BUSINESS & FINANCE

«Προίκα» με κέρδη στο Χρηματιστήριο: Ποιες εισηγμένες οδηγούν την κούρσα

Οι 8 εταιρείες που ξεχωρίζουν σε μεσαία και υψηλή κεφαλαιοποίηση

«Προίκα» με κέρδη στο Χρηματιστήριο: Ποιες εισηγμένες οδηγούν την κούρσα

Μπορεί ο Μάιος να μην αποτελεί -μέχρι στιγμής- τον καλύτερο δυνατό μήνα για το Χρηματιστήριο Αθηνών, δεδομένων των αναταράξεων στον τραπεζικό κλάδο (σ.σ. ΑΜΚ σε Πειραιώς, Alpha Bank). Εντούτοις, έχοντας την προίκα των προηγούμενων μηνών, ο Γενικός Δείκτης έχει εμφανίσει σωρευτικά κέρδη της τάξης του 7,5% από τις αρχές του 2021.

Άλλωστε, σήμερα, ενόσω η Λεωφόρος Αθηνών βρίσκεται πέριξ των στηριγμάτων των 875 μονάδων, απέχει λιγότερες από 40 μονάδες από το υψηλότερο σημείο των τελευταίων 15 μηνών (913 μονάδες), δηλαδή από τον Φεβρουάριο του 2020.

Η «κούρσα» της ελληνικής αγοράς, η οποία εκτιμάται ότι θα ανεβάσει περαιτέρω ρυθμούς τους επόμενους μήνες, όταν και αρχίσει η προεξόφληση ορισμένων θετικών εξελίξεων για την ελληνική οικονομία (σ.σ. τουρισμός, Ταμείο Ανάκαμψης), εδράζεται μέχρι στιγμής σε μια σειρά εισηγμένων.

Πρόκειται για εταιρείες, οι οποίες έχουν εμφανίσει πολύ υψηλές «πτήσεις», υπεραποδίδοντας σταθερά έναντι του Γενικού Δείκτη. Ανάμεσα σ’ αυτές, περίοπτη θέση κατέχουν οι εισηγμένες του δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης, οι οποίες «φιγουράρουν» στις πρώτες τέσσερις θέσεις της σχετικής λίστας.

  • Intracom Holdings +69,5% – Οι προσδοκίες για επιστροφή σε βιώσιμη ανάπτυξη – κερδοφορία του Ομίλου έχουν οδηγήσει τη μετοχή στην 1η θέση των αποδόσεων.
  • AVAX +67% – Η ανάληψη του έργου κατασκευής της γραμμής 4 του μετρό της Αθήνας, όπως και οι ελπίδες για κατασκευαστικό «μπαμ», ως απόρροια του Ταμείου Ανάκαμψης, έχουν δώσει «φτερά» στη μετοχή.
  • Cenergy Holdings +61,6% – Οι εξαιρετικές επιδόσεις των ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ και Ελληνικά Καλώδια, καθώς και η είσοδος στον πολλά υποσχόμενο κλάδο του υδρογόνου, δημιουργούν σημαντική υπεραξία για τους μετόχους.
  • Πλαστικά Θράκης +49,8% – Οι επενδύσεις κατά τη διάρκεια της πανδημίας αποδίδουν σταθερά καρπούς, αποφέροντας σημαντικά κέρδη για τα ταμεία της επιχείρησης και τους μετόχους.

Από εκεί και πέρα, σημαντικές αποδόσεις παρατηρούνται και στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, όπου ξεχωρίζουν οι εξής επιδόσεις:

  • Τιτάν +30% – Το α’ τρίμηνο του 2021 ήταν το καλύτερο της τελευταίας 10ετίας, με τα καθαρά κέρδη να εκτινάσσονται σε 15,3 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών 15,8 εκατ. ευρώ το α’ τρίμηνο του 2020.
  • Eurobank +28% – Πρόκειται για την τράπεζα με την καλύτερη ετήσια επίδοση, γεγονός το οποίο αντανακλά τις έγκαιρες κινήσεις για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και την τόνωση της κεφαλαιακής επάρκειας.
  • Viohalco +26,2% – H ισχυρή κερδοφορία του 2020 (32,9 εκατ. ευρώ), σε συνδυασμό με τις εξαιρετικές επιδόσεις των θυγατρικών, προσφέρουν αξία στους μετόχους, οι οποίοι παρά την πανδημική κρίση θα λάβουν σημαντικό μέρισμα τόσο για το 2020 όσο και για το 2021.
  • ΓΕΚ Τέρνα +23,4% – Ο κατασκευαστικός κλάδος θεωρείται από τους μεγάλους κερδισμένους των επόμενων ετών, δεδομένων των σημαντικών κονδυλίων από το Ταμείο Ανάκαμψης. Η αποχώρηση δε, των Ολλανδών του Reggeborgh δημιούργησε «χώρο» για την είσοδο νέων επενδυτών, όπως της οικογένειας Λάτση.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News