Business & Finance Πέμπτη 20/05/2021, 10:32
BUSINESS & FINANCE

Πώς τα ελληνικά ομόλογα έγιναν τα αγαπημένα όλων

Πώς τα ελληνικά ομόλογα έγιναν τα αγαπημένα όλων

Τα ελληνικά ομόλογα έχουν το χαμηλότερο ρίσκο και τις υψηλότερες αποδόσεις από όλους τους κρατικούς τίτλους του κόσμου. Και η ελληνική οικονομία αναμένεται να εμφανίσει την δεύτερη καλύτερη επίδοση το 2022 (με ανάπτυξη 5,1%) ανάμεσα στις 34  μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη. Δεν είναι τυχαίο που οι επενδυτές των ομολόγων αγαπούν την Ελλάδα, όπως διαπιστώνει άλλωστε σήμερα το Bloomberg, εν μέσω ενός μπαράζ από θετικές αναλύσεις για την εγχώρια οικονομία από τους μεγαλύτερους επενδυτικούς οίκους του εξωτερικού. 

Τα στοιχεία του Bloomberg δείχνουν πώς τα ελληνικά ομόλογα, που κατά τη διάρκεια της κρίσης χρέους, όταν όλοι είχαν την Ελλάδα για ξεγραμμένη, εμφάνιζαν αποδόσεις ακόμα και 33% στη 10ετία, κέρδισαν την εμπιστοσύνη των επενδυτών. Πλέον, η μεταβλητότητά τους έχει πέσει από το 69% που ήταν το 2015 στο 3,8%, δηλαδή σε επίπεδα χαμηλότερα του παγκόσμιου μέσου όρου και πολύ κοντά στα αμερικανικά ομόλογα (τα οποία θεωρούνται τα ασφαλέστερα στον κόσμο). 

Αλλά και στο επίπεδο των συνολικών αποδόσεων, οι ελληνικοί τίτλοι έδωσαν στους επενδυτές 120% τα τελευταία πέντε χρόνια, την ώρα που τα ευρωπαϊκά ομόλογα έδωσαν 19%, τα αμερικανικά 13%, τα ασιατικά 8% και τα παγκόσμια 13%, δείχνουν τα στοιχεία του Bloomberg. 

Τα τελευταία δύο χρόνια, τα ελληνικά ομόλογα δίνουν συνολικές αποδόσεις 39%, ενώ ακόμα και το τελευταίο δύσκολο εξάμηνο, έχουν κερδίσει 1%, την ώρα που η γενική τάση στην παγκόσμια αγορά είναι πτωτική. 

Όλα αυτά, φέρνουν την Ελλάδα πολύ μακριά από τις ημέρες του 2015, όταν ο πρώην πρόεδρος της Federal Reserve Alan Greenspan έλεγε ότι έξοδος από το ευρώ είναι θέμα χρόνου και ο George Soros δήλωνε ότι η χώρα είναι ξεγραμμένη.

Με το Ταμείο Ανάκαμψης να αναγνωρίζεται σαν μία ιστορική ευκαιρία για την Ελλάδα και με τους ξένους αναλυτές να εμφανίζονται μέχρι στιγμής ικανοποιημένοι από τον τρόπο με τον οποίο η Αθήνα σκοπεύει να το αξιοποιήσει, τα σχόλια σήμερα είναι μόνο θετικά.

Μόλις χθες, η Bank of America αναβάθμισε τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη του 2021 στο 3,4% (+70 μονάδες βάσης) και του 2022 στο 5,7% (+30 μονάδες βάσης). 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News