BUSINESS & FINANCE

Χρηματιστήριο: Άνοδος 1% και εκτίναξη του τζίρου στα 300 εκατ. ευρώ

Στις 884 μονάδες έκλεισε ο Γενικός Δείκτης

Χρηματιστήριο: Άνοδος 1% και εκτίναξη του τζίρου στα 300 εκατ. ευρώ

Άνω των αντιστάσεων των 880 μονάδων τερμάτισε σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, με το σχεδόν +3% στη μετοχή της Alpha Bank να διαμορφώνει ένα θετικό momentum για την ελληνική αγορά, το οποίο εδραιώθηκε περαιτέρω από τα σημαντικά στηρίγματα (Aegean, ΟΠΑΠ, Ελλάκτωρ) του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης.

Πιο συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε αξιοσημείωτη άνοδο της τάξης του 1,12% και ενισχύθηκε στις 883,39 μονάδες, κερδίζοντας σχεδόν 10 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Τετάρτης (873,61 μονάδες).

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων καθορίστηκε σε περίπου 14 μονάδες -από 873 έως 887,91 μονάδες- με τον τζίρο των συναλλαγών να εκτινάσσεται σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα, υπερβαίνοντας τα 300 εκατομμύρια ευρώ, ως απόρροια και των πακέτων που «πέρασαν» σε Ελλάκτωρ και Eurobank.

Η μετοχή της Alpha Bank αποτέλεσε τον κρίσιμο παράγοντα της συνεδρίασης, καθώς αυξήθηκε σημαντικά κοντά στο +3% και το 1,07 ευρώ, δείγμα της ψήφου εμπιστοσύνης αρκετών επενδυτικών οίκων στην επόμενη ημέρα. Ενδεικτικά, η Wood εκτιμά ότι -μετά την ΑΜΚ των 800 εκατ. ευρώ- η μετοχή της τράπεζας θα φθάσει στο 1,5 ευρώ.

Θετική ηταν η «εικόνα» και στη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, η οποία κατέγραψε άνοδο της τάξης του 2,6%, ανακτώντας το επίπεδο των 2,4 ευρώ, μετά τη διάψευση των δημοσιευμάτων για απορρόφηση της Attica Bank και εν όψει των οικονομικών αποτελεσμάτων (σ.σ. για το α’ τρίμηνο) της Παρασκευής.

Από την πλευρά της, η μετοχή της Eurobank έκλεισε με σημαντικές απώλειες της τάξης του 2,4%, καθώς το fund Helikon (σ.σ. συμμετείχε στην πρόσφατη Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου της Πειραιώς) αποφάσισε να ρευστοποιήσει ένα μέρος του μειοψηφικού ποσοστού που κατέχει.

Την ίδια ώρα, η μετοχή της Aegean ήταν ο απόλυτος «πρωταγωνιστής» από τα μη-τραπεζικά blue chips, σημειώνοντας κέρδη 8,4%, χάρη στην έναρξη της διαπραγμάτευσης του δικαιώματος συμμετοχής στην ΑΜΚ των 60 εκατ. ευρώ. Από κοντά ακολούθησε και η μετοχή του ΟΠΑΠ, η οποία ενισχύθηκε κατά 5%.

Η μετοχή της Ελλάκτωρ, δε, τερμάτισε στο +4,73% και το 1,39 ευρώ, στον απόηχο της μεταβίβασης πακέτου, ίσου με το 1,56% του μετοχικού κεφαλαίου, από την πλευρά Καλλιτσάντση στους επιχειρηματίες Μπάκου – Καϋμενάκη. Το πακέτο «πέρασε» στην τιμή του 1,5 ευρώ. Από την πλευρά της, η μετοχή της Quest παρείχε σημαντικά στηρίγματα (+5,5%) στον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης, χάρη στα άκρως ικανοποιητικά αποτελέσματα α’ τριμήνου.

Τι περιμένει σήμερα το Χ.Α.

Μετά το κλείσιμο της Λεωφόρου Αθηνών ακολουθεί η ανακοίνωσε των εταιρικών αποτελεσμάτων των Eurobank, Ελληνικά Πετρέλαια και ΔΕΗ, ενώ παράλληλα, θα λάβει χώρα και η προγραμματισμένη αλλαγή των δεικτών του MSCI, με την εισαγωγή της Eurobank στον MSCI Standard Greece (σ.σ. βρίσκονται ήδη Jumbo, OTE, OΠΑΠ).

Το σημερινό κλίμα δε, επηρεάστηκε κι από τις πρόσφατες ανακοινώσεις για την αναδιάρθρωση των δεικτών του Χ.Α., με την ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ να παίρνει τη θέση της Fourlis Συμμετοχών στον FTSE Large Cap. Αλλάγές θα ισχύσουν και στον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης, όπου διαγράφονται οι ΜΙΓ – Intercontinental και εισέρχονται ΟΛΘ – Fourlis.

Την ίδια ώρα, το deal της Chipita με τη Mondelez, αξίας 2 δισ. δολαρίων, δημιουργεί νέα δεδομένα για την ελληνική αγορά, καθώς πρόκειται για μία εξαγορά – μαμούθ για τα εγχώρια δεδομένα, η οποία προσφέρει άφθονη ρευστότητα στον διευθύνοντα σύμβουλο της Chipita, Σπύρο Θεοδωρόπουλο.

Υπό αυτό το πλαίσιο, δεν θα προξενούσε έκπληξη αν «βλέπαμε» μια σταδιακή κίνηση προς τις 900 μονάδες, οι οποίες αποτελούν τις επόμενες βασικές αντιστάσεις της ελληνικής αγοράς. Από την άλλη πλευρά δε, το σενάριο της οπισθοχώρησης προς τις 860 – 850 μονάδες δεν φαντάζει τόσο πιθανό.

Ανεβαίνουν οι τράπεζες

Παρά την ενδοσυνεδριακή άνοδο, ο τραπεζικός κλάδος δεν κατάφερε να διατηρήσει έως τέλους το θετικό momentum, με αποτέλεσμα να τερματίσει σχεδόν αμετάβλητος (+0,5%) στα επίπεδα των 538 μονάδων, διατηρώντας τη μεγάλη απόσταση από το υψηλό έτους των 639 μονάδων. Ωστόσο, οι επόμενοι μήνες προεξοφλούνται ως ιδιαίτερα θετικοί για το τραπεζικό σύστημα της χώρας, ιδίως εφόσον επιτευχθούν οι στόχοι της κεφαλαιακής ενίσχυσης και της μείωσης των «κόκκινων» δανείων.

Από τις τραπεζικές συναλλαγές, πέρα των Alpha – ΕΤΕ, το ενδιαφέρον εστίασε στη Eurobank, η οποία εμφάνισε απώλειες της τάξης του 2,4%, μετά την πώληση των μετοχών της Helikon και παρά τις εισροές κεφαλαίων από την είσοδο στον βασικό δείκτη του MSCI. Η Πειραιώς, ταυτόχρονα, παρά τις αρχικές απώλειες, έκλεισε σε σταθεροποιητικό επίπεδο, λίγο κάτω από το 1,5 ευρώ. Από την πλευρά της, η Attica Bank υποχώρησε κατά 6,5% μετά τη διάψευση των σεναρίων απορρόφησης από την Εθνική. Πιο αναλυτικά:

  • Alpha Bank 2,79% 1,0685 ευρώ
  • Attica Bank -6,44% 0,1684 ευρώ
  • Eurobank -2,41% 0,771 ευρώ
  • Εθνική Τράπεζα 2,62% 2,432 ευρώ
  • Πειραιώς 0,2% 1,49 ευρώ

Πράσινο το ταμπλό

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (1,43%), οι αγοραστές ήλεγξαν καθ’ όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης σχεδόν το σύνολο του χρηματιστηριακού ταμπλό, λαμβάνοντας ώθηση από αρκετές μη τραπεζικές μετοχές. Ενδεικτικά, εκτός των Aegean – ΟΠΑΠ – Ελλάκτωρ, κέρδη κατά 3,2% εμφάνισε και η μετοχή της Jumbo.

Παράλληλα, η μετοχή της Τέρνα Ενεργειακή ενισχύθηκε κατά 1,2% και τα 12 ευρώ, ενώ στο 1,9% καθορίστηκε η άνοδος για τη μετοχή της Lamda Development, μετά την έγκριση του νομοσχεδίου για την επένδυση στο Ελληνικό. Viohalco και Coca – Cola, επίσης, σημείωσαν κέρδη κατά 1,4% και κατά 1,9%, αντίστοιχα.

Στον αντίποδα, η μετοχή του Τιτάνα βρέθηκε υπό κλοιό ελεγχόμενων ρευστοποιήσεων, υποχωρώντας κατά 1,5%. Απώλειες κατά 1,1% εμφάνισε και η μετοχή της Fourlis, εν όψει της διαγραφής από τον FTSE Large Cap. ΓΕΚ Τέρνα, ΔΕΗ και ΕΧΑΕ, τέλος, σημείωσαν πτώση μικρότερη του -1%.

Συνολικά, 59 μετοχές κινήθηκαν ανοδικά, 43 μετοχές κατέγραψαν μείωση, ενώ 21 μετοχές παρέμειναν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμάνθηκε σε 62,1 δισ. ευρώ, αυξημένη κατά 700 εκατ. ευρώ.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News