BUSINESS & FINANCE

Χρηματιστήριο: Απόπειρα ανόδου με ΟΤΕ, ΟΠΑΠ στο «τιμόνι»

Στάσιμες οι τράπεζες, στις 884 μονάδες ο Γ.Δ.

Χρηματιστήριο: Απόπειρα ανόδου με ΟΤΕ, ΟΠΑΠ στο «τιμόνι»

Σε αναζήτηση στηριγμάτων βρίσκεται το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο καταβάλλει προσπάθεια να «ανεβάσει» ρυθμούς και να ανακτήσει ένα μέρος των χθεσινών ισχυρών απωλειών, οι οποίες επανέφεραν την ελληνική αγορά στα στηρίγματα των 880 μονάδων.

Πιο συγκεκριμένα, λίγο πριν το μέσο της σημερινής συνεδρίασης (14.00), ο Γενικός Δείκτης καταγράφει ήπια άνοδο της τάξης του 0,35% και ενισχύεται μερικώς στις 884,14 μονάδες, κερδίζοντας λίγο περισσότερο από τρεις μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Τετάρτης (881,04 μονάδες).

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε 13 μονάδες -από 874,92 έως 887,33 μονάδες- με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται προς ώρας σε υποτονικά επίπεδα, μην υπερβαίνοντας τα 34 εκατ. ευρώ έως τις 2.00 το μεσημέρι.

Μέχρι αυτή την στιγμή, ο κύριος χρηματιστηριακός δείκτης έχει βρει σημαντικά στηρίγματα στη μετοχή του ΟΤΕ, η οποία ενισχύεται κατά σχεδόν 2%. Από κοντά ακολουθεί και η μετοχή του ΟΠΑΠ, η οποία βρίσκεται στο +1,6%, μετά την αναθεώρηση του μερίσματος για το 2020.

Από την άλλη πλευρά όμως, τα «βαρίδια» εξακολουθούν να επηρεάζουν αρνητικά την αγορά, με τη μετοχή της Jumbo να υποχωρεί κατά σχεδόν 2% και τη μετοχή της Ελλάκτωρ να έπεται στο -1,6%. Υπό πίεση τελεί και η μετοχή της Alpha Bank, η οποία «χάνει» 1,7%.

Οι διεθνείς αγορές καθορίζουν το Χ.Α.

Η σημερινή κίνηση, όπως και η χθεσινή πτώση, συνιστά απόρροια του διεθνούς κλίματος, με τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια να επιχειρούν να ανακάμψουν μερικώς (+0,4%), μετά τις ευρύτατες απώλειες της Τετάρτης, ως απόρροια των ανησυχιών για τον πληθωρισμό

Ανεξάρτητα του σημερινού προσήμου, πάντως, η Λεωφόρος Αθηνών φαίνεται ότι εισέρχεται σε μια περίοδο έντονων μεταβολών, εξαιτίας των συνθηκών που επικρατούν στις διεθνείς αγορές, οι οποίες δεν αποκλείεται να συνεχίσουν τη διόρθωση, είτε με βίαιο είτε με ηπιότερο τρόπο.

Κι αυτό, διότι αφενός, η διαρκής ενίσχυση του πληθωρισμού εντείνει τις ανησυχίες για πρόωρη απόσυρση της άφθονης ρευστότητας των κεντρικών τραπεζών της Δύσης. Αφετέρου, τα «σκαμπανεβάσματα» στην αγορά κρυπτονομισμάτων κλιμακώνουν τις ρευστοποιήσεις σ’ όλες τις συνδεόμενες μετοχές, όπως αυτή της Tesla. 

Υπό αυτό το πρίσμα, το διεθνές περιβάλλον θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα συνεχίσει να επηρεάζει τη «ρηχή» ελληνική αγορά, η οποία -ελλείψει εσωτερικων καυσίμων- έχει καταστεί έρμαιο των μεταβολών στα ξένα χρηματιστήρια.

Φυσικά, η κατάσταση δύναται να αλλάξει, εφόσον υπάρξουν νέοι καταλύτες, οι οποίοι θα μπορούσαν να οδηγήσουν τον Γενικό Δείκτη προς τον επόμενο μεγάλο στόχο των 950 μονάδων. Τέτοιοι καταλύτες θα μπορούσαν να είναι η σημαντική εισροή τουριστών, η ανάκαμψη της οικονομίας και η εκταμίευση των χρημάτων του Ταμείου Ανάκαμψης. 

Στασιμότητα στις τράπεζες

Ο τραπεζικός κλάδος, παρά την πρωινή προσπάθεια ανάκαμψης, έχει επιστρέψει σε αρνητικό έδαφος, καταγράφοντας οριακή πτώση κατά 0,17% και υποχωρώντας στις 565 μονάδες. Αποτέλεσμα είναι η απόσταση από το υψηλό έτους των 639 μονάδων να παραμένει μεγάλη, γεγονός το οποίο καταδεικνύει την στασιμότητα του κλάδου στις τελευταίες συνεδριάσεις. 

Πέραν των στηριγμάτων της Eurobank, όλοι οι υπόλοιπες μετοχές βρίσκονται σε αρνητικό έδαφος. Ενδεικτικά, ο τίτλος της Πειραιώς διολισθαίνει κατά 0,45%, ενώ ο τίτλος της Attica Bank σημειώνει πτώση κατά 1,4%. Σταθεροποιητικά στα 2,4 ευρώ κινείται η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας. Πιο αναλυτικά:

  • Alpha Bank -1,71% 1,2385 ευρώ
  • Attica Bank -1,39% 0,142 ευρώ
  • Eurobank 1,12% 0,7786 ευρώ
  • Εθνική Τράπεζα 0,04% 2,40 ευρώ
  • Πειραιώς -0,45% 1,563 ευρώ

Μικρό προβάδισμα οι αγοραστές

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (+0,33%), οι αγοραστές φαίνεται ότι έχουν «ανεβάσει» ρυθμούς, αποκτώντας ένα μικρό «προβάδισμα» έναντι των πωλητών. Εκτός του ΟΤΕ και του ΟΠΑΠ, σημαντικά στηρίγματα παρέχει και ο τίτλος της Motor Oil, ο οποίος αυξάνεται στο +1,6%. Άνω του 1% διαμορφώνονται τα κέρδη για τις μετοχές των Aegean – Coca Cola HBC.

Από την πλευρά της, η μετοχή των ΕΛΠΕ βρίσκεται στο +1% παρά την αναβολή των αποφάσεων για την ίδρυση εταιρείας holding. Στον αντίποδα, η μετοχή της Mytilineos υποχωρεί κατά σχεδόν 1%, ακολουθώντας τις ρευστοποιήσεις στους τίτλους των Jumbo – Ελλάκτωρ. Μικρές απώλειες κάτω του 0,5% καταγράφουν, επίσης, οι μετοχές των ΕΧΑΕ και ΔΕΗ.

Συνολικά, έως αυτή την ώρα (14.00), 59 μετοχές κινούνται ανοδικά, 42 μετοχές σημειώνουν πτώση, ενώ 13 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 61,8 δισ. ευρώ, αυξημένη κατά 300 εκατ. ευρώ σε σχέση με την Τετάρτη.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News