Business & Finance Τετάρτη 3/03/2021, 14:43
ΕΚΘΕΣΗ ΕΤΕ

Πώς θα καλυφθεί το «κενό» ρευστότητας του 2021

Στα 16 δισ. ευρώ οι ανάγκες για ρευστότητα

Πώς θα καλυφθεί το «κενό» ρευστότητας του 2021

Ισχυρή ανάκαμψη του ελληνικού επιχειρηματικού τομέα αναμένει η Εθνική Τράπεζα στο β’ εξάμηνο του 2021, όταν και οι πωλήσεις εκτιμάται ότι θα αυξηθούν κατά 14,6% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2020. Ωστόσο, για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος, αναγκαία συνθήκη αποτελεί η στήριξη της ρευστότητας του επιχειρείν.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με οικονομική ανάλυση του εγχώριου επιχειρηματικού τομέα, οι πωλήσεις του 2021 αναμένεται να ανακάμψουν κατά 8% το τρέχον έτος, ανακτώντας άνω του 50% των απωλειών της πανδημίας. Η ανάκαμψη θα πραγματοποιηθεί σε δύο στάδια, με το α’ εξάμηνο να παρουσιάζει σταθεροποιητικές τάσεις (+0,7%) και το β’ εξάμηνο να επιταχύνει τη δυναμική της τροχιάς ανάπτυξης (+14,6%).

Ανάμεσα στους εξεταζόμενους κλάδους, ανοδικά σε σχέση με το 2019 εκτιμάται ότι θα κινηθούν κατά το β’ εξάμηνο του 2021 οι κλάδοι κατασκευών, εμπορίου αυτοκινήτων και υπηρεσιών ICT (τεχνολογία πληροφοριών), καθώς η πανδημία και τα μέσα αντίδρασης λειτουργούν ενισχυτικά για τη ζήτησή τους. 

Στον αντίποδα, ο κλάδος του τουρισμού θα εξακολουθήσει να δέχεται ισχυρές πιέσεις με τις πωλήσεις να παραμένουν σε επίπεδα χαμηλότερα του 2019 και το β’ εξάμηνο (σ.σ. κατά 38% για τα ξενοδοχεία και κατά 15% για την εστίαση). Ωστόσο, η μερική ανάκαμψη έναντι του 2020 (σχεδόν 50% σε ετήσια βάση) εκτιμάται ότι θα επιτρέψει το άνοιγμα της πλειοψηφίας των ξενοδοχείων κατά τη θερινή τουριστική περίοδο –επιτυγχάνοντας πληρότητες της τάξης του 45%.

Τα προβλήματα ρευστότητας

Ωστόσο, η ανάλυση της Εθνικής Τράπεζας κάνει ειδική μνεία και στα προβλήματα ρευστότητας των ελληνικών επιχειρήσεων, οι οποίες εκτιμάται ότι χρήζουν κεφαλαίων, ύψους 16 δισ. ευρώ, εντός του 2021 (από 34 δισ. ευρώ το 2020).

Σε επίπεδο κλάδων, το εμπόριο και η βιομηχανία παρουσιάζουν τις μεγαλύτερες ανάγκες (4,4 δισ. και 2,5 δισ. ευρώ αντίστοιχα), ενώ τα απαιτούμενα κεφάλαια για τον τουρισμό εκτιμάται ότι θα αγγίξουν το 40% των πωλήσεων.

Υπό αυτό το πρίσμα, η ελληνική τράπεζα καθιστά αναγκαία την εφαρμογή μιας συνδυασμένης πολιτικής παρεμβάσεων τόσο από το κράτος και τον τραπεζικό τομέα (5,8 δισ. ευρώ) όσο και από την αξιοποίηση του διαθέσιμου ταμειακού μαξιλαριού των επιχειρήσεων (3,3 δισ. ευρώ).

Αποτέλεσμα αυτή της παρέμβασης θα είναι ο περιορισμός του κενού χρηματοδότησης στα 6,4 δισ. ευρώ. Εξαιρώντας τις μακροχρόνια ζημιογόνες επιχειρήσεις (4,2 δισ. ευρώ), η τραπεζική χρηματοδότηση θα κληθεί να καλύψει το υπολειπόμενο κενό, το οποίο εκτιμάται σε 2,2 δισ. ευρώ.

«Εξασφαλίζοντας ότι το σύνολο των υγιών επιχειρήσεων θα έχει πρόσβαση σε επαρκή ρευστότητα το 2021 (όπως συνέβη και το 2020), φαίνεται ότι συνεχίζει να λειτουργεί το αποτελεσματικό “φρένο” στις δευτερογενείς επιδράσεις της υγειονομικής κρίσης στην ελληνική οικονομία (που θα πρόκυπταν από τη χρηματοοικονομική ασφυξία ενός σημαντικού ποσοστού επιχειρήσεων)» επισημαίνει η Εθνική Τράπεζα.

Σε πιο μεσοπρόθεσμη βάση, καταλήγει η ανάλυση, όσο απομακρυνόμαστε από την επείγουσα συγκυρία εξασφάλισης της επιβίωσης των υγιών επιχειρήσεων, προτεραιότητα θα πρέπει να δοθεί στην ανάκτηση του επιπέδου των επιχειρηματικών επενδύσεων, το οποίο μειώθηκε από 10% σε λιγότερο από 6% του ΑΕΠ), αλλά και των αποθεμάτων, τα οποία περιορίστηκαν από το 14% σε λιγότερο από 12% των πωλήσεων.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News