Business & Finance Τετάρτη 26/05/2021, 14:23
BUSINESS & FINANCE

Χρηματιστήριο: Σταθερά ανοδικά προς τις 880 μονάδες

Διψήφια άνοδος για την Attica, ανακάμπτει η ΕΤΕ

Χρηματιστήριο: Σταθερά ανοδικά προς τις 880 μονάδες

Σταθερά άνω του τεχνικού σημείου των 870 μονάδων κινείται το Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς οι μετοχές των Εθνική Τράπεζα και Attica Bank παρέχουν σημαντική ώθηση, με αποτέλεσμα την αισθητή βελτίωση του κλίματος και την ανάκτηση των χθεσινών απωλειών.

Πιο συγκεκριμένα, λίγο μετά το μέσο της σημερινής συνεδρίασης (14.10) ο Γενικός Δείκτης καταγράφει αξιοσημείωτη άνοδο της τάξης του 1% και ενισχύεται τις 876,82 μονάδες, κερδίζοντας περίπου εννέα μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Τρίτης (868,11 μονάδες).

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε επτά μονάδες -από 871,7 έως 878,44 μονάδες- με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται σε σχετικά χαμηλά επίπεδα, μην υπερβαίνοντας τα 30 εκατ. ευρώ έως τις 2.10 το μεσημέρι.

Οι μετοχές των τραπεζών αποτελούν τον «πρωταγωνιστή» της ημέρας, με τον τίτλο της Εθνικής Τράπεζας να ανακάμπτει στο +1,7%, απορροφώντας ένα μέρος των ρευστοποιήσεων της Τρίτης (-4%), οι οποίες προήλθαν από τα σενάρια περί Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου (ΑΜΚ).

Δεδομένου ότι οι συγκεκριμένες πληροφορίες δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, η σημερινή «εικόνα» είναι σαφώς βελτιωμένη, κάτι το οποίο ενισχύεται περαιτέρω από τις προσδοκίες για τα οικονομικά μεγέθη του α’ τριμήνου 2021 (σ.σ. θα ανακοινωθούν την Παρασκευή).

Σημαντική ώθηση παρέχεται κι από την Attica Bank, η οποία συνεχίζει τις ακραίες διακυμάνσεις, κερδίζοντας σχεδόν 14% και «σκαρφαλώνοντας» μία «ανάσα» από το 0,18 ευρώ, εν μέσω των διάφορων σεναρίων για τον μέλλον της τράπεζας. 

Πολύ καλή είναι η επίδοση και της μετοχής του Mytilineos, η οποία ενισχύεται κατά τουλάχιστον 2,7% και διαμορφώνεται στο 14,7 ευρώ. Από κοντά ακολουθεί η μετοχή της Fourlis, η οποία βρίσκεται στο +2,4%.  Στον αντίποδα, «βαρίδια» στην ανοδική κίνηση αποτελούν οι μετοχές των Cenergy και ΑΝΕΚ, οι οποίες διολισθαίνουν κατά 2,4% και κατά 9% αντίστοιχα.

Εισροές τουλάχιστον 100 εκατ. στην Eurobank

Τα σημερινά κέρδη, στο μεταξύ, συνδέονται και με τις επερχόμενες αλλαγές στους δείκτες MSCI, με την Eurobank να προστίθεται στον MSCI Standard Greece, όπου ήδη βρίσκονται οι τίτλοι των ΟΠΑΠ, Jumbo και ΟΤΕ. Σ’ αυτό το πλαίσιο, σύμφωνα με τους αναλυτές, αναμένονται εισροές τουλάχιστον 100 εκατ. ευρώ στη μετοχή της τράπεζας.

Οι 880 μονάδες, επομένως, αποτελούν το πρώτο σημείο αντιστάσεων, ενώ μεσοπρόθεσμα δεν θα πρέπει να προξενήσει εντύπωση μια πιθανή επιστροφή στο ψυχολογικό σημείο των 900 μονάδων, ιδίως λαμβάνοντας υπόψη τις προσδοκίες για δυναμικό comeback του τουρισμού και άμεση εισροή των χρημάτων του Ταμείου Ανάκαμψης.

Από την άλλη πλευρά, όπως εκτιμά ο διευθυντής επενδύσεων της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ, Δημήτρης Τζάνας, το σενάριο «οπισθοδρόμησης» προς τα στηρίγματα των 850 μονάδων συγκεντρώνει λίγες πιθανότητες, από την στιγμή που το ελληνικό χρηματιστήριο συγχρονίζεται με τους εγχώριους καταλύτες.

Στο +1,6% τα τραπεζικά κέρδη

Ο τραπεζικός κλάδος, όπως προαναφέρθηκε, αποτελεί τον βασικό «αιμοδότη» της Λεωφόρου Αθηνών, καθώς κερδίζει τουλάχιστον 1,6% και ενισχύεται στις 539 μονάδες, σε μια προσπάθεια διατήρησης του θετικού προσήμου (+2,2%) σε επίπεδο έτους. Βέβαια, η απόσταση από το υψηλό των 639 μονάδων (6/5) εξακολουθεί να είναι μεγάλη, μετά τις βίαιες μεταβολές των τελευταίων συνεδριάσεων. 

Πέραν των ΕΤΕ και Attica Bank, σημαντικά στηρίγματα παρέχει η μετοχή της Alpha Bank, η οποία βρίσκεται στο +2%, παραμένοντας σταθερά άνω του 1 ευρώ, εν όψει της υλοποίησης της ΑΜΚ των 800 εκατ. ευρώ. Κατά 1,3% ενισχύεται και η μετοχή της Eurobank, η οποία προσεγγίζει με πειστικότητα το όριο του 0,8 ευρώ. Τέλος, η μετοχή της Πειραιώς κινείται σταθεροποιητικά στο +0,3%. Πιο αναλυτικά:

  • Alpha Bank 1,98% 1,0305 ευρώ
  • Attica Bank 13,87% 0,179 ευρώ
  • Eurobank 1,35% 0,7954 ευρώ
  • Εθνική Τράπεζα 1,74% 2,391 ευρώ
  • Πειραιώς 0,33% 1,51 ευρώ

«Πράσινο» το ταμπλό

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίσης (+1,3%), οι αγοραστές ελέγχουν απόλυτα τις χρηματιστηριακές συναλλαγές, καθώς οι εντολές αγορών εκτείνονται σ’ όλο το μήκος και το πλάτος του ταμπλό, λαμβάνοντας ώθηση από το βελτιωμένο επενδυτικό κλίμα.

Πέραν των στηριγμάτων από Fourlis – Mytilineos, πολύ καλή είναι η «εικόνα» στη μετοχή της Viohalco, η οποία ενισχύεται κατά 2,3%. Άνοδο κατά 2,1% σημειώνει και η μετοχή της Aegean, ενώ πέριξ του 1,5% διαμορφώνονται τα κέρδη για τις μετοχές των ΔΕΗ, Ελλάκτωρ, ΟΠΑΠ και ΟΤΕ.

Βέβαια, δεν λείπουν και οι ρευστοποιήσεις, με τη μετοχή της ΓΕΚ Τέρνα να υποχωρεί κατά 1,2% και να βρίσκεται στα 9,54 ευρώ. Ελεγχόμενες πιέσεις ασκούνται, επίσης, στη μετοχή της ΕΧΑΕ, ενώ Τιτάν και ΟΛΠ σημειώνουν πτώση της τάξης του 0,5%.

Συνολικά, έως αυτή την στιγμή (14.10), 63 μετοχές κινούνται ανοδικά, 42 μετοχές καταγράφουν μείωση, ενώ 15 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 61,7 δισ. ευρώ, αυξημένη κατά 600 εκατ. ευρώ σε σχέση με την Τρίτη.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News