Business & Finance Παρασκευή 23/04/2021, 23:26
ΟΙΚΟΙ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ

S&P: Αναβάθμισε σε ΒΒ την αξιολόγησή της για την Ελλάδα – Με θετική προοπτική

S&P: Αναβάθμισε σε ΒΒ την αξιολόγησή της για την Ελλάδα – Με θετική προοπτική

Σε αναβάθμιση κατά μία βαθμίδα, στο ΒΒ από ΒΒ-, της πιστοληπτικής του αξιολόγησης για το αξιόχρεο της Ελλάδας προχώρησε σήμερα το βράδυ ο οίκος S&P, σε μία κίνηση που προκάλεσε θετική έκπληξη.

Ταυτόχρονα, άλλαξε σε θετική από σταθερή την προοπτική του, επικαλούμενος την εντυπωσιακή βελτίωση των οικονομικών και δημοσιονομικών επιδόσεων της χώρας, γεγονός που υποδηλώνει ότι ενδέχεται να προχωρήσει και σε νέα αναβάθμιση εντός των επόμενων 12-18 μηνών, εάν η ανάκαμψη της χώρας αποδειχθεί ισχυρότερη των προβλέψεων. 

Ισχυρές αναπτυξιακές προοπτικές

Στην αξιολόγησή του, ο οίκος επισημαίνει ότι η ελληνική οικονομία παρουσιάζει πλέον ισχυρές αναπτυξιακές προοπτικές, με ρυθμούς που αναμένεται να ξεπεράσουν τον ευρωπαϊκό μέσο όρο την επόμενη τριετία. Προβλέπει ανάκαμψη της οικονομίας το τρέχον έτος κατά 4,9% μετά την περυσινή ύφεση, ενώ αναμένει περαιτέρω επιτάχυνση από το 2022 στο 5,8%.

Εκτιμά ότι η ελληνική κυβέρνηση ωφελείται από τα σημαντικά δημοσιονομικά «μαξιλάρια» και η οικονομία θα δεθχεί επιπρόσθετα μέτρα στήριξης από τις επικείμενες επιχορηγήσεις και τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης.

Με βάση το σχέδιο του Ταμείου Ανάκαμψης που συμφωνήθηκε από τους ηγέτες της Ε.Ε. πέρυσι το καλοκαίρι, η Αθήνα αναμένεται να λάβει 19,4 δισ.ευρώ σε επιχορηγήσεις και 12,7 δισ.ευρώ σε φθηνά δάνεια τα επόμενα έτη, ποσά αντίστοιχα με το 16% του ΑΕΠ.

«Αναμένουμε ότι οι πολιτικές της κυβέρνησης θα επιταχύνουν τις διαρθρωτικές μεταρρθμίσεις και τη σταθεροποίηση του προϋπολογισμού, εδραιώνοντας την καθοδική πορεία του κρατικού χρέους ως αναλογία του ΑΕΠ», επισημαίνεται στην ανακοίνωση του οίκου. Εάν τα κεφάλαια από τα Ταμείο Ανάκαμψης  χρησιμοποιηθούν αποτελεσματικά, θα επιτρέψουν στην ελληνική οικονομία να προχωρήσει σε περαιτέρω διαρθρωτικές κινήσεις, ιδίως για την αντιμετώπιση του μεγάλου επενδυτικού κενού, που είναι αποτέλεσμα της αυστηρής δημοσιονομικής πολιτικής που απαιτήθηκε από την Ελλάδα μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση, σύμφωνα με την S&P. 

Πού στηρίζεται η βελτίωση της πιστοληπτικής ικανότητας 

O S&P σημειώνει ότι παρά την ύφεση που προκλήθηκε από την πανδημία του κορωνοϊού κατά τη διάρκεια του 2020, η πιστοληπτική ικανότητα της χώρας μας έχει ευνοηθεί από τις ισχυρές δημοσιονομικές επιδόσεις προ πανδημίας, τα σημαντικά αποθέματα ρευστότητας που υπήρχαν στον προϋπολογισμό και την ευνοϊκή διάρθρωση του δημοσίου χρέους. Δηλ. όσον αφορά στη λήξη και στο μέσος κόστος εξυπηρέτησης, εξηγή ότι η Ελλάδα έχει ένα από τα πιο ευνοϊκά προφίλ χρέους μεταξύ των χωρών που παρακολουθεί ο οίκος. 

Ο οίκος προβλέπει ότι μετά την άνοδο του χρέους το 2020, οι δείκτες ακαθάριστου και καθαρού χρέους ως προς το ΑΕΠ θα μειωθούν, εν μέσω ανάκαμψης της οικονομίας και της δημοσιονομικής εξυγίανσης.

Ωστόσο, ο S&P δεν παραλείπει να αναγνωρίσει και τους αρνητικούς παράγοντες για την αξιολόγηση της χώρας, που είναι το υψηλό εξωτερικό και δημόσιο χρέος και η δυσκολία διοχέτευσης κεφαλαίων στην οικονομία, δεδομένου του υψηλού επιπέδου των μη εξυπηρετούμενων δανείων του τραπεζικού τομέα.

Επιπλέον, ο S&P αναφέρει ότι το 2020 η αποτελεσματικότητα της κυβέρνησης και οι προσπάθειες στήριξης της οικονομίας ενισχύθηκαν από τη νομισματική και δημοσιονομική πολιτική της Ευρωζώνης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αντίστοιχα. Όπως τονίζει, η υποστηρικτική νομισματική πολιτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) διευκόλυνε ουσιαστικά την πρόσβαση της χώρας στις αγορές συμπεριλαμβάνοντας τα ελληνικά κρατικά ομόλογα στο έκτακτο πρόγραμμα για την αντιμετώπιση της πανδημίας (PEPP) και ως εγγύηση για τις πράξεις επαναγοράς της ΕΚΤ.

Οι ελληνικές τράπεζες 

Αναφορικά με τις ελληνικές τράπεζες, ο οίκος τονίζει ότι έχουν καταγράψει πρόοδο ως προς τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων τους, που διαμορφώθηκαν στα 58,7 δισ. ευρώ τον Σεπτέμβριο του 2020 από περίπου 68 δισ. ευρώ στο τέλος του 2019 και 107,2 δισ. ευρώ το Μάρτιο του 2016.

Κάνει δε, ειδική μνεία στο πρόγραμμα «Ηρακλής» που έχει θεσπίσει η ελληνική κυβέρνηση, το οποίο προβλέπει τη χορήγηση κρατικών εγγυήσεων για τιτλοποιήσεις κόκκινων δανείων ανώτερης εξασφάλισης για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων του τραπεζικού συστήματος. Ο οίκος πιστεύει ότι τα μέτρα αυτά θα βοηθήσουν την ενίσχυση του τραπεζικού συστήματος και θα επιταχύνουν την οικονομική ανάκαμψη.

Χρήστος Σταϊκούρας: Εξαιρετικά θετικό γεγονός η αναβάθμιση του S&P 

Αμέσως μετά την αναβάθμιση, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας χαιρέτισε την απόφαση του οίκου χαρακτηρίζοντάς την εξαιρετικά θετικό γεγονός για την ελληνική οικονομία, που οφείλεται στον σχεδιασμό και στην υλοποίηση ορθών πολιτικών στο πεδίο της οικονομίας και γενικότερα στην αποτελεσματικότητα της κυβερνητικής πολιτικής, καθώς και σε σειρά μεταρρυθμιστικών πρωτοβουλιών.

«Είναι η δεύτερη φορά που διεθνής οίκος αξιολόγησης αναβαθμίζει, εν μέσω της υγειονομικής κρίσης και των συνθηκών υψηλής αβεβαιότητας που αυτή έχει δημιουργήσει σε παγκόσμιο επίπεδο, το αξιόχρεο της χώρας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ολη η ανακοίνωση του υπουργού:

«Όπως τονίζεται από τον οίκο αξιολόγησης, η ελληνική οικονομία παρουσιάζει πλέον ισχυρές αναπτυξιακές προοπτικές, με ρυθμούς που αναμένεται να ξεπεράσουν τον ευρωπαϊκό μέσο όρο την επόμενη τριετία.

Επιπρόσθετα, γίνεται ειδική μνεία στη σημαντική μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων καθώς και  στις – καθοριστικής σημασίας – δημοσιονομικές παρεμβάσεις στις οποίες προέβη η Κυβέρνηση, συγκρατώντας την ύφεση και προστατεύοντας με αυτό τον τρόπο την παραγωγική βάση της χώρας.

Παράλληλα, στην έκθεσή του, ο οίκος υπογραμμίζει την ευνοϊκή διάρθρωση του χαρτοφυλακίου δημοσίου χρέους, το ασφαλές ύψος των ταμειακών διαθεσίμων και την εν γένει αντιστάθμιση των διαφόρων κινδύνων η οποία έχει επιτευχθεί, περιορίζοντας έτσι ενδεχόμενες μελλοντικές δυσάρεστες εκπλήξεις για την ελληνική οικονομία.

Το οικονομικό επιτελείο συνεχίζει την προσπάθεια, με εμπιστοσύνη στις δυνάμεις της πατρίδας μας, όραμα, σχέδιο, και αποφασιστικότητα και με σύμμαχο τις παραγωγικές δυνάμεις της χώρας,  για να οδηγήσει με ασφάλεια την Ελλάδα στη μετά-κορονοϊό εποχή, θέτοντας στέρεες βάσεις για μια οικονομία πιο ισχυρή, παραγωγική και ανθεκτική και μια κοινωνία δικαιότερη και πιο συνεκτική».

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News