Business & Finance Παρασκευή 19/03/2021, 23:15
ΟΙΚΟΙ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ

DBRS: Επιβεβαίωσε την πιστοληπτική αξιολόγηση ΒΒ για την Ελλάδα

DBRS: Επιβεβαίωσε την πιστοληπτική αξιολόγηση ΒΒ για την Ελλάδα

O καναδικός οίκος αξιολόγησης DBRS Morningstar προχώρησε σήμερα το βράδυ στην επιβεβαίωση της βαθμίδας BB όσον αφορά την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας διατηρώντας σταθερές και τις προοπτικές.

H οίκος αναφέρει ότι η Ελλάδα έφθασε στη σημερινή κρίση του κορωνοϊού μετά από αρκετά έτη υψηλών δημοσιονομικών επιδόσεων, σε συνδυασμό με την αξιοσημείωτη αύξηση των αποθεμάτων ρευστότητας, στηρίγματα που προσφέρουν στην χώρα τη δημοσιονομική ικανότητα να αντεπεξέλθει στον αντίκτυπο της  κρίσης από την πανδημία του κορωνοϊού. Η κρίση του κορωνοϊού επέφερε βαρύ πλήγμα στην ελληνική οικονομία, η οποία συρρικνώθηκε 8,2% το 2020. Για να ανταποκριθεί στην κρίση, η ελληνική κυβέρνηση εφήρμοσε στοχευμένα μέτρα για να στηρίξει νοικοκυριά και επιχειρήσεις, γεγονός που θα οδηγήσει σε σημαντικά μεγαλύτερο δημοσιονομικό έλλειμμα και υψηλότερο δημόσιο χρέος, σύμφωνα με τον οίκο. 

Επίσης, η επιβεβαίωση της πιστοληπτικής αξιολόγησης από τη DBRS αντανακλά την ισχυρή δέσμευση που έχει επιδείξει η σημερινή κυβέρνηση από τις εκλογές του Ιουλίου του 2019 να υλοποιήσει τη μεταρρυθμιστική της ατζέντα σε συνεργασία με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Με τις μεταρρυθμίσεις αυτές, η Ελλάδα κατάφερε να εμφανίσει μία συνετή δημοσιονομική στάση έως το ξέσπασμα της κρίσης, επισημαίνει ο οίκος. 

Η DBRS επικαλείται και το γεγονός ότι τα ελληνικά ομόλογα συμπεριλαμβάνονται στο πρόγραμμα ΡΕΡΡ της ΕΚΤ, διασφαλίζοντας στην χώρα την ικανότητά της να έχει πρόσβαση στις αγορές με ιστορικά χαμηλό κόστος χρηματοδότησης. Επίσης, χθες, η Ελλάδα αποπλήρωσε πρόωρα επιπλέον 3,3 δισ. ευρώ από το χρέος της στο ΔΝΤ. Ακόμη πιο σημαντικό το γεγονός ότι η Ελλάδα αναμένεται να λάβει ένα υψηλό ποσό σε επιχορηγήσεις από το Ταμείο Ανάκαμψης που θα αντιστοιχούν στο 9% του ΑΕΠ με βάση στοιχεία του 2019 και οι οποίες θα στηρίξουν την ανάκαμψη και θα βελτιώσουν τις προοπτικές ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, όπως εκτιμά ο οίκος.  

Τον «χορό» των αξιολογήσεων για εφέτος άνοιξε η Fitch, η οποία στις 22 Ιανουαρίου επιβεβαίωσε την πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας στην επενδυτική βαθμίδα ΒΒ, διατηρώντας παράλληλα σταθερές τις προοπτικές, όπως αναμενόταν.

Στις 23 Απριλίου αναμένεται η αξιολόγηση της Standard and Poor’s, η οποία μας έχει κατατάξει στη βαθμίδα ΒΒ- στην τελευταία αξιολόγηση που έκανε τον Απρίλιο του 2020. 

Στις 21 Μαΐου, θα αξιολογήσει την ελληνική οικονομία η Moody’s η οποία μας έχει στη βαθμίδα Ba3 επίσης με σταθερές προοπτικές. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από dbrsmorningstar.com

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News