ΑΓΟΡΕΣ

Bitcoin: Από το -30% στο +30% και πάλι κάτω

Bitcoin: Από το -30% στο +30% και πάλι κάτω

Οι επενδυτές στην αγορά των κρυπτονομισμάτων είναι συνηθισμένοι στην έντονη μεταβλητότητα. Ωστόσο τα τελευταία 24ωρα ζουν έναν μάλλον άνευ προηγουμένου τρενάκι του τρόμου. Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση οι επενδυτές στην αμερικανική αγορά είδαν αρχικά την τιμή του Bitcoin να βουλιάζει έως και 31% το πρωί (τοπική ώρα) κοντά στα 30.000 δολάρια, για να καταγράψει δυναμικό comeback στη συνέχεια και να υπερκαλύψει τις απώλειες με άνοδο 33% το απόγευμα κοντά στα 40.000 δολάρια.

Το βράδυ της Τετάρτης η τιμή του παρουσίαζε συνεχείς διακυμάνσεις και το πρωί της Πέμπτης υποχωρεί και πάλι στο Χονγκ Κονγκ κοντά στα 35.000 δολάρια. Το χωρίζει απόσταση 30.000 δολαρίων από τα ιστορικά υψηλά επίπεδα του Απριλίου. Και ενώ η κεφαλαιοποίησή του είχε υπερβεί τα 1 τρισ. δολάρια (σε χρόνο ρεκόρ), τώρα κινείται κοντά στα 600 δισ. δολάρια. 

Οι ακραίες διακυμάνσεις είχαν ως αποτέλεσμα ακόμη και να πέσει η πλατφόρμα συναλλαγών Coinbase. 

O Elon Musk που πιστώνεται την εκρηκτική άνοδο του κρυπτονομίσματος (είχε εκφράσει την πίστη του σε αυτό όταν ακόμη πολλοί το θεωρούσαν άκρως επικίνδυνη επένδυση) και χρεώνεται την βουτιά του τελευταίου διάστηματος (με την απόφαση να σταματήσει να το δέχεται ως μέσο πληρωμής στην Tesla λόγω της τεράστιας ποσότητας ενέργειας που καταναλώνει) αισθάνθηκε και πάλι την ανάγκη να παρέμβει. Με ανάρτησή του στο Twitter άφησε να εννοηθεί ότι δεν είναι μεταξύ των πωλητών του κρυπτονομίσματος. 

Δεν ήταν βεβαίως μόνο το Bitcoin που βίωσε τόσο έντονες διακυμάνσεις. Το δεύτερο μεγαλύτερο κρυπτονόμισμα, το Ether, βυθίστηκε περισσότερο από 40% αρχικά, για να περιορίσει στη συνέχεια στο ήμισυ της απώλειες κάποια στιγμή και τελικά να κλείσει με πτώση 26%. Το πρωί της Πέμπτης καταγράφει νέα βουτιά 15%. 

Κατά το παρελθόν έχουμε δει πολλές φορές τα κρυπτονομίσματα να απογειώνονται ή να χάνουν μεγάλο μέρος της αξίας τους σε σύντομο χρονικό διάστημα. Σπανίως όμως έχουμε τόσο μεγάλες εναλλαγές στις τιμές μέσα στην ίδια συνεδρίαση. Ενδεχομένως να διαδραμάτισε ρόλο και το ευρύτερα αρνητικό κλίμα στις αγορές. Ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ τρομάζει τους επενδυτές αφού εκτιμούν ότι η Federal Reserve θα αρχίσει να αποσύρει τα μέτρα στήριξης. Και όταν η στήριξη υποχωρεί, η «μανία» του ρίσκου τείνει να φεύγει. 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News