Business & Finance Παρασκευή 23/04/2021, 14:14
BUSINESS & FINANCE

S&P: Τι (δεν) θα πει σήμερα για την Ελλάδα ο οίκος αξιολόγησης

Η S&P αξιολογεί την Ελλάδα στο ΒΒ-, με σταθερές προοπτικές

S&P: Τι (δεν) θα πει σήμερα για την Ελλάδα ο οίκος αξιολόγησης

Αργά το βράδυ θα ανακοινώσει η S&P Global Ratings το αποτέλεσμα της προγραμματισμένης αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας, με την αγορά να μην περιμένει ωστόσο κάποια μεταβολή στο αξιόχρεο της Ελλάδας. Υπενθυμίζεται ότι η S&P αξιολογεί την Ελλάδα στο ΒΒ-, με σταθερές προοπτικές. Και σε κάθε περίπτωση, τα όποια σχόλια των οίκων αξιολόγησης είναι σημαντικά, την ώρα που η Αθήνα σχεδιάζει την επόμενη έξοδο στις αγορές ομολόγων. 

Γενικά, οι προσδοκίες των ξένων αναλυτών είναι για διατήρηση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας περίπου στα ίδια επίπεδα μέσα στο 2021, καθώς οι οίκοι αξιολόγησης αναμένεται να τηρήσουν στάση αναμονής. Είναι ενδεικτικό ότι οι όποιες ελπίδες υπήρχαν για αναβάθμιση έστω των προοπτικών της Ελλάδας από τον οίκο DBRS, το Μάρτιο, διαψεύσθηκαν, με τους αναλυτές του να διατηρούν σταθερό το trend της αξιολόγησης ΒΒ. 

Αλλά και η Fitch έλεγε πρόσφατα ότι η αξιολόγηση της Ελλάδας θα παραμείνει σταθερή τα επόμενα 1-2 χρόνια, με αποτέλεσμα η χώρα να παραμένει κάτω από την επενδυτική κατηγορία, στην περιοχή του junk. «Θα μπορούσαμε να αναλάβουμε θετική δράση στην αξιολόγηση εάν το κρατικό χρέος επιστρέψει σε σταθερή καθοδική τροχιά από το 2021», επεσήμαιναν οι αναλυτές του οίκου.

Όπως όλα δείχνουν, το τρίτο κύμα του κορωνοϊού και των lockdowns, που καθυστέρησαν την ανάκαμψη σε όλη την Ευρώπη και ενέτειναν την αβεβαιότητα γύρω από την καλοκαιρινή σεζόν, δεν αφήνουν στους οίκους πολλά περιθώρια για αναβαθμίσεις, που θα μπορούσαν να αποδειχθούν πρόωρες από τις εξελίξεις του καλοκαιριού. Και αυτό γιατί εάν τελικά χαθεί ένα μεγαλύτερο μέρος της τουριστικής σεζόν, το κόστος θα είναι σημαντικό, τόσο σε οικονομικό επίπεδο, όσο και σε δημοσιονομικό.  

Τι περιμένει για να αναβαθμίσει 

Τον Οκτώβριο, η S&P δήλωνε ότι θα μπορούσε να αναβαθμίσει την αξιολόγηση της Ελλάδας εάν οι επιπτώσεις της πανδημίας στις οικονομικές επιδόσεις της χώρας υποχωρήσουν και η συνεπαγόμενη επιδείνωση των δημόσιων οικονομικών αντιστραφεί. Αιτία αναβάθμισης θα αποτελούσε, επίσης, η συνεχιζόμενη υλοποίηση μεταρρυθμίσεων προς την οικονομική σταθερότητα και την αντιμετώπιση των δομικών προβλημάτων της οικονομίας, συμπεριλαμβανομένης και μίας σημαντικής μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων. 

Συνεπώς, αυτό που περιμένει περισσότερο η αγορά για σήμερα θα είναι οι νέες προβλέψεις της S&P για την ελληνική οικονομία. Και αυτό γιατί οι εκτιμήσεις που είχε ανακοινώσει ο οίκος στο προηγούμενο review του, στα τέλη του Οκτωβρίου του 2020, οδηγούνται με μαθηματική ακρίβεια στην αναθεώρηση. 

Τότε, η S&P είχε προβλέψει ότι το 2020 θα έκλεινε με ύφεση 9% (η οποία τελικά αποδείχθηκε λίγο πιο «ρηχή», στο 8,2%), κυρίως, όμως, προέβλεπε μία πολύ δυναμική ανάκαμψη τόσο για το 2021 όσο και για το 2022. 

Εν αναμονή υποβάθμισης των προβλέψεων 

Ο στόχος για ρυθμούς ανάπτυξης 6,8% το 2021 μοιάζει πλέον σαφώς ανέφικτος, καθώς ο πήχυς κατά κοινή ομολογία τίθεται αρκετά χαμηλότερα. Το ΙΟΒΕ ανακοίνωσε πρόσφατα εκτίμηση για αύξηση του ΑΕΠ κατά 3,5-4%, ενώ παρότι η επίσημη πρόβλεψη του προϋπολογισμού κάνει λόγο για ανάπτυξη 4,8%, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μιλούσε τελευταία για ρυθμούς 4,2%. 

«Το 2021, περιμένουμε μία οικονομική ανάκαμψη, η έκταση της οποίας θα εξαρτηθεί κυρίως από την αποκατάσταση της δραστηριότητας του τουρισμού», έλεγε τον Οκτώβριο η S&P. «Τα επόμενα τρία χρόνια, περιμένουμε ότι η οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας θα ξεπεράσει το μέσο όρο της Ευρωζώνης», πρόσθετε, καθώς οι προβλέψεις της έκαναν λόγο για αύξηση του ΑΕΠ κατά 5,5% το 2022 και κατά 3,9% το 2023. 

Σημειώνεται ότι έπειτα από το σημερινό review της S&P, το επόμενο «ραντεβού» με τους οίκους αξιολόγησης έχει δοθεί για τις 21 Μαΐου, όταν τη σκυτάλη θα πάρει η Moody’s. Πρόκειται, πάντως, για ένα review που δεν αναμένεται να φέρει πολλές εξελίξεις, αφού ο συγκεκριμένος οίκος είχε αναβαθμίσει την αξιολόγηση της Ελλάδας τον περασμένο Νοέμβριο και πλέον δίνει σταθερές προοπτικές. 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News