται το Χ.Α. για την εκκαθάριση των συναλλαγών (συνήθως Τ+2) δηλαδή την δεύτερη ημέρα μετά την συναλλαγή. Εκτιμάται, συνεπώς, πως απολύτως κατοχυρωμένες είναι οι συναλλαγές που θα έχουν πραγματοποιηθεί έως και την Πέμπτη, 24 Ιουνίου.

 

Η τράπεζα προχωρά στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου έως του ποσού των 800 εκατ. ευρώ με την πλήρη στήριξη των μετόχων, μεταξύ των οποίων και του βασικού της μετόχου της Τζον Πόλσον. Ο Τζον Πόλσον ελέγχει ποσοστό 6,42% στην Alpha Bank και σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες θα ασκήσει τελικά πλήρως τα δικαιώματά του, στοχεύοντας στη διατήρηση της αξίας της επένδυσής του στην τράπεζα. 

Την στήριξή τους στην προγραμματισμένη ΑΜΚ της Τράπεζας, που εξυπηρετεί τον αναπτυξιακό σχεδιασμό της διοίκησης της Alpha Bank, έχουν δώσει ισχυροί θεσμικοί επενδυτές που είναι και βασικοί μέτοχοι της τράπεζας. Μεταξύ αυτών το Vanguard Group που διαθέτει ποσοστό 3,50%, η Norges Bank Investment Management με 3,20%, η Capital Research and Management Company με 3,19%, η BlackRock με 2,94%, η Amundi Asset Management με 2,07%, το Pension Mutual Fund Management Company με 2,06%, η Somerset Capital Management με 1,77% και η Schroder που πρόσφατα αύξησε το ποσοστό της πάνω από 5%. 

Εντός της εβδομάδας αναμένονται και οι τελικές αποφάσεις του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, που ελέγχει το 10,9% του μετοχικού της κεφαλαίου της Alpha Services and Holdings. Το Ταμείο προσανατολίζεται στην πλήρη άσκηση των δικαιωμάτων του σε μια προσπάθεια να διατηρήσει επίσης την αξία της επένδυσής τους, χωρίς ωστόσο να λείπουν και οι φωνές εκείνες που προκρίνουν τη μείωση του ποσοστού του, προκειμένου να εξυπηρετηθεί η πολιτική αποεπένδυσης του Ταμείου από τις τράπεζες.

Το διοικητικό συμβούλιο αναμένεται να ανακοινώσει επίσης το εύρος της τιμής διάθεσης (ή τη μοναδιαία τιμή) των νέων μετοχών, όπως και τον αριθμό που θα εκδοθούν. Η μετοχή της τράπεζας έκλεισε την περασμένη Παρασκευή στο 1,10 ευρώ και η κεφαλαιοποίησή της διαμορφώνεται στα 1,7 δισ. ευρώ. Η τιμή διάθεσης θα είναι αποτέλεσμα της δυναμικής της αγοράς, όπως αυτή θα διαμορφώνεται πριν ανοίξει το βιβλίο προσφορών. 

Οι νέες μετοχές που θα εκδοθούν, ονομαστικής 0,30 ευρώ η κάθε μία, θα διατεθούν μέσω συνδυασμένης προσφοράς (ιδιωτική τοποθέτηση με τη διαδικασία διεθνούς βιβλίου προσφορών στο εξωτερικό, δημόσια προσφορά στην Ελλάδα), με όλους τους υφιστάμενους μετόχους (σ.σ. κατά την ημερομηνία καταγραφής) να διαθέτουν προτιμησιακή μεταχείριση, κατά την κατανομή. Η τιμή διάθεσης δεν μπορεί να είναι χαμηλότερη της ονομαστικής (0,30 ευρώ ανά μετοχή).

Συγκεκριμένα οι νέες μετοχές θα διατεθούν: 

α. στην Ελλάδα, σε επενδυτές λιανικής και σε ειδικούς επενδυτές στο πλαίσιο δημόσιας προσφοράς και 

β. εκτός Ελλάδας, σε ειδικούς, θεσμικούς και άλλους επιλέξιμους επενδυτές, μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης με τη διαδικασία διεθνούς βιβλίου προσφορών.

Η δημόσια προσφορά και η ιδιωτική τοποθέτηση θα διενεργηθούν παράλληλα και αναμένεται να διαρκέσουν έως 3 ημέρες. 

Η ολοκλήρωση της ΑΜΚ και η εισαγωγή προς διαπραγμάτευση των νέων μετοχών αναμένεται στα μέσα Ιουλίου.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News