GREEN ECONOMY

ΔΕΗ Ανανεώσιμες:  Η ΤΕΡΝΑ ανάδοχος του φωτοβολταϊκού cluster 50 MW στη Μεγαλόπολη

ΔΕΗ Ανανεώσιμες:  Η ΤΕΡΝΑ ανάδοχος του φωτοβολταϊκού cluster 50 MW στη Μεγαλόπολη

Σε τροχιά υλοποίησης μπαίνει ακόμα ένα σημαντικό project  για τη διεύρυνση του χαρτοφυλακίου του Ομίλου της ΔΕΗ στις ΑΠΕ, με την κατακύρωση στην ΤΕΡΝΑ του έργου κατασκευής και λειτουργίας φωτοβολταϊκού cluster 50 ΜW στη Μεγαλόπολη. Πρόκειται για δυο πάρκα ισχύος 39 και 11 MW που θα κατασκευαστούν σε απαλλοτριωμένη έκταση της ΔΕΗ που έχει χρησιμοποιηθεί για αποθέσεις κατά τη λειτουργία των ορυχείων παλιότερα.

Οι εργασίες θα ξεκινήσουν εντός του καλοκαιριού και το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2022. Υπενθυμίζεται ότι στον σχετικό διαγωνισμό που είχε προκηρύξει η ΔΕΗ κατέθεσαν προσφορές οκτώ σχήματα (ΤΕΡΝΑ, ΑΚΤΩΡ, ΑVAX, METKA, Intrakat, Voltalia Greece,  Dongfang Electric International Corporation, Sunel & Shanghai Electric). Ο έντονος ανταγωνισμός διαμόρφωσε το τίμημα σε πολύ ελκυστικά επίπεδα για τη ΔΕΗΑΝ -στα 23,5 εκατ. ευρώ σύμφωνα με πληροφορίες του MR-,  με δεδομένο ότι ο αρχικός προϋπολογισμός ήταν της τάξης των 30 εκατ.  ευρώ.

Το φωτοβολταϊκό θα κατασκευαστεί με τις πιο σύγχρονες προδιαγραφές καθώς θα χρησιμοποιηθούν συστήματα μονού άξονα και πάνελ με τεχνολογία διπλής όψεως (bifacial), για αυξημένη δυνατότητα παραγωγής, αξιοποιώντας και την ηλιακή ενέργεια που προσπίπτει στην οπίσθια πλευρά τους. Επίσης, θα κατασκευαστεί νέος υποσταθμός μέσης προς υψηλής  τάσης για τη σύνδεσή του στο σύστημα.

Έργο-ορόσημο για τα PPA

Όπως σημειώνουν αρμόδιες πηγές, το μεγαλύτερο από τα δυο πάρκα του cluster, ισχύος 39MW, θα είναι και το πρώτο για το οποίο η ΔΕΗ Ανανεώσιμες θα συνάψει διμερές συμβόλαιο πώλησης της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας (PPA) με τη μητρική της εταιρεία.

Το πρώτο «πράσινο» PPA του Ομίλου έχει σχεδόν ολοκληρωθεί και οι υπογραφές του συμβολαίου αναμένονται έως το τέλος του έτους, με τη ΔΕΗΑΝ να εκτιμά πως οι τράπεζες είναι πλέον σε θέση να στηρίξουν τα συμβόλαια αυτά και απαιτείται όλοι οι φορείς να τα προωθήσουν, ακολουθώντας τη διεθνή τάση που «δείχνει» ραγδαία ανάπτυξη των PPA.

Στα 500 MW για το τέλος του 2022 ο πήχης

Η κατασκευή του πάρκου στη Μεγαλόπολη  εντάσσεται στο πλαίσιο της στρατηγικής της ΔΕΗΑΝ  για την αύξηση της συνολικής ισχύος των εν λειτουργία έργων της στο 1GW εντός τριετίας, με ενδιάμεσο στόχο τα 500MW στο τέλος του 2022. Για την επίτευξη του στόχου αυτού,  έως τον Νοέμβριο του επόμενου έτους αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί στο σύνολό του και το cluster φωτοβολταϊκών συνολικής ισχύος 230MW που υλοποιείται στη Δυτική Μακεδονία. Ήδη έχει ολοκληρωθεί το πρώτο πάρκο ισχύος 15MW και το φθινόπωρο  αναμένεται η περάτωση και της δεύτερης «δίδυμης» μονάδας. Επίσης, στις ράγες έχει μπει και η κατασκευή του μεγαλύτερου από τα φωτοβολταϊκά πάρκα, ισχύος 200MW, το οποίο θα υλοποιηθεί από τον Τομέα Ανάπτυξης Ανανεώσιμων Πηγών και Αποθήκευσης Ενέργειας («RSD») της Mytilineos.

Σημειώνεται τέλος ότι η ΔΕΗ Ανανεώσιμες έχει στα σκαριά νέες δημοπρατήσεις έργων, μέσα από το χαρτοφυλάκιο μονάδων που «ωριμάζει» σταδιακά η εταιρεία. Πρώτο στη σειρά είναι ένα φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 65 MW στη Δυτική Μακεδονία.

Όπως δήλωσε πρόσφατα ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Κωνσταντίνος Μαύρος,  η εταιρεία θέλει να έχει παρουσία και στις πέντε  τεχνολογίες ΑΠΕ (αιολικά, φωτοβολταϊκά, μικρά υδροηλεκτρικά, γεωθερμία, βιομάζα). Την ίδια στιγμή, έχει δρομολογήσει την είσοδό της στον κλάδο των πλωτών φωτοβολταϊκών και της αποθήκευσης με κατάθεση σχετικών αιτήσεων στη ΡΑΕ, ενώ επιδεικνύει ισχυρό ενδιαφέρον και για τα offshore αιολικά.

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News