BUSINESS & FINANCE

Χρηματιστήριο: ΕΥΔΑΠ και ΔΕΗ «σβήνουν» το -18% στην Πειραιώς

Σταθερά άνω των 880 μονάδων ο Γενικός Δείκτης

Χρηματιστήριο: ΕΥΔΑΠ και ΔΕΗ «σβήνουν» το -18% στην Πειραιώς

Συνεχίζεται η επιφυλακτικότητα στο Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς οι επενδυτές προχωρούν σε λελογισμένη κατοχύρωση των κεκτημένων, διατηρώντας παράλληλα την ελληνική αγορά στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 13 μηνών μηνών, δηλαδή από τα τέλη Φεβρουαρίου του 2020.

Πιο συγκεκριμένα, λίγο πριν το μέσο της σημερινής συνεδρίασης (13.50), ο Γενικός Δείκτης καταγράφει οριακή άνοδο της τάξης του 0,10% και διαμορφώνεται στις 882,35 μονάδες, κερδίζοντας σχεδόν μία μονάδα σε σχέση με το κλείσιμο της Τετάρτης (881,49 μονάδες).

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε μόλις πέντε μονάδες -από 880,98 έως 886,15 μονάδες- με τον τζίρο των συναλλαγών να διατηρείται στα γνωστά υψηλά επίπεδα, υπερβαίνοντας τα 35 εκατ. ευρώ στο πρώτο 3ωρο.

Η τάση της αγοράς για αφομοίωση των ισχυρών κερδών της τελευταίας περιόδου είναι κάτι παραπάνω από εμφανής, ελλείψει και «φρέσκων» καυσίμων, τα οποία θα μπορούσαν να οδηγήσουν ταχύτερα τον κύριο χρηματιστηριακό δείκτη προς τα προ-κορωνοϊού επίπεδα.

Από την άλλη πλευρά, βέβαια, η «παραμονή» του Γ.Δ. πέριξ του τεχνικού ορίου των 880 μονάδων, οπωσδήποτε, συνιστά θετικό οιωνό για τη μεσοπρόθεσμη κίνηση. Εξάλλου, αποτελεί κοινή πεποίθηση ότι αργά ή γρήγορα η Λεωφόρος Αθηνών θα «αναμετρηθεί» με το ψυχολογικό σημείο των 900 μονάδων. Ωστόσο, μέχρι τότε, απαιτείται υπομονή και προσοχή.

Στα «όπλα» των αισιόδοξων προσμετράει και η σημερινή έκθεση της Citigroup, η οποία διαπιστώνει ότι οι ελληνικές μετοχές παραμένουν αρκετά «φθηνές» σε σχέση με τις ευρωπαϊκές και τις παγκόσμιες, καθώς ο λόγος τιμής προς κέρδη ανά μετοχή (P/E) βρίσκεται μόλις στο 13x.

Βουτιά άνω του 18% στην Πειραιώς

Την ίδια ώρα, το ελληνικό χρηματιστήριο καλείται να διαχειριστεί τις υψηλές ρευστοποιήσεις στην Τράπεζα Πειραιώς, η οποία βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση της τάξης του 18%, με αποτέλεσμα να κατέρχεται του ορίου του 0,3 ευρώ ανά μετοχή. Κι αυτό, φυσικά, εν όψει της Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου. 

Χθες, εξάλλου, η έκτακτη Γενική Συνέλευση των μετόχων αποφάσισε την υλοποίηση της ΑΜΚ, ύψους περίπου 1 δισ. ευρώ, με κατάργηση του δικαιώματος προτίμησης και προνομιακή κατανομή των νέων μετοχών στους υφιστάμενους Έλληνες μετόχους -αναζωπυρώνοντας τις εντολές πώλησης.

Στηρίγματα από ΕΤΕ

Παρότι αρχικά οι ρευστοποιήσεις στην Τρ. Πειραιώς έδειχναν ικανές να επηρεάσουν αρνητικά και τους υπόλοιπους τραπεζικούς τίτλους, τελικά αυτό φαίνεται ότι αποτρέπεται, με τον κλαδικό δείκτη να ενισχύεται -έστω και οριακά- κατά 0,2% και τις 574,93 μονάδες, «ισοφαρίζοντας» το υψηλό έτους και το υψηλό 13 μηνών.

Κι αυτό, χάρη στα στηρίγματα της Εθνικής Τράπεζας, η οποία βρίσκεται στο +1,5% και το 2,49 ευρώ. Οριακά ανοδικά κινούνται, από την πλευρά τους, οι μετοχές των Eurobank και Alpha Bank, οι οποίες συνεχίζουν σε υψηλό έτους και υψηλό 13 μηνών. Πιο αναλυτικά:.

  • Alpha Bank 0,05% 1,0525 ευρώ
  • Αttica Bank -0,86% 0,23205 ευρώ
  • Eurobank 0,23% 0,7948 ευρώ
  • Εθνική Τράπεζα 1,55% 2,488 ευρώ
  • Τρ. Πειραιώς -18,40% 0,29 ευρώ

Στο +4% η ΕΥΔΑΠ, στο -3% η ΓΕΚ Τέρνα

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, αγοραστές και πωλητές δίνουν μια αμφίρροπη «μάχη», επιχειρώντας να επικρατήσουν επί των χρηματιστηριακών συναλλαγών. Μέχρι στιγμής, πάντως, οι πρώτοι φαίνεται ότι διατηρούν ένα μικρό προβάδισμα.

Η μετοχή της ΕΥΔΑΠ, ειδικότερα, είναι η μεγάλη κερδισμένη, καθώς σημειώνει άνοδο κατά σχεδόν 4%, χάρη στη διανομή μερίσματος και στην επιστροφή κεφαλαίου, συνολικού ύψους 50 εκατ. ευρώ. Κέρδη κατά 2,8% εμφανίζει και η μετοχή της ΔΕΗ, στον απόηχο του υψηλού ενδιαφέροντος για το 49% του ΔΕΔΔΗΕ. 

Την ίδια ώρα, ΑΔΜΗΕ και Aegean καταγράφουν αύξηση της τάξης του 1,9%, ενώ αισθητή είναι η βελτίωση του κλίματος στη μετοχή της Ελλάκτωρ, η οποία ενισχύεται κατά 1% παρά τη σύγκρουση του μεγαλύτερου μετόχου (σ.σ. Greenhill) με τη διοίκηση του Ομίλου. Απώλειες κατά σχεδόν 3% παρουσιάζει, τέλος, η μετοχή της ΓΕΚ Τέρνα, μετά τις ενστάσεις της Επ. Ανταγωνισμού για τον κατασκευαστικό κλάδο.

Συνολικά, έως αυτή την ώρα (13.50), 58 μετοχές καταγράφουν άνοδο, 43 μετοχές παρουσιάζουν πτώση, ενώ 18 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 58,6 δισ. ευρώ, αυξημένη κατά 100 εκατ. ευρώ σε σχέση με την Τετάρτη. 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News