BUSINESS & FINANCE

Χρηματιστήριο: «Βουτιά» άνω του 2% – Χάθηκαν 1,1 δισ. ευρώ

Ο πληθωρισμός «χτύπησε» τη Λεωφόρο Αθηνών

Χρηματιστήριο: «Βουτιά» άνω του 2% – Χάθηκαν 1,1 δισ. ευρώ

Το χειρότερο δυνατό σενάριο εξελίχθηκε σήμερα στο Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς το διεθνές sell off, ως απόρροια των ανησυχιών για τον πληθωρισμό, οδήγησε σε εκτεταμένες ρευστοποιήσεις το σύνολο των ελληνικών τίτλων, με τις τράπεζες να χάνουν άνω του 3% της αξίας τους.

Πιο συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε ισχυρή πτώση της τάξης του 2,18% και υποχώρησε στα στηρίγματα των 880 μονάδων, και συγκεκριμένα στις 881,04 μονάδες, χάνοντας σχεδόν 20 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Τρίτης (900,65 μονάδες).

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων διαμορφώθηκε σε 17 μονάδες -από 879,15 έως 896,01 μονάδες- με τον τζίρο των συναλλαγών να ανεβάζει ρυθμούς, σε σχέση με τις δύο προηγούμενες ημέρες, και να αγγίζει τα 94 εκατομμύρια ευρώ.

Το μπαράζ ρευστοποιήσεων, το οποίο κλιμακώθηκε σημαντικά το τελευταίο δίωρο της ημέρας, αποτέλεσε απόρροια των διευρυμένων απωλειών στις διεθνείς αγορές, με τον πανευρωπαϊκό Stoxx 600 να κατρακυλά κατά 2% και τον αμερικανικό S&P 500 να υποχωρεί κατά 1,50%.

Η έκρηξη εντολών πώλησης πυροδοτήθηκε από τις ανησυχίες για την αύξηση του πληθωρισμού στις περισσότερες χώρες της Δύσης, κάτι το οποίο δεν αποκλείεται να οδηγήσει σε σταδιακή απόσυρση της άφθονης ρευστότητας των κεντρικών τραπεζών.

Όπως ήταν εύλογο, η αρνητική «εικόνα» στο εξωτερικό επηρέασε δυσμενώς το σύνολο των ελληνικών τίτλων, με τη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας να κατακρημνίζεται στο -4,4%, υποχωρώντας κάτω του ορίου των 2,4 ευρώ. Από κοντά ακολούθησε και η μετοχή της Alpha Bank, η οποία κατέγραψε πτώση κατά 3,4% και περιορίστηκε στο 1,26 ευρώ.

Έξισου έντονες ήταν οι πιέσεις στη μετοχή της ΕΥΔΑΠ , η οποία διολίσθησε κατά τουλάχιστον 4,2%, ενώ ΕΧΑΕ, Motor Oil, ΔΕΗ και Viohalco έκλεισαν με πτώση άνω του 3%. Intrakat (-4,5%), Ικτίνος (-4,1%), Intracom (-4,9%), ΑΒΑΞ (4,5%) και Quest Συμμετοχών (-4,1%) υπέστησαν τις εντονότερες ρευστοποιήσεις από τον κλάδο της μεσαίας κεφαλαιοποίησης (-2,9%)

Επόμενο στήριγμα οι 870 μονάδες

Μετά τη σημερινή σημαντική οπισθοχώρηση, το επόμενο βασικό στήριγμα της ελληνικής αγοράς είναι οι 870 μονάδες, με τις αντιστάσεις των 910 μονάδων να αποτελούν το ανώτατο δυνατό επίπεδο για όσο διάστημα διαρκέσει η αναταραχή στις διεθνείς αγορές. Το εν λόγω σενάριο, εξάλλου, είχε αρχίσει να διαφαίνεται εδώ και αρκετές ημέρες, με τον Γενικό Δείκτη να συσσωρεύεται γύρω από το τεχνικό σημείο των 900 μονάδων.

Υπό αυτό το πρίσμα, το Χρηματιστήριο Αθηνών θα κληθεί να «εφοπλιστεί» με αρκετή υπομονή έως ότου αφενός ολοκληρωθεί η διεθνής διόρθωση και αφετέρου εμφανιστούν νέοι καταλύτες, όπως η άνοδος του ελληνικού τουρισμού, η ανάκαμψη της οικονομίας και η εισροή των πρώτων χρημάτων από το Ταμείο Ανάκαμψης. 

Μόλις συντελεστούν όλα αυτα (ή και ένα απ’ αυτά), σύμφωνα με την πλειοψηφία των αναλυτών, τότε θα έρθει η ώρα, προκειμένου η εγχώρια αγορά να κινηθεί εκ νέου προς τον επόμενο μεγάλο στόχο, δηλαδή τις 950 μονάδες, οι οποίες αποτελούν το υψηλότερο επίπεδο από το 2015. 

Στο -3% οι τράπεζες

Οι τράπεζες, όπως προαναφέρθηκε, υπέστησαν μεγάλες πιέσεις, με αποτέλεσμα να τερματίσουν στο -3% και τις 566 μονάδες, απέχοντας πλέον περισσότερες από 70 μονάδες ή 11% από το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 15 μηνών (639 μονάδες). Εξάλλου, για όσο διάστημα παραμένουν κάτω των 600 μονάδων, θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο να υπάρξει μια «γενναία» κίνηση προς τις επόμενες αντιστάσεις των 920 και των 950 μονάδων.

Πέραν των προαναφερόμενων μεταβολών σε Alpha και Εθνική Τράπεζα, σημαντικές ρευστοποιήσεις παρατηρήθηκαν και στη μετοχή της Πειραιώς, η οποία υποχώρησε κατά 2,5% και το 1,57 ευρώ. Στο -2,1% τερμάτισε, επιπλέον, η μετοχή της Eurobank, ενώ η μετοχή της Attica Bank κατάφερε να «μαζέψει» τις απώλειες και να κλείσει σχεδόν αμετάβλητη στο 0,14 ευρώ. Πιο αναλυτικά:

  • Alpha Bank -3,41% 1,26 ευρώ
  • Attica Bank -0,69% 0,144 ευρώ
  • Eurobank -2,09% 0,772 ευρώ
  • Εθνική Τράπεζα -4,42% 2,395 ευρώ
  • Πειραιώς -2,48% 1,57 ευρώ

Μπαράζ ρευστοποιήσεων στον FTSE Large Cap

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίσης (-2%), οι πωλητές ήταν τα απόλυτα «αφεντικά» του χρηματιστηριακού ταμπλό, καθώς αξιοσημείωτες ρευστοποιήσεις εκδηλώθηκαν σ’ όλο το πλάτος και το μήκος της αγοράς. ΟΤΕ, Mytilineos και Ελλάκτωρ έκλεισαν με πτώση άνω του 2%, ακολουθώντας κατά πόδας τις απώλειες των ΕΥΔΑΠ, Viohalco, ΔΕΗ, ΕΧΑΕ και Motor Oil (άνω του 3%).

Την ίδια ώρα, η μετοχή των Ελληνικών Πετρελαίων υποχώρησε κατά 2,85%, εν όψει και των κρίσιμων αποφάσεων για την εταιρική αναδιάρθρωση, η οποία προβλέπει την ιδρυση εταιρείας συμμετοχών (holding) και τη μείωση των μελών του διοικητικού συμβουλίου.

Οι μοναδικές μετοχές, οι οποίες «διασώθηκαν» από τον FTSE Large Cap, ήταν της Τέρνα Ενεργειακή και του Τιτάνα, οι οποίες τερμάτισαν οριακά ανοδικά, κερδίζοντας 0,16% και 0,35%, αντίστοιχα.

Συνολικά, μόλις 16 μετοχές κινήθηκαν ανοδικά, 102 μετοχές κατέγραψαν απώλειες, ενώ 13 μετοχές παρέμειναν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμάνθηκε στα 61,5 δισ. ευρώ, μειωμένη κατά 1,1 δισ. ευρώ σε σχέση με την Τρίτη. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι πέραν των ρευστοποιήσεων στις αγορές μετοχών, η σημερινή ημέρα στιγματίστηκε κι από τις έντονες πιέσεις στα κρυπτονόμισματα, τα οποία μέσα σε λίγες ώρες απώλεσαν περισσότερα από 500 δισ. δολάρια, γεγονός το οποίο βέβαια, δεν συνδέεται επουδενί με την πορεία των διεθνών χρηματιστηρίων.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News