BUSINESS & FINANCE

Χρηματιστήριο: Φλερτάρει τις αντιστάσεις των 880 μονάδων

Κέρδη της τάξης του 2% για Mytilineos, Motor - Oil, Ελλάκτωρ

Χρηματιστήριο: Φλερτάρει τις αντιστάσεις των 880 μονάδων

Ήπια ανοδικά κινείται στην έναρξη της σημερινής συνεδρίασης το Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς τα μεμονωμένα στηρίγματα στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης «ψαλιδίζουν» την όποια μεταβλητότητα στον τραπεζικό κλάδο, εν όψει και των πολλαπλών εξελίξεων που αναμένονται για σήμερα.

Πιο συγκεκριμένα, μέσα στο πρώτο ημίωρο (11.00), ο Γενικός Δείκτης καταγράφει συγκρατημένη άνοδο της τάξης του 0,84% και ενισχύεται στις 880,94 μονάδες, κερδίζοντας λίγο περισσότερο από επτά μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Τετάρτης (873,61 μονάδες).

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε επτά μονάδες -από 873 έως 881,3 μονάδες- με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται σε σχετικά ικανοποιητικά επίπεδα, υπερβαίνοντας τα 8 εκατομμύρια ευρώ έως τις 11.00 το πρωί.

Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον εστιάζει, για ακόμη μία φορά, στον τραπεζικό κλάδο, με την Εθνική Τράπεζα να κινείται σταθεροποιητικά στα 2,3 ευρώ και την Attica Bank να διορθώνει στο -7%, μετά τη διάψευση αμφότερων για τα σενάρια απορρόφησης της δεύτερης από την πρώτη.

Την ίδια ώρα, η μετοχή της Mytilineos εξακολουθεί να ξεχωρίζει, καταγράφοντας κέρδη άνω του 2%, ενώ από κοντά ακολουθεί η μετοχή της Motor Oil, η οποία ενισχύεται κατά 1,8% και τα 13,59 ευρώ. Από την πλευρά της, η μετοχή της Quest παρέχει σημαντικά στηρίγματα (+3,5%) στον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης, μετά τα άκρως ικανοποιητικά αποτελέσματα α’ τριμήνου.

Τι περιμένει σήμερα το Χ.Α.

Η Λεωφόρος Αθηνών έχει να περιμένει αρκετές εξελίξεις σήμερα, καθώς το απόγευμα αναμένεται η ανακοίνωση των εταιρικών αποτελεσμάτων των Eurobank, Ελληνικά Πετρέλαια και ΔΕΗ, ενώ παράλληλα, θα λάβει χώρα και η αλλαγή των δεικτών του MSCI, με την εισαγωγή της Eurobank στον MSCI Standard Greece (σ.σ. βρίσκονται ήδη Jumbo, OTE, OΠΑΠ).

Το σημερινό κλίμα δε, επηρεάζεται κι από τις πρόσφατες ανακοινώσεις για την αναδιάρθρωση των δεικτών του Χ.Α., με την ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ να παίρνει τη θέση της Fourlis Συμμετοχών στον FTSE Large Cap. Αλλάγές θα ισχύσουν και στον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης, όπου διαγράφονται οι ΜΙΓ – Intercontinental και εισέρχονται ΟΛΘ – Fourlis.

Την ίδια ώρα, το deal της Chipita με τη Mondelez, αξίας 2 δισ. δολαρίων, δημιουργεί νέα δεδομένα για την ελληνική αγορά, καθώς πρόκειται για μία εξαγορά – μαμούθ για τα εγχώρια δεδομένα, η οποία προσφέρει άφθονη ρευστότητα στον διευθύνοντα σύμβουλο της Chipita, Σπύρο Θεοδωρόπουλο. Δεν είναι τυχαίο ότι η Νίκας Α.Ε., η οποία υπάγεται στον Όμιλο, έκλεισε χθες με άνοδο 17%.

Υπό αυτό το πλαίσιο, δεν θα προξενούσε έκπληξη αν «βλέπαμε» μια σταδιακή κίνηση προς τις 900 μονάδες, οι οποίες αποτελούν τις βασικές αντιστάσεις της ελληνικής αγοράς. Από την άλλη πλευρά δε, το σενάριο της οπισθοχώρησης προς τις 860 – 850 μονάδες δεν φαντάζει τόσο πιθανό.

Τραπεζική στασιμότητα

Ο τραπεζικός κλάδος κινείται σταθεροποιητικά, εν μέσω των πολλαπλών πληροφοριών για το μέλλον των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, αλλά και της δημοσίευσης των αποτελεσμάτων του α’ τριμήνου. Έτσι, ο κλαδικός δείκτης ενισχύεται οριακά κατά 0,17% και διαμορφώνεται στις 536 μονάδες, συνεχίζοντας να απέχει τουλάχιστον 100 μονάδες από το υψηλό των 639 μονάδων.

Από τις τραπεζικές συναλλαγές, το ενδιαφέρον εστιάζει στη Eurobank, η οποία κερδίζει 1% και βρίσκεται μία «ανάσα» από το 0,8%, εν όψει της εισόδου στον βασικό δείκτη του MSCI. Η Alpha Bank, αντίθετα, μετά το χθεσινό +3%, υποχωρεί ελαφρώς κατά 0,8%. Παρεμφερείς είναι οι απώλειες και στον τίτλο της Πειραιώς. Πιο αναλυτικά:

  • Alpha Bank 0,82% 1,031 ευρώ
  • Attica Bank -7% 0,1674 ευρώ
  • Eurobank 1,01% 0,798 ευρώ
  • Εθνική Τράπεζα 0,17% 2,374 ευρώ
  • Πειραιώς -0,81% 1,475 ευρώ

Υπό πίεση η Aegean

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (0,75%), οι αγοραστές δείχνουν να διαθέτουν ένα μικρό «προβάδισμα» έναντι των πωλητών λαμβάνοντας κυρίως ώθηση από τους τίτλους των Mytilineos – Motor Oil. Πολύ καλή είναι η «εικόνα» και στη μετοχή της Ελλάκτωρ, η οποία κερδίζει κατά 2,1%.

Στον αντίποδα, η μετοχή της Σαράντης υποχωρεί κατά 2%, ενώ οι μετοχές των Fourlis, Τιτάνα, και ΕΥΔΑΠ σημειώνουν πτώση της τάξης του 1% – 1,5%. Από την πλευρά της, η μετοχή της Aegean διολισθαίνει κατά 2,5%, καθώς ξεκίνησε η διαπραγμάτευση για το δικαίωμα συμμετοχής στην ΑΜΚ των 60 εκατ. ευρώ.

Συνολικά, έως αυτή την ώρα (11.00), 33 μετοχές κινούνται ανοδικά, 29 μετοχές καταγράφουν μείωση, ενώ 10 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται σε 61,5 δισ. ευρώ, αυξημένη κατά 100 εκατ. ευρώ.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News