BUSINESS & FINANCE

Χρηματιστήριο: Κύμα τραπεζικών ρευστοποιήσεων – Στο επίκεντρο η Alpha Bank

Ο Γενικός Δείκτης κατρακύλησε έως τις 856 μονάδες

Χρηματιστήριο: Κύμα τραπεζικών ρευστοποιήσεων – Στο επίκεντρο η Alpha Bank

Έντονες πιέσεις εκδηλώνονται από την έναρξη της σημερινής συνεδρίασης στο Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς οι εκτεταμένες ρευστοποιήσεις στον τραπεζικό κλάδο «οδηγούν» την ελληνική αγορά στα στηρίγματα των 870 μονάδων.

Πιο συγκεκριμένα, μέσα στο πρώτο ημίωρο (11.00), ο Γενικός Δείκτης καταγράφει σημαντική πτώση της τάξης του 1,66% και υποχωρεί στις 873,65 μονάδες, χάνοντας σχεδόν 15 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Πέμπτης (888,41 μονάδες).

Μάλιστα, λίγο νωρίτερα, οι απώλειες στο ταμπλό έφθασαν έως και το -3%, με τον κύριο χρηματιστηριακό δείκτη να διαμορφώνεται προσωρινά στις 856 μονάδες, το χαμηλότερο επίπεδο από τα τέλη Μαρτίου (26/3).

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε 36 μονάδες -από 856,35 έως 892,69 μονάδες- με τον τζίρο των συναλλαγών να εκτινάσσεται στα 27 εκατ. ευρώ έως τις 11.00 το πρωί, δείγμα της έντασης των πωλήσεων.

Πού οφείλονται οι τραπεζικές ρευστοποιήσεις

Η ελληνική αγορά, από πολύ νωρίς, φαίνεται ότι βρίσκεται σε θέση άμυνας, αναζητώντας επειγόντως στηρίγματα για να ανακόψει την καθοδική πορεία, η οποία τείνει να προσλάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις, ανάλογες της διόρθωσης της Τετάρτης (-2,18%).

Οι πωλητές έχουν στοχοποιήσει κυρίως τον τραπεζικό κλάδο, και ιδίως τη μετοχή της Alpha Bank, η οποία υποχωρεί άνω του 15%. Η αγορά ουσιαστικά προεξοφλεί την πρόθεση της τράπεζας να πάρει τη «σκυτάλη» των επόμενων αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου (ΑΜΚ). Ανακοινώσεις αναμένονται εντός ολίγου.

Από κοντά ακολουθούν και οι μετοχές των Εθνική Τράπεζα – Πειραιώς, οι οποίες διολισθαίνουν κατά τουλάχιστον 7% και 4%, αντίστοιχα. Η όλη κατάσταση, όπως είναι εύλογο, επηρεάζει και τις μη-τραπεζικές μετοχές του FTSE Large Cap, με τις μετοχές των Τέρνα Ενεργειακή, Jumbo, Lamda Development, ΟΤΕ, ΟΛΠ και Motor Oil να καταγράφουν πτώση άνω του 1,5%. 

Μάλιστα, οι έντονες ρευστοποιήσεις της Λεωφόρου Αθηνών λαμβάνουν χώρα κόντρα στο σταθεροποιητικό κλίμα των ευρωπαϊκών αγορών, όπου ο Stoxx 600 βρίσκεται στο +0,2%, o γερμανικός DAX στο +0,2% και ο βρετανικός FTSE 100 στο -0,1%. 

Σανίδα σωτηρίας από Moody’s;

To βράδυ, στο μεταξύ, αναμένεται και η αξιολόγηση της Ελλάδας από τον οίκο Moody’s, χωρίς να αποκλείεται μια ευχάριστη έκπληξη, δεδομένου ότι η τρέχουσα αξιολόγηση της χώρας βρίσκεται στο «Ba3», δηλαδή μία βαθμίδα κάτω από τις αντίστοιχες των Standard & Poors (BB) και Fitch (BB).

H αισιοδοξία απορρέει, άλλωστε, από την εκτίμηση του αμερικανικού οίκου ότι η Ελλάδα, εφόσον απορροφήσει πλήρως τα κονδύλια του Ταμείου Ανάπτυξης, μπορεί να περιμένει αύξηση της ανάπτυξης έως και κατά μία ποσοστιαία μονάδα ετησίως από το 2021 έως το 2027. 

Σε κάθε περίπτωση, μια πιθανή αναβάθμιση -ακόμη και του outlook- θα αποτελέσει ακόμη μία ψήφο εμπιστοσύνης προς την Ελλάδα και θα βελτιώσει περαιτέρω το πιστωτικό προφίλ της χώρας, ιδίως μετά την πρόσφαση αναβάθμιση του οίκου Standard & Poor’s. 

Σε χαμηλό δύο μηνών οι τράπεζες

Επιστρέφοντας στις τράπεζες, ο κλαδικός δείκτης κατακρημνίζεται κατά 6,5% και «βουλιάζει» στις 529 μονάδες, το χαμηλότερο επίπεδο από τις 26 Μαρτίου, δηλαδή των τελευταίων σχεδόν δύο μηνών. Είναι ενδεικτικό ότι αυτή την στιγμή, ο δείκτης απέχει άνω των 100 μονάδων σε σχέση με το υψηλό έτους των 639 μονάδων.

Οι υψηλότερες πιέσεις, όπως προαναφέρθηκε, εντοπίζονται στην Alpha Bank, η οποία -σύμφωνα με διαρροές- εξετάζει το ενδεχόμενο μελλοντικής ΑΜΚ. Σ’ αυτό το πλαίσιο, ο τίτλος της μετοχής υποχωρεί στο επίπεδο του 1 ευρώ. Κατά 7% διολισθαίνει και η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, η οποία δέχεται τα «απόνερα» της Alpha Bank.

Από την πλευρά της, η μετοχή της Πειραιώς κατρακυλάει στο -4,5%, παρά το γεγονός ότι προσφάτως ολοκλήρωσε με επιτυχία την ΑΜΚ, ύψους 1,38 δισ. ευρώ. Ελαφρώς μικρότερες είναι οι πιέσεις στην Eurobank, η οποία σημειώνει πτώση κατά 3,6%. Πιο αναλυτικά:

  • Alpha Bank 15,32% 1,05 ευρώ
  • Attica Bank -1,17% 0,1354 ευρώ
  • Eurobank -3,64% 0,7468 ευρώ
  • Εθνική Τράπεζα -7,3% 2,261 ευρώ
  • Πειραιώς -4,43% 1,51 ευρώ

Στηρίγματα από Coca-Cola, ΟΠΑΠ

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, όπως είναι εύλογο, επηρεάζεται αρνητικά από τις τραπεζικές ρευστοποιήσεις, με αποτέλεσμα οι εντολές πώλησης να επεκτείνονται σ’ όλο το μήκος και το πλάτος του χρηματιστηριακού ταμπλό.

Ενδεικτικά, η μετοχή της Viohalco υποχωρεί άνω του 2%, όπως και της ΕΧΑΕ, ενώ πέριξ του 1,5% διαμορφώνονται οι πιέσεις για τις μετοχές των ΑΔΜΗΕ, ΔΕΗ, Ελλάκτωρ, ΟΤΕ και Lamda Development.

Στον αντίποδα, στηρίγματα στον Γενικό Δείκτη επιχειρεί να παράσχει η μετοχή της Coca – Cola, η οποία ενισχύεται κατά 2,3% και τα 29,8 ευρώ, ενώ στο +1,8% βρίσκεται η μετοχή του ΟΠΑΠ, χάρη στην ανοδική αναθεώρηση του μερίσματος για το 2020. 

Συνολικά, αυτή την στιγμή (11.10), 20 μετοχές κινούνται ανοδικά, 52 μετοχές καταγράφουν πτώση, ενώ εννέα μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται σε 60,8 δισ. ευρώ, μειωμένη κατά 1,2 δισ. ευρώ σε σχέση με την Πέμπτη.

moneyreview.gr

Θέλετε να μαθαίνετε άμεσα και έγκυρα όλα τα τελευταία νέα για την οικονομία και τις επιχειρήσεις; Εγγραφείτε στο newsletter του moneyreview

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News