BUSINESS & FINANCE

Σε χαμηλό 2 μηνών το ΧΑ – Η χαμηλότερη επίδοση για τις τράπεζες από την άνοιξη του 2020

«Προσγείωση» του Γ.Δ. στις 867 μονάδες

Σε χαμηλό 2 μηνών το ΧΑ – Η χαμηλότερη επίδοση για τις τράπεζες από την άνοιξη του 2020

Στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο μηνών (από 31 Μαρτίου) υπαναχώρησε το Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς το sell off στη μετοχή της Alpha Bank, ως απόρροια της Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου (AMK), επέδρασε αρνητικά στο σύνολο της ελληνικής αγοράς, οδηγώντας τον τραπεζικό δείκτη στη χειρότερη συνεδρίαση από τον Απρίλιο του 2020.

Πιο συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε διευρυμένη πτώση της τάξης του 2,35% και κατρακύλησε στις 867,56 μονάδες, χάνοντας σχεδόν 21 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Πέμπτης (888,41 μονάδες). Μάλιστα, ενδοσυνεδριακά έφθασε να υποχωρεί έως και -3%, λίγο πάνω από τις αντιστάσεις των 850 μονάδων.

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων διαμορφώθηκε σε 40 μονάδες -από 852,54 έως 892,69 μονάδες- με τον τζίρο των συναλλαγών να εκτινάσσεται στα 197 εκατομμύρια ευρώ, δείγμα της έντασης και του όγκου των εντολών πώλησης

Ενδεικτικό του μεγέθους της σημερινής κίνησης είναι το γεγονό ότι οι 867 μονάδες αποτελούν το χαμηλότερο επίπεδο από τις 31 Μαρτίου του 2021, με τον κύριο χρηματιστηριακό δείκτη να απέχει σχεδόν 50 μονάδες από το υψηλό έτους των 913 μονάδων ή κατά τουλάχιστον 5,5 ποσοστιαίες μονάδες.

Παράλληλα, η καθίζηση κατά 2,43% ήταν η χειρότερη ημερήσια επίδοση της Λεωφόρου Αθηνών από τις 19 Απριλίου του 2021.

Η χειρότερη ημέρα των τελευταίων 13 μηνών

Οι πωλητές, από τα πρώτα λεπτά της συνεδρίασης, στοχοποίησαν κυρίως τον τραπεζικό κλάδο, ο οποίος κατακρημνίστηκε κατά -11% και τερμάτισε στις 505 μονάδες, σημειώνοντας τις υψηλότερες απώλειες από τον Απρίλιο του 2020 -δηλαδή των τελευταίων 13 μηνών. Μάλιστα, ενδοσυνεδριακά κατήλθε ακόμη και κάτω του ψυχολογικού σημείου των 500 μονάδων, για πρώτη φορά μετά την 1η Μαρτίου του 2021.

Το κύμα ρευστοποιήσεων αποτέλεσε συνέπεια της ξαφνικής απόφασης της Alpha Bank να προβεί σε ΑΜΚ, ύψους 800 εκατ. ευρώ, με στόχο την χρηματοδότηση του 3ετούς στρατηγικού σχεδίου.Ήδη, μάλιστα, η διοίκηση έχει δώσει εντολή στις JP Morgan και Goldman Sachs να διερευνήσουν τις διαθέσιμες επιλογές, οι οποίες θα καθοριστούν και θα ανακοινωθούν τις επόμενες ημέρες.

Αποτέλεσμα των παραπάνω ήταν ο τίτλος της Alpha Bank να τερματίσει με απώλειες της τάξης του 27% και να υπαναχωρήσει στο 0,9 ευρώ, το χαμηλότερο επίπεδο από την 1η Μαρτίου του 2020. Μάλιστα, οι απώλειες σε σχέση με το υψηλό έτους του 1,38 ευρώ/μετοχή καθορίστηκαν αθροιστικά στο 35%, με τον τζίρο της μετοχής να υπερβαίνει τα 75 εκατ. ευρώ.

Από κοντά ακολούθησε και η μετοχή της Πειραιώς, η οποία κατέγραψε πτώση κοντά στο 6% και το 1,49 ευρώ. Εθνική Τράπεζα και Eurobank σημείωσαν ελαφρώς ηπιότερες απώλειες, καθώς τερμάτισαν στο -3,6% και το 4,1%, αντίστοιχα. Από την πλευρά της, η μετοχή της Attica Bank έκλεισε στο -5% και το 0,13 ευρώ.

  • Alpha Bank -27,21% 0,9026 ευρώ
  • Attica Bank -5,11% 0,13 ευρώ
  • Eurobank -4,13% 0,743 ευρώ
  • Εθνική Τράπεζα -3,65% 2,35 ευρώ
  • Πειραιώς -5,7% 1,49 ευρώ

Απώλειες 900 εκατ. ευρώ στο ταμπλό

Η όλη αρνητική κατάσταση, όπως ήταν εύλογο, επηρέασε και τις υπόλοιπες μη-τραπεζικές μετοχές, με τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης να τερματίζει στο -3%, καθώς ο τίτλος της Τέρνα Ενεργειακή υποχώρησε κατά 2,5% και τα 11,9 ευρώ. Απώλειες άνω του 1% σημείωσαν και οι μετοχές των ΟΤΕ, ΟΛΠ, Mytilineos, Ελλάκτωρ και Jumbo.

Στον αντίποδα, στηρίγματα στον Γενικό Δείκτη συνέχισε να παρέχει η μετοχή της Aegean, η οποία κέρδισε 4,3% εν όψει της υλοποίησης της προγραμματισμένης ΑΜΚ, ύψους 60 εκατ. ευρώ. Άνω του 1,5% καθορίστηκε η άνοδος για τις μετοχές των Coca  Cola – ΔΕΗ, ενώ η Motor Oil έκλεισε στο +1,2%.

Ελαφρώς ηπιότερες ήταν οι ρευστοποιήσεις στον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης, ο οποίος υποχώρησε κατά 1%, με τον τίτλο της ΜΙΓ να «χάνει» 5%. Απώλειες της τάξης του 2,5% παρουσίασαν και οι μετοχές των Πλαστικά Θράκης, Intracom και ΑΒΑΞ.

Συνολικά, 35 μετοχές κινήθηκαν ανοδικά, 76 μετοχές κατέγραψαν πτώση, ενώ 10 μετοχές παρέμειναν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμάνθηκε σε 61,1 δισ. ευρώ, μειωμένη κατά 900 εκατ. ευρώ σε σχέση με την Πέμπτη.

Σανίδα σωτηρίας από Moody’s;

To βράδυ, στο μεταξύ, αναμένεται και η έκθεση του οίκου Moody’s για την Ελλάδα, χωρίς να αποκλείεται μια ευχάριστη έκπληξη, δεδομένου ότι η τρέχουσα αξιολόγηση της χώρας βρίσκεται στο «Ba3», δηλαδή μία βαθμίδα κάτω από τις αντίστοιχες των Standard & Poors (BB) και Fitch (BB).

H αισιοδοξία απορρέει, άλλωστε, από την εκτίμηση του αμερικανικού οίκου ότι η Ελλάδα, εφόσον απορροφήσει πλήρως τα κονδύλια του Ταμείου Ανάπτυξης, μπορεί να περιμένει ενίσχυση της ανάπτυξης έως και κατά μία ποσοστιαία μονάδα ετησίως από το 2021 έως το 2027. 

Σε κάθε περίπτωση, μια πιθανή αναβάθμιση -ακόμη και του outlook- θα αποτελέσει ακόμη μία ψήφο εμπιστοσύνης προς την Ελλάδα και θα βελτιώσει περαιτέρω το πιστωτικό προφίλ της χώρας, ιδίως μετά την πρόσφαση αναβάθμιση του οίκου Standard & Poor’s. 

moneyreview.gr

Θέλετε να μαθαίνετε άμεσα και έγκυρα όλα τα τελευταία νέα για την οικονομία και τις επιχειρήσεις; Εγγραφείτε στο newsletter του moneyreview

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News