BUSINESS & FINANCE

Saxo Bank: Γιατί βλέπει νέα κρίση σε Ελλάδα και Ευρωζώνη

Saxo Bank: Γιατί βλέπει νέα κρίση σε Ελλάδα και Ευρωζώνη

Η απόκλιση ανάμεσα στις πολιτικές της Federal Reserve στις ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκή Κεντρικής Τράπεζας θα μπορούσε να προκαλέσει μία νέα ευρωπαϊκή κρίση χρέους, στην οποία τα ελληνικά ομόλογα θα βρεθούν και πάλι στην πρώτη γραμμή των ρευστοποιήσεων, προειδοποιεί η Saxo Bank.

«Ενώ οι προοπτικές της οικονομίας των ΗΠΑ μπορούν να αντέξουν τις υψηλότερες αποδόσεις των αμερικανικών κρατικών ομολόγων, δεν μπορεί να ειπωθεί το ίδιο και για την Ευρώπη», σημειώνουν οι αναλυτές της εταιρείας. Η απόκλιση ανάμεσα στις δύο οικονομίες οφείλεται στο γεγονός ότι στις ΗΠΑ, η νομισματική πολιτική που στηρίζει την οικονομία συνοδεύεται από αντίστοιχα δημοσιονομικά μέτρα, ενώ στην Ευρώπη τα δημοσιονομικά μέτρα υπολείπονται. «Επομένως, μία αύξηση των αποδόσεων στην Ευρωζώνη θα μπορούσε να προκαλέσει τη σύσφιξη των χρηματοοικονομικών συνθηκών γρηγορότερα από ό,τι στις ΗΠΑ, υπονομεύοντας μία πιθανή ανάκαμψη», όπως εξηγεί η Saxo Bank.

Το πρόβλημα που αντιμετωπίζει η ΕΚΤ είναι ότι καθώς οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων συνεχίζουν να αυξάνονται, αυτά θα αποτελέσουν μία καλύτερη εναλλακτική για τους επενδυτές από τα ευρωπαϊκά κρατικά ομόλογα.

Όπως εξηγεί η Saxo Bank, το παράδειγμα των  ελληνικών ομολόγων είναι χαρακτηριστικό, καθώς οι τίτλοι που θεωρούνται οι πιο ριψοκίνδυνοι στην Ευρωζώνη προσφέρουν την ίδια απόδοση με τα αντίστοιχης διάρκειας αμερικανικά κρατικά ομόλογα, εάν συνυπολογιστεί η αντιστάθμιση του συναλλαγματικού κινδύνου (hedging).

«Καθώς οι αποδόσεις συνεχίζουν να αυξάνονται στις ΗΠΑ, πιστεύουμε ότι το να πουλήσουν την περιφέρεια για να στραφούν στο ασφαλές καταφύγιο των ομολόγων στην άλλη άκρη του Ατλαντικού θα γίνεται πιο ελκυστικό για τους επενδυτές με βάση την αναλογία ρίσκου/ανταμοιβής», όπως εξηγεί η Saxo Bank.

Οι αναλυτές της προειδοποιούν ότι μία τέτοια στροφή στις αγορές θα απειλήσει πρώτα την Ελλάδα και την Πορτογαλία, αλλά μπορεί να προκαλέσει ένα ευρύτερο sell off σε όλα τα ομόλογα της περιφέρειας, που  με τη σειρά του θα σπρώξει όλες τις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων σε γρήγορη άνοδο.

Η κρίση αυτή δεν θα συγκρίνεται σε ένταση με εκείνη του 2011, όμως θα φέρει την αύξηση των αποδόσεων που σημειώθηκε και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. «Αυτό σημαίνει ότι πιθανότατα θα δούμε τις αποδόσεις να κινούνται από το μηδέν στις 100 μονάδες βάσης γρήγορα, συσφίγγοντας τις χρηματοοικονομικές συνθήκες δραματικά στις ασθενέστερες ευρωπαϊκές χώρες», τονίζει η Saxo Bank.

Σε αυτό το περιβάλλον, το πρόγραμμα αγοράς τίτλων της ΕΚΤ για την πανδημία (PEPP) θα αποδειχθεί ανεπαρκές, εκτιμούν οι αναλυτές. Κάτι που σημαίνει ότι η κεντρική τράπεζα θα αναγκαστεί να αλλάξει τους όρους του προγράμματος, ώστε να αγοράζει περισσότερα από τα ομόλογα των πιο ευάλωτων χωρών. Και την ίδια στιγμή, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα αναγκαστεί να κάνει περαιτέρω βήματα προς τη δημοσιονομική ένωση, καταλήγει η Saxo Bank.

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News