BUSINESS & FINANCE

BofA: Αναβαθμίζει τις προβλέψεις για Ελλάδα – Βλέπει ανάπτυξη 3,4% φέτος και 5,7% το 2022

Τα συμπεράσματα που έβγαλαν οι αναλυτές του οίκου έπειτα από τις επαφές τους με Μέγαρο Μαξίμου, υπουργεία Οικονομικών και Ανάπτυξης, Τράπεζα της Ελλάδος, ΟΔΔΗΧ, διοικήσεις τραπεζών και ιδιωτικό τομέα

BofA: Αναβαθμίζει τις προβλέψεις για Ελλάδα – Βλέπει ανάπτυξη 3,4% φέτος και 5,7% το 2022

Σε αναβάθμιση των προβλέψεών τους για την ελληνική οικονομία προχωρούν οι αναλυτές της Bank of America, έπειτα από τις διήμερες επαφές που είχαν με ανώτατους αξιωματούχους από το Μέγαρο Μαξίμου, τα υπουργεία Οικονομικών και Ανάπτυξης, την Τράπεζα της Ελλάδος, τον ΟΔΔΗΧ, τις διοικήσεις των τεσσάρων τραπεζών και εκπροσώπους του ιδιωτικού τομέα. «Βλέπουμε πολλούς λόγους να είμαστε αισιόδοξοι, αλλά επίσης επισημαίνουμε τις προκλήσεις που απομένουν και τα ρίσκα που απαιτούν την ισχυρή δέσμευση και τη συνεχή επαγρύπνηση των αρχών», τονίζουν οι αναλυτές του επενδυτικού οίκου.

Στο πλαίσιο αυτό, αναβαθμίζουν τις προβλέψεις τους για την ανάπτυξη του 2021 στο 3,4% (+70 μονάδες βάσης) και του 2022 στο 5,7% (+30 μονάδες βάσης).

Στις νέες εκτιμήσεις του οίκου για την ελληνική οικονομία έχουν συνυπολογιστεί το εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και οι τελευταίες εξελίξεις από την άρση των περιοριστικών μέτρων. Η Bank of America, μάλιστα, επισημαίνει ότι έχει συμπεριλάβει συντηρητικές εκτιμήσεις ως προς την επίδραση των δανείων του Ταμείο Ανάκαμψης, τα οποία και προβλέπει ότι θα προσθέσουν 20 μονάδες βάσης στους ρυθμούς ανάπτυξης του 2021 και 30 μονάδες βάσης στα νούμερα του 2022.

Η επιστροφή στην κανονικότητα

Η αναβάθμιση των προβλέψεων της BofA για το 2021 αποδίδεται εν μέρει στη διαπίστωση ότι οι επιπτώσεις των περιοριστικών μέτρων υπήρξαν ηπιότερες από ό,τι αναμενόταν. Έτσι, ο οίκος αναθεώρησε τις εκτιμήσεις του που μιλούσαν για συρρίκνωση του ελληνικού ΑΕΠ κατά 1% και πλέον περιμένει συρρίκνωση 0,5%. Τα περισσότερα από τα περιοριστικά μέτρα αναμένεται να αρθούν τον Ιούνιο, όταν θα έχει γίνει περαιτέρω πρόοδος στους εμβολιασμούς. Έτσι, η BofA περιμένει τώρα μέση ανάπτυξη 3% για το δεύτερο και το τρίτο τρίμηνο, με το momentum της οικονομίας να κορυφώνει το τρίτο τρίμηνο, με τη βοήθεια και του τουρισμού.  Καθώς οι εμβολιασμοί θα φτάσουν στο 70% του πληθυσμού έως τα τέλη του καλοκαιριού, η οικονομία αναμένεται να μπει σε ένα νέο μετα-πανδημικό «new normal» το τέταρτο τρίμηνο. Για το 2022, ο οίκος περιμένει μέση τριμηνιαία ανάπτυξη περίπου 0,4% (δηλαδή κατά 10 μονάδες βάσης υψηλότερη σε σχέση με τις προηγούμενες εκτιμήσεις).

Το Ταμείο Ανάκαμψης

Η BofA τονίζει πως το κλειδί για την επιτυχία του Σχεδίου Ανάκαμψης είναι η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα, με δεδομένο ότι στόχος της Αθήνας είναι να κάνει τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης διαθέσιμα στον ιδιωτικό τομέα για τη χρηματοδότηση σχετικών projects. Η χρήση των δανείων του Ταμείου σαν μία έμμεση επιδότηση προς τον ιδιωτικό τομέα αναμένεται να κινητοποιήσει πρόσθετους πόρους του ιδιωτικού τομέα, που θα μπορούσαν να διπλασιάσουν το ύψος των κεφαλαίων του σχεδίου Ελλάδα 2.0, σημειώνουν οι αναλυτές. Ο κίνδυνος είναι ότι η διάθεση του ιδιωτικού τομέα για δάνεια ενδεχομένως να έρθει με καθυστέρηση, καθώς οι επιχειρήσεις περιμένουν να υπάρχει μεγαλύτερη βεβαιότητα για την ανάκαμψη και τις μεταρρυθμίσεις, όπως εξηγούν οι αναλυτές.

Για αυτό και οι εκτιμήσεις του οίκου για την επίδραση του Ταμείου Ανάκαμψης στην οικονομία είναι συντηρητικές και διαφέρουν στο timing σε σχέση με το Ελληνικό Πρόγραμμα Σταθερότητας. Προβλέποντας ότι τα περισσότερα δάνεια του Ταμείου θα εισρεύσουν το 2024-2026 και χρησιμοποιώντας τον στάνταρ δημοσιονομικό πολλαπλασιαστή του 0,4, ο οίκος προβλέπει ότι τα δάνεια αυτά θα προσθέσουν 20 και 30 μονάδες βάσης στην ανάπτυξη του 2021 και του 2022 αντίστοιχα.

Ο οίκος τονίζει ότι η πολιτική κατάσταση θα μπορούσε να βοηθήσει στην υλοποίηση του σχεδίου Ελλάδα 2.0, καθώς η χώρα ωφελείται από την πολιτική σταθερότητα. Αντίθετα, οι βασικοί κίνδυνοι για το σχέδιο εντοπίζονται στην απορρόφηση των κονδυλίων και στη μελλοντική μείωση της δημοσιονομικής «δύναμης πυρός» του Ταμείου, εάν οι δημοσιονομικοί κανόνες της Ε.Ε. επιστρέψουν.

Τα ελληνικά ομόλογα

BofA: Αναβαθμίζει τις προβλέψεις για Ελλάδα – Βλέπει ανάπτυξη 3,4% φέτος και 5,7% το 2022-1

Μπορεί η κακή επικοινωνία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να λειτουργεί αρνητικά για τα ομόλογα της περιφέρειας, όμως οι ελληνικοί τίτλοι έχουν καταφέρει να υπερ-αποδώσουν μέσα στο sell off, επισημαίνει η BofA.  Ο οίκος επισημαίνει ότι το σκηνικό παραμένει θετικό σε ό,τι αφορά την προσφορά ομολόγων, ενώ η πρόοδος προς την έξοδο από το junk και μία πιο μόνιμη ένταξη των ελληνικών ομολόγων στα προγράμματα της ΕΚΤ λειτουργεί επίσης υποστηρικτικά. Άλλωστε,  τα περιθώρια για αγορά ομολόγων από τις τράπεζες είναι ακόμα υψηλά, αναφέρεται.

Οι τράπεζες

Οι ελληνικές τράπεζες έχουν διανύσει πολύ δρόμο από την κρίση της περασμένης δεκαετίας, τονίζει η BofA, χαρακτηρίζοντας «game changer» το πρόγραμμα Ηρακλής. Η δημιουργία νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων είναι περιορισμένη και κατώτερη από αυτήν που έχουν προϋπολογίσει οι τράπεζες, ενώ οι καταθέσεις έχουν αυξηθεί και υπάρχει αισιοδοξία για την πιστωτική επέκταση, επισημαίνουν οι αναλυτές. Οι ελληνικές τράπεζες θα στηρίξουν τα μεγάλα έργα υποδομών και θα έχουν ενεργό ρόλο στο Σχέδιο Ανάκαμψης, αναφέρεται.

Ο τουρισμός

BofA: Αναβαθμίζει τις προβλέψεις για Ελλάδα – Βλέπει ανάπτυξη 3,4% φέτος και 5,7% το 2022-2

Η πρόβλεψη της Bank of America για ισχυρή ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας στηρίζεται εν μέρει στην εκτίμησή της ότι ένα πολύ καλύτερο καλοκαίρι θα έρθει φέτος. «Οι αρχές περιμένουν διπλάσια έσοδα από τον τουρισμό φέτος, σε σύγκριση με την περασμένη χρονιά, αν και ακόμα πολύ χαμηλότερα σε σχέση με τα προ πανδημίας επίπεδα. Πιστεύουμε ότι η πρόσφατη επιτάχυνση των εμβολιασμών στην Ευρώπη και το καθεστώς του διαβατηρίου/πιστοποιητικού εμβολιασμού μπορεί να καταστήσει εφικτό αυτό το στόχο», αναφέρουν οι αναλυτές του οίκου. «Με δεδομένη την υψηλή έκθεση της ελληνικής οικονομίας στον τουρισμό, αυτό είναι σημαντικό», τονίζουν.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News