Business & Finance Παρασκευή 23/04/2021, 13:20
BUSINESS & FINANCE

Bank of America: Ο χάρτης της ανοσίας στην Ευρώπη

Δείτε τη σύγκριση ανά ηλικιακή ομάδα

Bank of America: Ο χάρτης της ανοσίας στην Ευρώπη

Το εμβολιαστικό πρόγραμμα της Ευρώπης κλείνει το μεγάλο κενό που υπήρχε έναντι της Βρετανίας (αν και οι ρυθμοί στις ΗΠΑ έχουν πλέον ξεφύγει), καθώς οι τέσσερις μεγάλες χώρες της Ευρωζώνης χορηγούν κατά μέσο όρο 1,45 εκατομμύρια δόσεις την ημέρα. Με αυτούς τους ρυθμούς, η Bank of America προβλέπει ότι η Ευρώπη θα πιάσει το στόχο για τον πλήρη εμβολιασμό του 70% του πληθυσμού της προς το τέλος του καλοκαιριού. 

Οι συνολικές δόσεις που έχουν χορηγηθεί μέχρι στιγμής αντιστοιχούν στο 25-30% του πληθυσμού της Ε.Ε., με ένα 6-8% να είναι πλήρως εμβολιασμένο. 

Bank of America: Ο χάρτης της ανοσίας στην Ευρώπη-1

Με βάση τα στοιχεία του European Centre for Disease Prevention and Control (ECDC), η Bank of America διαπιστώνει ότι οι αρχικές ομάδες στις οποίες εστίασαν τα εμβολιαστικά προγράμματα -δηλαδή οι υγειονομικοί και τα άτομα άνω των 80 ετών- είναι σε μεγάλο βαθμό προστατευμένες στην Ε.Ε.

Bank of America: Ο χάρτης της ανοσίας στην Ευρώπη-2

Όπως φαίνεται από το γράφημα του οίκου, η Ελλάδα είναι η χώρα που εμφανίζει τα μεγαλύτερα ποσοστά ανεμβολίαστων στους άνω των 80, σε μία διαπίστωση που εξηγεί και τις εντεινόμενες εκκλήσεις των αρχών προς τους ηλικιωμένους που δεν έχουν εμβολιαστεί ακόμα, να το κάνουν. 

Bank of America: Ο χάρτης της ανοσίας στην Ευρώπη-3

«Οι νεότερες ηλικιακές ομάδες, σε μεγάλο βαθμό δεν έχουν ακόμα ανοσία, όμως οι κυβερνήσεις τώρα επεκτείνουν προοδευτικά την προσφορά των εμβολίων σε μεγαλύτερα μέρη του πληθυσμού», σημειώνει η Bank of America, καθώς η Ιταλία εστιάζει τις προσπάθειές της στους άνω των 60 και η Γαλλία στους άνω των 55. 

Σε ό,τι αφορά τα περιστατικά θρομβώσεων που έχουν συνδεθεί με τα εμβόλια, η BofA επισημαίνει ότι έπειτα και από την έρευνα της ευρωπαϊκής αρχής EMA για το σκεύασμα της Johnson & Johnson, τώρα η «μπάλα» είναι στο γήπεδο των εθνικών αρχών, οι οποίες θα πρέπει να αποφασίσουν πώς θα χρησιμοποιηθεί το εμβόλιο. Ο οίκος εκτιμά ότι και άλλες κυβερνήσεις θα ακολουθήσουν το παράδειγμα της Ιταλίας, η οποία περιόρισε το εμβόλιο στους άνω των 60, όπως συμβαίνει και με το AstraZeneca. 

Βραχυπρόθεσμα, αυτό δεν θα είναι πρόβλημα, καθώς μεγάλο μέρος του πληθυσμού άνω των 60 περιμένει να εμβολιαστεί στην Ευρώπη. Όμως αργότερα, ίσως να αποτελέσει την αιτία καθυστερήσεων, εάν οι εμβολιασμοί φτάσουν στις μικρότερες ηλικίες, αλλά τα διαθέσιμα εμβόλια mRNA (Pfizer και Moderna) δεν είναι αρκετά για να καλυφθεί η ζήτηση. 

Η BofA παρακολουθεί επίσης στενά τη διαδικασία έγκρισης του εμβολίου της Curevac (το οποίο έχει αναπτυχθεί με την τεχνολογία mRNA), αναμένοντας την απόφαση της ΕΜΑ στα τέλη Μαΐου ή τον Ιούνιο. 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News