BUSINESS & FINANCE

Χρηματιστήριο: «Βουτιά» 3% με τις τράπεζες σε διψήφια πτώση

Σε limit down ο τίτλος της Alpha Bank

Χρηματιστήριο: «Βουτιά» 3% με τις τράπεζες σε διψήφια πτώση

Υπό κλοιό έντονων τραπεζικών ρευστοποιήσεων τελεί το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο -υπό το βάρος της Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου (AMK) της Alpha Bank- υπαναχωρεί στα επίπεδα των στηρίξεων των 860 μονάδων, οι οποίες αποτελούν το χαμηλότερο σημείο των τελευταίων δύο μηνών (29/3).

Πιο συγκεκριμένα, λίγο πριν το μέσο της συνεδρίασης (13.30), ο Γενικός Δείκτης καταγράφει εκτεταμένη πτώση της τάξης του 2,92% και κατρακυλά στις 862,45 μονάδες, χάνοντας σχεδόν 26 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Πέμπτης (888,41 μονάδες).

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε 36 μονάδες -από 856,35 έως 892,69 μονάδες- με τον τζίρο των συναλλαγών να εκτινάσσεται στα 100 εκατομμύρια ευρώ έως τη 1.30 το μεσημέρι, δείγμα της έντασης των πωλήσεων.

Η ελληνική αγορά, από το πρωί, βρίσκεται σε θέση άμυνας, αναζητώντας επειγόντως στηρίγματα για να ανακόψει την καθοδική πορεία, η οποία τείνει να προσλάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις, ανάλογες της πρόσφατης διόρθωσης της Τετάρτης (-2,18%).

Είναι ενδεικτικό ότι οι 862 μονάδες αποτελούν το χαμηλότερο επίπεδο από τις 29 Μαρτίου του 2021, με τον κύριο χρηματιστηριακό δείκτη να απέχει περισσότερες από 50 μονάδες σε σχέση με το υψηλό έτους των 913 μονάδων ή κατά τουλάχιστον 6 ποσοστιαίες μονάδες.

Σε χαμηλό σχεδόν 3 μηνών οι τράπεζες

Οι πωλητές έχουν στοχοποιήσει κυρίως τον τραπεζικό κλάδο, ο οποίος κατακρημνίζεται στο -13%, χάνοντας μέχρι στιγμής περισσότερες από 75 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Πέμπτης. Μάλιστα, περιορίζεται στις 492 μονάδες, διολισθαίνοντας για πρώτη φορά μετά την 1η Μαρτίου κάτω από το τεχνικό σημείο των 500 μονάδων.

Το κύμα ρευστοποιήσεων απορρέει από την απόφαση της Alpha Bank να προβεί σε ΑΜΚ, ύψους 800 εκατ. ευρώ, με στόχο την χρηματοδότηση του 3ετούς στρατηγικού σχεδίου.Ήδη, μάλιστα, η διοίκηση έχει δώσει εντολή στις JP Morgan και Goldman Sachs να διερευνήσουν τις διαθέσιμες επιλογές, οι οποίες θα καθοριστούν τις επόμενες ημέρες.

Αποτέλεσμα των παραπάνω είναι ο τίτλος της Alpha Bank να βρίσκεται σε limit down, υποχωρώντας κατά 30% και διολισθαίνοντας στο 0,86 ευρώ, το χαμηλότερο επίπεδο από την 1η Μαρτίου. Μάλιστα, οι απώλειες σε σχέση με το υψηλό έτους του 1,38 ευρώ/μετοχή καθορίζονται αθροιστικά στο 37%.

Από κοντά ακολουθεί και η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, η οποία καταγράφει πτώση κοντά στο 10% και τα 2,2 ευρώ. Πειραιώς και Eurobank σημειώνουν ελαφρώς ηπιότερες απώλειες, καθώς βρίσκονται στο -5%, ενώ η μετοχή της Attica Bank βρίσκεται στο -2% και το 0,13 ευρώ.

  • Alpha Bank -30% 0,868 ευρώ
  • Attica Bank -2,19% 0,134 ευρώ
  • Eurobank -5,01% 0,7362 ευρώ
  • Εθνική Τράπεζα -9,8% 2,2 ευρώ
  • Πειραιώς -5,38% 1,495 ευρώ

«Κόκκινο» το ταμπλό

Η όλη αρνητική κατάσταση, όπως είναι εύλογο, επηρεάζει και τις υπόλοιπες τραπεζικές μετοχές, με τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης να βρίσκεται στο -3,6%, καθώς οι τίτλοι των Fourlis – Viohalco υποχωρούν κατά τουλάχιστον 2%. Απώλειες πέριξ του 1,5% σημειώνουν και οι μετοχές των Jumbo, ΑΔΜΗΕ, Ελλάκτωρ, ΕΛΠΕ και Τέρνα Ενεργειακή.

Στον αντίποδα, στηρίγματα στον Γενικό Δείκτη εξακολουθεί να παρέχει η μετοχή της Aegean, η οποία κερδίζει κατά 2,5% εν όψει της υλοποίησης της προγραμματισμένης ΑΜΚ, ύψους 60 εκατ. ευρώ. Κατά 2,2% ενισχύεται και η μετοχή της Coca – Cola.

Ελαφρώς καλύτερη είναι η κατάσταση στον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης, ο οποίος υποχωρεί κατά 1,7%, με τον τίτλο της ΜΙΓ να «χάνει» 6%. Απώλειες της τάξης του 3% παρουσιάζουν και οι μετοχές των Cenergy, ΑΒΑΞ, Ιntracom και Πλαίσιο.

Συνολικά, αυτή την στιγμή (13.30), 17 μετοχές κινούνται ανοδικά, 82 μετοχές καταγράφουν πτώση, ενώ εννέα μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται σε 60,9 δισ. ευρώ, μειωμένη κατά 1,1 δισ. ευρώ σε σχέση με την Πέμπτη.

Σανίδα σωτηρίας από Moody’s;

To βράδυ, στο μεταξύ, αναμένεται και η αξιολόγηση της Ελλάδας από τον οίκο Moody’s, χωρίς να αποκλείεται μια ευχάριστη έκπληξη, δεδομένου ότι η τρέχουσα αξιολόγηση της χώρας βρίσκεται στο «Ba3», δηλαδή μία βαθμίδα κάτω από τις αντίστοιχες των Standard & Poors (BB) και Fitch (BB).

H αισιοδοξία απορρέει, άλλωστε, από την εκτίμηση του αμερικανικού οίκου ότι η Ελλάδα, εφόσον απορροφήσει πλήρως τα κονδύλια του Ταμείου Ανάπτυξης, μπορεί να περιμένει αύξηση της ανάπτυξης έως και κατά μία ποσοστιαία μονάδα ετησίως από το 2021 έως το 2027. 

Σε κάθε περίπτωση, μια πιθανή αναβάθμιση -ακόμη και του outlook- θα αποτελέσει ακόμη μία ψήφο εμπιστοσύνης προς την Ελλάδα και θα βελτιώσει περαιτέρω το πιστωτικό προφίλ της χώρας, ιδίως μετά την πρόσφαση αναβάθμιση του οίκου Standard & Poor’s. 

moneyreview.gr

Θέλετε να μαθαίνετε άμεσα και έγκυρα όλα τα τελευταία νέα για την οικονομία και τις επιχειρήσεις; Εγγραφείτε στο newsletter του moneyreview

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News