BUSINESS & FINANCE

Χρηματιστήριο: Χωρίς τζίρο η προσπάθεια αντίδρασης

Στο +3% Coca - Cola και Aegean

Χρηματιστήριο: Χωρίς τζίρο η προσπάθεια αντίδρασης

Να επωφεληθεί του θετικού κλίματος στις διεθνείς αγορές, σ’ αντίθεση με τη χθεσινή συνεδρίαση, προσπαθεί από το πρωί το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο κινείται ανοδικά, φλερτάροντας με τις αντιστάσεις των 760 μονάδων, έχοντας ως βασικά στηρίγματα τις μετοχές των Coca – Cola και Aegean.

Πιο συγκεκριμένα, ο Γενικός δείκτης, μέσα στο πρώτο ημίωρο, εμφανίζει κέρδη της τάξης του 1,35% και διαμορφώνεται στις 759,87 μονάδες, κερδίζοντας περίπου 10 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Δευτέρας (749,73 μονάδες).

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε περισσότερες από επτά μονάδες, από 753,4 έως 760,8 μονάδες, αν και ο τζίρος των συναλλαγών εξακολουθεί να προβληματίζει, μην υπερβαίνοντας προς ώρας (11.00) τα 4 εκατ. ευρώ, δείγμα της απουσίας ξένων επενδυτών.

Τα διεθνή χρηματιστήρια, από την πλευρά τους, συνεχίζουν σε ανοδική τροχιά, συμπαρασύροντας και το ελληνικό, καθώς οι επενδυτές αρχίζουν και αισιοδοξούν ότι η πανδημία οδεύει προς περιορισμό και ότι η πολλά υποσχόμενη ανάκαμψη καθίσταται ολοένα και πιο ορατή. 

Είναι ενδεικτικό ότι μετά τα χθεσινά σημαντικά κέρδη, από τα οποία απουσίασε η Λεωφόρος Αθηνών, ο πανευρωπαΪκός δείκτης Stoxx 600 διατηρεί την ανοδική τροχιά, κερδίζοντας περίπου 1% και φθάνοντας στις 404 μονάδες. Άλμα άνω των 200 μονάδων σημειώνουν και τα futures στην προαγορά της Wall Street, ενώ το πρωί ο δείκτης Nikkei στο Χρηματιστήριο του Τόκιο έκλεισε στο +1% και τις 28.362 μονάδες.

Την ίδια ώρα, μικρή χαραμάδα ελπίδας δημιουργεί η σχετική επιτάχυνση των εμβολιασμών στην Ελλάδα, κάτι το οποίο αυξάνει τις προσδοκίες για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας. Παρ’ όλα αυτά, οι επενδυτές εξακολουθούν να θεωρούν χαμένο το α’ τρίμηνο και αυτή την στιγμή, η μάχη δίνεται για το β’ τρίμηνο. 

Αν και η μεταβλητότητα θεωρείται βέβαιο ότι θα επιστρέψει στην εγχώρια αγορά, αυτό που έχει σημασία είναι η υπεράσπιση των 650 – 700 μονάδων, οι οποίες αποτελούν το κλειδί, προκειμένου να μην απολεσθεί το τρένο της μεσο-μακροπρόθεσμης ανοδικής κίνησης. 

Με οδηγό την Πειραιώς οι τράπεζες

Όπως είναι φυσικό, το θετικό κλίμα επιδρά και στον κλάδο των τραπεζών, ο οποίος καταγράφει κέρδη της τάξης του 2% και ενισχύεται στα επίπεδα των 455 μονάδων, συνεχίζοντας ωστόσο να απέχει παρασάγγας από το όριο των 500 – 550 μονάδων, το οποίο θα σηματοδοτήσει την έναρξη του νέου ανοδικού κύκλου. 

Μέχρι στιγμής, τα υψηλότερα κέρδη σημειώνονται στη μετοχή της Τρ. Πειραιώς, η οποία βρίσκεται κοντά στο +3% και το 0,91 ευρώ, ενώ από κοντά ακολουθεί και η μετοχή της Alpha Bank, , η οποία ενισχύεται κατά 2,3%. Λίγο κάτω από το +2% κινούνται οι μετοχές των Eurobank και εθνική Τράπεζα. Πιο αναλυτικά:

  • Alpha Bank +2,39% 0,771 ευρώ
  • Attica Bank +2,35% 0,2045 ευρώ
  • Eurobank +1,79% 0,57 ευρώ
  • Εθνική Τράπεζα +1,86% 2,01 ευρώ
  • Τρ. Πειραιώς +2,7% 0,914 ευρώ

Στο +3% Coca – Cola, Aegean

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, οι αγοραστές έχουν τον πλήρη έλεγχο, λαμβάνοντας ισχυρές στηρίξεις από τη μετοχή της Coca – Cola, η οποία -μετά το χθεσινό +2%- εμφανίζει κέρδη άνω του 3%. 

Ανοδικά μεταξύ του 1% και του 1,5% βρίσκονται και οι μετοχές των Fourlis, Jumbo, ΑΔΜΗΕ, ΔΕΗ, Ελλάκτωρ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, ΟΛΠ και Τέρνα Ενεργειακή. Σημαντική αύξηση της τάξης του 3% παρουσιάζει και η μετοχή της Aegean, ενώ στο +2,6% διαπραγματεύεται η μετοχή της Κρι – Κρι. 

Συνολικά, έως αυτή την ώρα (11.00), 48 μετοχές κινούνται ανοδικά, πέντε μετοχές παρουσιάζουν απώλειες, ενώ 14 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 51,7 δισεκατομμύρια ευρώ.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News