BUSINESS & FINANCE

Χρηματιστήριο: Με αιχμή την Eurobank η απόπειρα υπέρβασης των 890 μονάδων

Κέρδη άνω του 2% για την Eurobank, διορθώνει στο -5% η Aegean

Χρηματιστήριο: Με αιχμή την Eurobank η απόπειρα υπέρβασης των 890 μονάδων

Με θετικό πρόσημο εκκινεί στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τη μετοχή της Eurobank να ξεχωρίζει από το ξεκίνημα, συμβάλλοντας στην προσπάθεια προσέγγισης των αντιστάσεων των 890 μονάδων.

Πιο συγκεκριμένα, μέσα στο πρώτο ημίωρο (11.00), ο Γενικός Δείκτης καταγράφει ήπια άνοδο της τάξης του 0,68% και ενισχύεται στις 889,43 μονάδες, κερδίζοντας λίγο περισσότερο από έξι μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Πέμπτης (883,39 μονάδες).

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε περίπου πέντε μονάδες -από 885,51 έως 890,02 μονάδες- με τον τζίρο των συναλλαγών να εκκινεί, ωστόσο, από χαμηλά επίπεδα, μην υπερβαίνοντας τα 6,5 εκατ. ευρώ έως τις 11.00 το πρωί.

Σε ρόλο πρωταγωνιστή βρίσκεται, όπως προαναφέρθηκε, η μετοχή της Eurobank, η οποία ενισχύεται κατά τουλάχιστον 2% και βρίσκεται μία «ανάσα» από το 0,8 ευρώ, μετά την ολοκλήρωση της αναδιάρθρωσης του δείκτη MSCI. Άλλωστε, σύμφωνα με τους αναλυτές, η είσοδος της μετοχής στον MSCI Standard Greece συνεπάγεται εισροές κεφαλαίων άνω των 100 εκατ. ευρώ.

Από εκεί και πέρα, σημαντικά στηρίγματα στον Γενικό Δείκτη παρέχει και η μετοχή των ΕΛΠΕ, η οποία καταγράφει άνοδο κατά 2,6%, εν μέσω των σεναρίων για το νέο σχέδιο εταιρικής διακυβέρνησης, το οποίο θα παρουσιαστεί στις αρχές του προσεχούς φθινοπώρου. 

Στον αντίποδα, υπό κλοιό πιέσεων τελεί η μετοχή της Aegean, η οποία μετά το χθεσινό +8%, διορθώνει στο -5% και τα 5,5 ευρώ, εν όψει και της δρομολογούμενης Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου (ΑΜΚ), ύψους 60 εκατ. ευρώ.

Βελτιωμένο το κλίμα

Η ελληνική αγορά, μετά τη μεταβλητότητα των προηγούμενων εβδομάδων, ως απόρροια των ΑΜΚ σε Alpha Bank και Πειραιώς, φαίνεται ότι εισέρχεται σε τροχιά σταθεροποιήσης, κάτι το οποίο διευκολύνει την κίνηση προς τις αντιστάσεις αρχικά των 890 μονάδων και μετέπειτα των 900 μονάδων.

Σ’ αυτό το σενάριο συμβάλλουν και οι διεθνείς αγορές, οι οποίες προς ώρας αποφεύγουν το σενάριο της βίαιης διόρθωσης, παρά την πιθανότητα σταδιακής απόσυρσης των μέτρων νομισματικής χαλάρωσης -συνέπεια της ενίσχυσης του πληθωρισμού σε ΗΠΑ και Ευρωζώνη. 

Σε κάθε περίπτωση, καθοριστικό ρόλο στην μεσο-μακροπρόθεσμη πορεία της Λεωφόρου Αθηνών θα διαδραματίσουν και οι επιδόσεις του τουριστικού κλάδου, καθώς μια θετική σεζόν αναμένεται να συμβάλλει σημαντικά στον ρυθμό ανάκαμψης της οικονομίας, ο οποίος εκτιμάται ότι θα ανεβάσει ρυθμούς στο γ’ και στο δ’ τρίμηνο του έτους. 

Τραπεζικά στηρίγματα

Σήμερα, στο μεταξύ, ολοκληρώνεται και το μπαράζ των τραπεζικών αποτελεσμάτων, με την Εθνική Τράπεζα να ανακοινώνει, μετά το τέλος της συνεδρίασης του Χ.Α., τα οικονομικά μεγέθη του α’ τριμήνου του 2021.

Σ’ αυτό το πλαίσιο, ο τραπεζικός κλάδος σημειώνει ελεγχόμενη άνοδο της τάξης του 1,3% και ενισχύεται στις 545 μονάδες, σε μια προσπάθεια «γεφύρωσης» της απόστασης από το υψηλό έτους των 639 μοναδων. Πάντως, σύμφωνα με τους περισσότερους αναλυτές, για τις εγχώριες τράπεζες τα χειρότερα φαίνεται ότι είναι πίσω και όχι μπροστά. 

Από τις μέχρι στιγμής τραπεζικές συναλλαγές, πέραν της Eurobank, θετική είναι η «εικόνα» και στην Πειραιώς, η οποία ενισχύεται κατά 1,5% και αναρριχάται άνω του ορίου του 1,5 ευρώ. Alpha Bank και Εθνική Τράπεζα, από την πλευρά τους, εμφανίζουν μικρά κέρδη κάτω του +1%. Αμετάβλητη είναι, ταυτόχρονα, η μετοχή της Attica Bank, η οποία μας είχε συνηθίσει σε ακραίες διακυμάνσεις το τελευταίο διάστημα. 

  • Alpha Bank 0,33% 1,072 ευρώ
  • Attica Bank 0% 0,1684 ευρώ
  • Eurobank 2,13% 0,7874 ευρώ
  • Εθνική Τράεπζα 0,74% 2,45 ευρώ
  • Πειραιώς 1,54% 1,513 ευρώ

Μικρό προβάδισμα οι αγοραστές

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (+0,41%), οι αγοραστές δείχνουν να διαθέτουν ένα μικρό προβάδισμα έναντι των πωλητών, χάρη κυρίως στα σημαντικά κέρδη των ΕΛΠΕ. Άνοδο άνω του 1% εμφανίζουν, επίσης, οι μετοχές των ΟΤΕ, ΕΧΑΕ, Jumbo και Fourlis.

Στον αντίποδα, πέραν της Aegean, αξιοσημείωτες ρευστοποιήσεις δέχεται και η μετοχή της Viohalco, η οποία υποχωρεί κατά 1,9%. Η μετοχή του ΟΠΑΠ ομοίως, διολισθαίνει κατά 1,2%, διορθώνοντας μετά το χθεσινό +5%. 

Συνολικά, έως αυτή την ώρα (11.00), 47 μετοχές κινούνται ανοδικά, 19 μετοχές καταγράφουν πτώση, ενώ 11 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται σε 62,3 δισ. ευρώ, αυξημένη κατά 200 εκατ ευρώ σε σχέση με την Πέμπτη. 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News