BUSINESS & FINANCE

Χρηματιστήριο: «Μάζεψαν» τα κέρδη παρά το +3% στην Alpha Bank

Εκρηκτικό +17% για τη Νίκας, μετά το deal Chipita - Mondelez

Χρηματιστήριο: «Μάζεψαν» τα κέρδη παρά το +3% στην Alpha Bank

Ήπια ανοδικά τερμάτισε σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο αν και διάσπασε τις αντιστάσεις των 870 μονάδων, δεν κατάφερε να διατηρήσει μέχρι τέλους τα ενδοσυνεδριακά κέρδη, τα οποία έφθασαν μέχρι τις παρυφές των 780 μονάδων.

Πιο συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε συγκρατημένη άνοδο της τάξης του 0,63% και ενισχύθηκε στις 873,61 μονάδες, κερδίζοντας 5,5 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Τρίτης (868,11 μονάδες) και ανακτώντας ένα μόνο μέρος των χθεσινών απωλειών (-1,4%).

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων διαμορφώθηκε σε εννέα μονάδες -από 869,81 έως 878,44 μονάδες- με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται σε σχετικά χαμηλά επίπεδα, μην υπερβαίνοντας τα 70 εκατομμύρια ευρώ.

Η Λεωφόρος Αθηνών θα μπορούσε να κλείσει ακόμη υψηλότερα, εφόσον είχε διατηρήσει τα τραπεζικά κέρδη. Το «ψαλίδισμα» οφείλεται κυρίως στον τίτλο της Εθνικής Τράπεζας, ο οποίος από το +2% έκλεισε στο +0,8%, μετά και τη διάψευση των δημοσιευμάτων για υποτιθέμενη εξαγορά της Attica Bank. Την Παρασκευή δε, η τράπεζα θα ανακοινώσει τα αποτελέσματα α’ τριμήνου.

Την ίδια ώρα, ισχυρά στηρίγματα παρείχε η μετοχή της Alpha Bank, η οποία ενισχύθηκε άνω του 2,8% και έκλεισε μία «ανάσα» από το όριο του 1,04 ευρώ -πέριξ του επιπέδου, δηλαδή, όπου αναμένεται να διεξαχθεί η επικείμενη Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου (ΑΜΚ) των 800 εκατ. ευρώ.

Από την πλευρά της, η μετοχή της Attica Bank συνέχισε τις ακραίες διακυμάνσεις, κερδίζοντας 14,5% και «σκαρφαλώνοντας» στο 0,18 ευρώ, εν μέσω των σεναρίων για τον μέλλον της τράπεζας. Εξαιρετική ήταν η επίδοση της Mytilineos, η οποία ενισχύθηκε κοντά στο +4%, ενώ η μετοχή της Aegean έκλεισε στο +2,9%. Κατά 3,1% αυξήθηκε και η μετοχή της Σαράντης, ενώ στον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης ξεχώρισε το -5% στη MIG.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η μετοχή της Νίκας εκτινάχθηκε στο +17,6%, μετά την ανακοίνωση εξαγοράς της Chipita από τον αμερικανικό κολοσσό Mondelez. Από το deal, πάντως, η ελληνική αλλαντοβιομηχανία εξαιρείται, παραμένοντας στα «χέρια» των νυν μετόχων.

Εισροές τουλάχιστον 100 εκατ. στην Eurobank

Τα σημερινά κέρδη, στο μεταξύ, συνδέονται και με τις επερχόμενες αλλαγές στους δείκτες MSCI, με την Eurobank να προστίθεται στον MSCI Standard Greece, όπου ήδη βρίσκονται οι τίτλοι των ΟΠΑΠ, Jumbo και ΟΤΕ. Σ’ αυτό το πλαίσιο, σύμφωνα με τους αναλυτές, αναμένονται εισροές τουλάχιστον 100 εκατ. ευρώ στη μετοχή της τράπεζας.

Οι 880 μονάδες, επομένως, αποτελούν το πρώτο σημείο αντιστάσεων, ενώ μεσοπρόθεσμα δεν θα πρέπει να προξενήσει εντύπωση μια πιθανή επιστροφή στο ψυχολογικό σημείο των 900 μονάδων, ιδίως λαμβάνοντας υπόψη τις προσδοκίες για δυναμικό comeback του τουρισμού και άμεση εισροή των χρημάτων του Ταμείου Ανάκαμψης.

Από την άλλη πλευρά, όπως εκτιμά ο διευθυντής επενδύσεων της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ, Δημήτρης Τζάνας, το σενάριο «οπισθοδρόμησης» προς τα στηρίγματα των 850 μονάδων συγκεντρώνει λίγες πιθανότητες, από την στιγμή που το ελληνικό χρηματιστήριο συγχρονίζεται με τους εγχώριους καταλύτες.

«Ψαλιδίστηκαν» τα τραπεζικά κέρδη

Ο τραπεζικός κλάδος, όπως προαναφέρθηκε, δεν κατάφερε να διατηρήσει έως τέλους τα ενδοσυνεδριακά κέρδη, τα οποία έφθασαν έως και το +2%. Αποτέλεσμα ήταν να κλείσει στο +1% και τις 536 μονάδες, διατηρώντας το θετικό πρόσημο (+2,2%) σε επίπεδο έτους. Βέβαια, η απόσταση από το υψηλό των 639 μονάδων (6/5) εξακολουθεί να είναι μεγάλη, μετά τις βίαιες μεταβολές των τελευταίων συνεδριάσεων. 

Από τις τραπεζικές διακυμάνσεις, πέραν της Alpha Bank και της Attica Bank, οι υπόλοιποι τίτλοι εμφάνισαν μικρά κέρδη, με τη Eurobank να ενισχύεται ήπια κατά 0,6% και το 0,79 ευρώ, και την Εθνική Τράπεζα να καταγράφει άνοδο κατά 0,8% και τα 2,37 ευρώ. Η Πειραιώς ήταν η μοναδική, η οποία παρουσίασε αρνητικό πρόσημο, υποχωρώντας κατά 1,2% και το 1,487 ευρώ.

Πιο αναλυτικά:

  • Alpha Bank 2,87% 1,0395 ευρώ
  • Attica Bank 14,5% 0,18 ευρώ
  • Eurobank 0,66% 0,79 ευρώ
  • Εθνική Τράπεζα 0,85% 2,37 ευρώ
  • Πειραιώς -1,20% 1,487 ευρώ

Πράσινο με κόκκινα «στίγματα» το ταμπλό

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίσης (+0,85%), οι αγοραστές κατάφεραν να διατηρήσουν τον έλεγχο καθ’ όλη τη διάρκεια της χρηματιστηριακής συνεδρίασης, αν και προς το τέλος της ημέρας εκδηλώθηκαν ελεγχόμενες ρευστοποιήσεις σε ορισμένους τίτλους.

Η μετοχή της Mytilineos, ειδικότερα, αυξήθηκε κατά 3,8%, ενώ η μετοχή της Σαράντης ακολούθησε στο +3,1%. Η μετοχή της Aegean δε, τερμάτισε στο +2,9%, ενώ η μετοχή της Ελλάκτωρ ενισχύθηκε κατά 2,5%. Viohalco και Fourlis έκλεισαν, τέλος, οριακά κάτω του +2%.

Βέβαια, δεν έλειψαν και τα αρνητικά πρόσημα, με τη μετοχή της ΓΕΚ Τέρνα να υποχωρεί κατά 1,7% και να κλείνει στα 9,5 ευρώ. Ελεγχόμενες πιέσεις ασκήθηκαν, επίσης, στη μετοχή της ΕΧΑΕ (-1,7%), ενώ Τιτάν και Lamda Development σημείωσαν πτώση κατά 1,5% και κατά 1%, αντίστοιχα.

Συνολικά, 57 μετοχές κινήθηκαν ανοδικά, 56 μετοχές κατέγραψαν μείωση, ενώ 14 μετοχές παρέμειναν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμάνθηκε στα 61,4 δισ. ευρώ, αυξημένη κατά 300 εκατ. ευρώ σε σχέση με την Τρίτη.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News