Business Talk Πέμπτη 27/05/2021, 06:30
BUSINESS TALK

Tο απλανές βλέμμα ενός τέως CEO στην Κηφισίας

Tο απλανές βλέμμα ενός τέως CEO στην Κηφισίας
  • Διήμερο υψηλής τάσης ξεκινά σήμερα, με ΔΕΗ και ΕΛΠΕ στο προσκήνιο. Το απόγευμα μετά το κλείσιμο της συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου ανακοινώνονται τα αποτελέσματα πρώτου τριμήνου της ΔΕΗ και θα ακολουθήσει conference call, κατά το οποίο ο CEO, Γιώργος Στάσσης και ο CFO, Κωνσταντίνος Αλεξανδρίδης θα ενημερώσουν τους αναλυτές για την πορεία υλοποίησης του business plan της εταιρείας και του πράσινου μετασχηματισμού της, με φόντο την ανάκαμψη των τιμών των ρύπων και του φυσικού αερίου.

 

  • Με μεγαλύτερο ενδιαφέρον αναμένονται, στο ίδιο πλαίσιο βεβαίως βεβαίως, οι τοποθετήσεις της διοίκησης των ΕΛΠΕ, με φόντο στην προκειμένη περίπτωση το εξώδικο που έχει στείλει -προ της ΓΣ- το πανελλήνιο σωματείο των εργαζομένων στον όμιλο, αλλά και η τροπολογία που κατέθεσαν χθες -σε νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών- βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία προβλέπει, όπως υποστηρίζουν οι υπογράφοντες, την «εξασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος στα ΕΛΠΕ» και μάλλον θα αποτελέσει αφορμή για αντεγκλήσεις μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, όταν συζητηθεί.

 

  • Το σχόλιο, αυτό εδώ, θα μπορούσε να έχει τίτλο «το απλανές βλέμμα ενός τέως CEO στην Κηφισίας». Και γιατί όχι; Πόσοι – και μάλιστα τέως CEO- στην Ελλάδα έχουν άραγε την άνεση να πίνουν ανέμελα τον καφέ τους και να ατενίζουν τον ορίζοντα με βλέμμα ανακούφισης και προσμονής καλύτερων ημερών, όπως ο πρώην διευθύνων μεγάλου εισηγμένου ομίλου; Ελάχιστοι. Ο τέως CEO, λοιπόν, που καθόταν όπως οι κοινοί θνητοί σε ένα επώνυμο καφέ αλυσίδας της Λεωφόρου Κηφισίας μετά το γνωστό «Δαχτυλίδι του ΟΤΕ», παρέδωσε, πρόσφατα, το δαχτυλίδι του management στο διάδοχό του, έχοντας ολοκληρώσει μία, ομολογουμένως, όχι τόσο εύκολη αποστολή.

 

  • Περιείχε η σύντομη διαδρομή του, σαν season 1 στο Netflix, όλα τα συστατικά ενός καλού, πλην με happy end, θρίλερ: αγωνία, ανατροπές και πόλεμο από φαντάσματα του παρελθόντος και του παρόντος. Όλα αυτά όμως, ανήκουν πια στο παρελθόν. Εξ ου και η σχετική αμεριμνησία- αυξημένη ίσως και εξαιτίας του πρώιμου μίνι-καύσωνα. Μην περιμένετε να ρίξουμε περισσότερο  φως στον CEO. Ένα φρέντο καπουτσίνο ήπιε ο άνθρωπος. 

 

  • Άλλωστε δεν χρειάζεται να ανησυχεί κανείς για αυτόν, είναι μεγάλος survivor και σε λίγο σίγορα θα ξεκινήσει το season II. Σε αντίθεση με τον πρώην άσπονδο συνεργάτη του, από το προηγούμενο πόστο του, που μέχρι πριν δυο εβδομάδες ήταν παραμένοντας και τώρα μετατράπηκε σε αναχωρητή και ψάχνει νέο σήριαλ για να παίξει.

 

  • Δεν ζημιώθηκαν όλοι κατά την πανδημία. Ο όμιλος Quest κατά το πρώτο τρίμηνο της φετινής χρονιάς εμφάνισε διψήφια και τριψήφια αύξηση μεγεθών λόγω της στροφής στο ηλεκτρονικό εμπόριο και της έκρηξης των ταχυμεταφορών. Ειδικότερα, κατέγραψε ενισχυμένες πωλήσεις και κέρδη προ φόρων, τόκων, αποσβέσεων και επενδυτικών αποτελεσμάτων (EBITDA) σε ποσοστό άνω του 46%, στα 216 εκατ. ευρώ και 18,3 εκατ. ευρώ, αντίστοιχα. Τα κέρδη μετά από φόρους αυξήθηκαν σε ποσοστό 152,2%, σε 11,2 εκατ. ευρώ, ενώ ο καθαρός δανεισμός (δάνεια μείον ταμειακά διαθέσιμα) διαμορφώθηκε σε 22,7 εκατ. ευρώ.

 

  • Ο όμιλος πραγματοποίησε και κάποιες επενδύσεις, ύψους 2,92 εκατ. ευρώ, διαθέτοντας συνολικά διαθέσιμα και γραμμές χρηματοδότησης 170 εκατ. ευρώ. Το managment της Quest εκτιμά ότι για το σύνολο του 2021, τα μεγέθη θα βελτιωθούν περεταίρω, συγκριτικά με το 2020, αν και με ηπιότερο ρυθμό αύξησης, σε σχέση με αυτόν του πρώτου τριμήνου.

 

  • Oι ερασιτέχνες traders που προκάλεσαν πριν από λίγο καιρό ένα επικό short squeeze, συντονίζοντας τη δράση τους μέσω του φόρουμ του Reddit, WallStreetBets, έχουν πιάσει και πάλι δουλειά. Ξύπνησαν λοιπόν οι day traders του Reddit και μαζί τους, οι μετοχές των memes (μετοχές που έγιναν δημοφιλείς στο διαδίκτυο όχι λόγω θεμελιωδών αλλά λόγω δημοσιότητας και τραβούν την προσοχή των μικροεπενδυτών). Ο S&P 500 μπορεί να είναι περίπου στάσιμος από την αρχή του μήνα, αλλά η GameStop κερδίζει 36% και η AMC 90%.

 

  • Μαζί με τις meme-stocks ανεβαίνουν όμως και τα SPACs (οι εταιρείες «λευκής επιταγής», που αντλούν χρήματα για να προχωρήσουν σε εξαγορές) και βέβαια, τα κρυπτονομίσματα. Από τα χαμηλά των 30.000 δολαρίων, το bitcoin επέστρεψε στην περιοχή των 40.000 δολαρίων. Η τεράστια ρευστότητα που ρίχνουν οι κεντρικές τράπεζες στο σύστημα δημιουργεί φούσκες παντού: στα κρυπτονομίσματα, στα non-fungible tokens (NFTs), στις μετοχές-meme, στα SPACs και στα exotic ETFs, προειδοποιούν οι νουνεχείς. Γρηγορείτε!

Αποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν σαν επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News