Business & Finance Τετάρτη 24/03/2021, 16:25
BUSINESS & FINANCE

ISS: «Ναι» στην ΑΜΚ της Ελλάκτωρ, «όχι» σε αλλαγή διοίκησης

Εν όψει της Γ.Σ. στις 2 Απριλίου

ISS: «Ναι» στην ΑΜΚ της Ελλάκτωρ, «όχι» σε αλλαγή διοίκησης

Υπέρ της Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου (ΑΜΚ), ύψους 120,4 εκατ. ευρώ, στην Ελλάκτωρ, τάσσεται ο οίκος ISS, καλώντας τους μετόχους να ψηφίσουν  την πρόταση του διοικητικού συμβουλίου.

Το θέμα αναμένεται να απασχολήσει την έκτακτη Γενική Συνέλευση, η οποία είναι προγραμματισμένη για τις 2 Απριλίου, με τη διοίκηση να εξηγεί ότι τα 120,4 εκατ. ευρώ θα χρησιμοποιηθούν ως εξής:

  • 100 εκατ. ευρώ θα χρησιμοποιηθούν για την κάλυψη των κεφαλαιακών απαιτήσεων της ΑΚΤΩΡ. Συγκεκριμένα, 45 εκατ. ευρώ θα καλύψουν εγγυήσεις για την αποχώρηση από διεθνείς συμπράξεις και ζημιογόνα projects. 55 εκατ. ευρώ θα χρησιμοποιηθούν για την κάλυψη ληξιπρόθεσμων πληρωμών προς την ελληνική αγορά.
  • 20,5 εκατ. ευρώ θα χρησιμοποιηθούν από την Ελλάκτωρ για τη χρηματοδότηση επενδύσεων σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ).

Στο πλαίσιο αυτό, η ανάλυση του ISS, όπως διαρρέει η διοίκηση της Ελλάκτωρ, εστιάζει στις ανάγκες χρηματοδότησης της ζημιογόνας ΑΚΤΩΡ, σημειώνοντας ότι τα έσοδα του κλάδου κατασκευής έχουν παρουσιάσει σημαντική μείωση από 1.46 δισ. ευρώ το 2018 σε μόλις 513 εκατ. την περίοδο δ’ τρίμηνο 2019 – γ’ τρίμηνο 2020.

Στην σχετική έκθεση, παράλληλα, τονίζεται ότι όσοι μέτοχοι δεν συμμετάσχουν στην επικείμενη ΑΜΚ, θα δουν τα ποσοστά συμμετοχής στο μετοχικό κεφάλαιο να μειώνονται.

Όσον αφορά το αίτημα των επιχειρηματιών και μετόχων Μπάκου – Καϋμενάκη για αλλαγή του τρέχοντος διοικητικού συμβουλίου (σ.σ. θα εξεταστεί στην επικείμενη Γ.Δ.), ο ISS καλεί τους μετόχους να καταψήφισουν την επίμαχη πρόταση.

Οι δύο επιχειρηματίες, οι οποίοι δυνητικά ελέγχουν από κοινού το 27% εισηγμένης, είχαν ζητήσει προ ημερών την ανάκληση του προσφάτως εκλεγμένου δ.σ. και την εκλογή νέου.

Η εν λόγω εξέλιξη προστίθεται στη μακρά αλυσίδα «επεισοδίων» για τον έλεγχο της κατασκευαστικής εταιρείας και σε συνέχεια της έκτακτης Γ.Σ. της 27ης Ιανουαρίου, κατά την οποία «νικήτρια» δύναμη αναδείχθηκε η πλευρά του ολλανδικού fund Reggeborgh.

Τότε, μάλιστα, οι μέτοχοι είχαν εκλέξει ως διευθύνοντα σύμβουλο τον Άρη Ξενόφο και ως πρόεδρο τον Γιώργο Μυλωνογιάννη, κάνοντας αποδεκτή την πρόταση των Ολλανδών.

Οι κ.κ. Μπάκου – Καϋμενάκης ελέγχουν αυτή την στιγμή το 16,95% των μετοχών, ενώ έχουν τη δυνατότητα απόκτησης επιπλέον 8,63%, το οποίο βρίσκεται στα «χέρια» της πλευράς Καλλιτσάντση.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News