Business & Finance Πέμπτη 27/05/2021, 14:17
BUSINESS & FINANCE

Χρηματιστήριο: Άνω των 880 μονάδων, με την Alpha στο +5%

Στις 884 μονάδες ο Γενικός Δείκτης

Χρηματιστήριο: Άνω των 880 μονάδων, με την Alpha στο +5%

Σημαντική άνοδο άνω των αντιστάσεων των 880 μονάδων παρουσιάζει σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς τα ισχυρά κέρδη στον τίτλο της Alpha Bank, αλλά και τα θετικά πρόσημα στις περισσότερες μετοχές του FTSE Large Cap έχουν συμβάλλει στην αισθητή βελτίωση του επενδυτικού κλίματος.

Πιο συγκεκριμένα, λίγο μετά το μέσο της σημερινής συνεδρίασης (14.00), ο Γενικός Δείκτης καταγράφει αξιοσημείωτη άνοδο της τάξης του 1,29% και ενισχύεται στις 884,88 μονάδες, κερδίζοντας λίγο περισσότερο από 11 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Τετάρτης (873,61 μονάδες).

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε 12 μονάδες -από 873 έως 885,22 μονάδες- με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται σε σχετικά υψηλά επίπεδα, υπερβαίνοντας τα 45 εκατομμύρια ευρώ έως τις 2.00 το μεσημέρι -δείγμα του ζωηρού ενδιαφέροντος.

Η μετοχή της Alpha Bank αποτελεί τον απόλυτο «πρωταγωνιστή» της ημέρας, καθώς εκτινάσσεται άνω του +5% και το 1,09 ευρώ, δείγμα της ψήφου εμπιστοσύνης αρκετών επενδυτικών οίκων στην επόμενη ημέρα. Ενδεικτικά, η Wood εκτιμά ότι -μετά την ΑΜΚ των 800 εκατ. ευρώ- η μετοχή της τράπεζας θα φθάσει στο 1,5 ευρώ.

Θετική είναι η «εικόνα» και στη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, η οποία καταγράφει άνοδο της τάξης του 2%, ανακτώντας το επίπεδο των 2,4 ευρώ, μετά τη διάψευση των δημοσιευμάτων για απορρόφηση της Attica Bank και εν όψει των οικονομικών αποτελεσμάτων (σ.σ. για το α’ τρίμηνο) της Παρασκευής.

Την ίδια ώρα, η μετοχή της Mytilineos εξακολουθεί να «ξεχωρίζει» από τα μη-τραπεζικά blue chips, σημειώνοντας κέρδη άνω του 2,5%. Από κοντά ακολουθεί και η μετοχή της Jumbo, η οποία ενισχύεται κατά 2,4%. Από την πλευρά της, η μετοχή της Quest παρέχει σημαντικά στηρίγματα (+5,8%) στον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης, χάρη στα άκρως ικανοποιητικά αποτελέσματα α’ τριμήνου.

Τι περιμένει σήμερα το Χ.Α.

Η Λεωφόρος Αθηνών έχει να περιμένει αρκετές εξελίξεις σήμερα, καθώς το απόγευμα αναμένεται η ανακοίνωση των εταιρικών αποτελεσμάτων των Eurobank, Ελληνικά Πετρέλαια και ΔΕΗ, ενώ παράλληλα, θα λάβει χώρα και η αλλαγή των δεικτών του MSCI, με την εισαγωγή της Eurobank στον MSCI Standard Greece (σ.σ. βρίσκονται ήδη Jumbo, OTE, OΠΑΠ).

Το σημερινό κλίμα δε, επηρεάζεται κι από τις πρόσφατες ανακοινώσεις για την αναδιάρθρωση των δεικτών του Χ.Α., με την ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ να παίρνει τη θέση της Fourlis Συμμετοχών στον FTSE Large Cap. Αλλάγές θα ισχύσουν και στον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης, όπου διαγράφονται οι ΜΙΓ – Intercontinental και εισέρχονται ΟΛΘ – Fourlis.

Την ίδια ώρα, το deal της Chipita με τη Mondelez, αξίας 2 δισ. δολαρίων, δημιουργεί νέα δεδομένα για την ελληνική αγορά, καθώς πρόκειται για μία εξαγορά – μαμούθ για τα εγχώρια δεδομένα, η οποία προσφέρει άφθονη ρευστότητα στον διευθύνοντα σύμβουλο της Chipita, Σπύρο Θεοδωρόπουλο. Δεν είναι τυχαίο ότι η Νίκας Α.Ε., η οποία υπάγεται στον Όμιλο, έκλεισε χθες με άνοδο 17%.

Υπό αυτό το πλαίσιο, δεν θα προξενούσε έκπληξη αν «βλέπαμε» μια σταδιακή κίνηση προς τις 900 μονάδες, οι οποίες αποτελούν τις επόμενες βασικές αντιστάσεις της ελληνικής αγοράς. Από την άλλη πλευρά δε, το σενάριο της οπισθοχώρησης προς τις 860 – 850 μονάδες δεν φαντάζει τόσο πιθανό.

Ανεβάζουν ρυθμό οι τράπεζες

Παρά την πρωινή στασιμότητα, ο τραπεζικός κλάδος έχει ανεβάσει σημαντικά ρυθμούς τα τελευταία λεπτά, με αποτέλεσμα να σημειώνει άνοδο κατά 2,3% και να ενισχύεται στις 549 μονάδες, σε μια προσπάθεια «γεφύρωσης» της απόστασης από το υψηλό έτους των 639 μονάδων. Άλλωστε, οι επόμενοι μήνες προεξοφλούνται ως ιδιαίτερα θετικοί για το τραπεζικό σύστημα της χώρας, ιδίως εφόσον επιτευχθούν οι στόχοι της κεφαλαιακής ενίσχυσης και της μείωσης των «κόκκινων» δανείων.

Από τις τραπεζικές συναλλαγές, πέρα των Alpha – ΕΤΕ, το ενδιαφέρον εστιάζει στη Eurobank, η οποία κερδίζει 1,3% και βρίσκεται στο όριο του 0,8%, εν όψει της επικείμενης εισόδου στον βασικό δείκτη του MSCI. Η Πειραιώς, ταυτόχρονα, παρά τις αρχικές απώλειες, έχει επιστρέψει σε θετικό έδαφος και δίνει «μάχη» για το 1,5 ευρώ. Από την πλευρά της, η Attica Bank υποχωρεί κατά 4,5% μετά τη διάψευση των σεναρίων απορρόφησης από την Εθνική. Πιο αναλυτικά:

  • Alpha Bank 5,05% 1,092 ευρώ
  • Attica Bank -4,56% 0,1718 ευρώ
  • Eurobank 1,34% 0,8 ευρώ
  • Εθνική Τράπεζα 1,94% 2,416 ευρώ
  • Πειραιώς 0,74% 1,498 ευρώ

Υπό πίεση η Aegean

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (1,5%), οι αγοραστές δείχνουν να ελέγχουν σχεδόν πλήρως το χρηματιστηριακό ταμπλό, λαμβάνοντας ώθηση από αρκετές μη τραπεζικές μετοχές. Ενδεικτικά, εκτός των Mytilineos – Jumbo, κέρδη άνω του 2% εμφανίζει και η μετοχή του ΟΠΑΠ.

Παράλληλα, η μετοχή της Τέρνα Ενεργειακή ενισχύεται κατά 1,5% και τα 12 ευρώ, ενώ στο 1,8% καθορίζεται η μέχρι στιγμής άνοδο για τη μετοχή της ΔΕΗ. ΕΛΠΕ και Motor Oil, επίσης, σημειώνουν κέρδη κατά 1,3% και κατά 1,1%, αντίστοιχα.

Στον αντίποδα, η μετοχή της Aegean τελεί υπό κλοιό αξιοσημείωτων ρευστοποιήσεων, υποχωρώντας κοντά στο -3%. Απώλειες κατά 1,7% εμφανίζει και η μετοχή της Σαράντης. Τιτάν και ΓΕΚ Τέρνα, τέλος, σημειώνουν πτώση μικρότερη του -1%.

Συνολικά, έως αυτή την ώρα (14.00), 54 μετοχές κινούνται ανοδικά, 43 μετοχές καταγράφουν μείωση, ενώ 17 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται σε 62,1 δισ. ευρώ, αυξημένη κατά 700 εκατ. ευρώ.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News