BUSINESS & FINANCE

Το προφίλ των εννέα μνηστήρων για το 49% του ΔΕΔΔΗΕ

Ποιοι και γιατί «κόπηκαν» από τη διοίκηση της ΔΕΗ - Τα επόμενα βήματα του διαγωνισμού

Το προφίλ των εννέα μνηστήρων για το 49% του ΔΕΔΔΗΕ

Εννέα «μνηστήρες», μεγάλα funds από ΗΠΑ, Αυστραλία, Γαλλία, Ιταλία και Καναδά – αρκετά εκ των οποίων διαθέτουν εξειδίκευση στον κλάδο των υποδομών – θα κληθούν να υποβάλουν δεσμευτικές προσφορές για την ιδιωτικοποίηση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ. Από τα 11 σχήματα που είχαν εκδηλώσει αρχικά ενδιαφέρον, τα εννέα πέρασαν από την «κρησάρα» του Δ.Σ. του μητρικού ομίλου ΔΕΗ (που ενέκρινε τη short list κατά τη χθεσινή του συνεδρίαση), όπως είχε γράψει και το MR.

Τα ονόματα των εννέα επιτυχόντων δόθηκαν στη δημοσιότητα, αφού πρώτα η Goldman Sachs (σύμβουλος ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ μαζί με τη Eurobank), ενημέρωσε όλους τους συμμετέχοντες –συμπεριλαμβανομένων και των αποτυχόντων- για την έκβαση της αξιολόγησης. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα δυο σχήματα που «κόπηκαν» είναι η κινεζική κοινοπραξία China South Power Grid – China Three Gorges και η επίσης κινεζική εταιρεία Guangzhou Power.

Η χρηματιστηριακή ανακοίνωση της ΔΕΗ δεν κάνει καμία αναφορά σε αυτούς που έμειναν «εκτός νυμφώνος». Όλο το προηγούμενο διάστημα ωστόσο υπήρχε έντονη φημολογία ότι η συμμετοχή των δυο κινεζικών σχημάτων ήταν ασύμβατη με τους όρους που είχαν τεθεί στην Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος που απέκλειε εταιρείες που είχαν κοινό μέτοχο με τον ΑΔΜΗΕ. Βασικός μέτοχος των δυο κινεζικών σχημάτων είναι το κινεζικό Δημόσιο, στο οποίο ανήκει και η State Grid που κατέχει το 24% του ΑΔΜΗΕ.

Το who is who των εννέα σχημάτων (με αλφαβητική σειρά):

1.ARDIAN Infrastructure: Με καταγωγή από τη Γαλλία , είναι ένα από τα κορυφαία funds που εξειδικεύεται στον κλάδο των υποδομών (ενέργεια, μεταφορές, τηλεπικοινωνίες), με υπό διαχείριση κεφάλαια της τάξης των 17 δις. δολαρίων, το οποίο για πρώτη φορά εμφανίζεται στην ελληνική αγορά.

2.BCI – British Columbia Investment Management Corporation: Καναδικό fund με υπό διαχείριση κεφάλαια ύψους 171,3 δις. δολάρια, από τα μεγαλύτερα τη χώρας, το οποίο αναζητεί επενδυτικές ευκαιρίες ανά τον κόσμο «για να μετατρέψει τις αποταμιεύσεις σε παραγωγικές αποδόσεις», όπως αναφέρει στην ιστοσελίδα του.

3.BLACKROCK: Δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις, καθώς πρόκειται για τον μεγαλύτερο διαχειριστή ενεργητικού στον κόσμο, με υπό διαχείριση κεφάλαια 8,67 τρις. δολάρια (που αντιστοιχούν στο ΑΕΠ της Ελλάδας….επί 50), που έχει γραφεία σε 30 χώρες του κόσμου και πελάτες σε 100. Εισήλθε πρόσφατα «δια της πλαγίας» στον εγχώριο κλάδο ενέργειας, αποκτώντας συμμετοχή στην ναυτιλιακή GasLog που έχει το 20% της Gastrade, του φορέα υλοποίησης του FSRU της Αλεξανδρούπουλης.

4. CVC Capital Partners : Ιδιωτικό επενδυτικό κεφάλαιο (private equity fund) με έδρα το Λουξεμβούργο και υπό διαχείριση κεφάλαια 75 δις. δολάρια. Έχει καταστεί τα τελευταία χρόνια ένας από τους μεγαλύτερους ξένους «παίκτες» στην Ελλάδα, μετά την απόκτηση της Εθνικής Ασφαλιστικής αλλά και της εταιρείας τροφίμων Vivartia από τη Marfin Investment Group. Είχε προηγηθεί η απόκτηση –σε συνεργασία με Έλληνες εταίρους- των περισσότερων εκ των μεγάλων ιδιωτικών θεραπευτηρίων (Metropolitan, Υγεία, Μητέρα, Ιασώ General, Λητώ). Το ελληνικό χαρτοφυλάκιο του ομίλου περιλαμβάνει επίσης συμμετοχές στις μαρίνες του Φλοίσβου, της Ζέας, των Γουβιών στην Κέρκυρα και της Λευκάδας (μετά την εξαγορά της τουρκικής D-Marin που είχε τις εν λόγω συμμετοχές) αλλά και το 49% της εταιρείας ηλεκτρονικού εμπορίου Skroutz.gr.

5. F2i – Fondi Italiani per le Infrastructure SGR S.p.A: Το μεγαλύτερο ανεξάρτητο fund της Ιταλίας που εξειδικεύεται στις υποδομές, με υπό διαχείριση κεφάλαια της τάξης των 5,5 δις. ευρώ. Είχε συνεργαστεί με τον Διαχειριστή Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας της Ιταλίας TERNA όταν «κατέβηκε» στο διαγωνισμό για την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ (2014). Έχει τοποθετηθεί στους κλάδους μεταφορών, logistics, ενέργειας (και σε δίκτυα διανομής ηλεκτρικής ενέργειας) καθώς και στις τηλεπικοινωνίες.

6. First Sentier Investors Εuropean Diversified Infrastructure Funds III GP S.a.r.l. (EDIF III) Πρόκειται για το εξειδικευμένο στις υποδομές fund (με έδρα το Λουξεμβούργο), της First Sentier Investors, επενδυτικής εταιρείας από την Αυστραλία με ενεργητικό 176 δις. δολαρίων ΗΠΑ, το οποίο διαχειρίζεται για λογαριασμό θεσμικών επενδυτών, συνταξιοδοτικών ταμείων, χρηματοοικονομικών συμβούλων και πελατών ανά τον κόσμο. Το EDIF III «στοχεύει» σε επενδύσεις στους κλάδους ενέργειας, μεταφορών και κοινωφελών υπηρεσιών της Ευρώπης

7. KKR –  Kohlberg Kravis Roberts & Co. L.P.: Αμερικανικός πολυσχιδής επενδυτικός όμιλος, με ενεργητικό της τάξης των 200 δις. δολαρίων και άλλα τόσα σε ενεργητικό από το οποίο εισπράττει προμήθειες. Πρωτοενεπλάκη στα ελληνικά πράγματα το 2016 μέσω της πλατφόρμας διαχείρισης «κόκκινων» δανείων Pillarstone (εγχείρημα που συνάντησε μεγάλα προβλήματα στην πορεία), ενώ έχει αποκτήσει και την «Ελαϊς», δια της εξαγοράς του χαρτοφυλακίου μαργαρινών και ελαιολάδου της Unilever και εκτός από τον διαγωνισμό για τον ΔΕΔΔΗΕ, έχει δώσει το παρών και στο διαγωνισμό για τη ΔΕΠΑ Υποδομών, μέσω του εξειδικευμένου fund KKR Global Infrastructure Investors III L.P.

8.MACQUARIE Group Limited: Η δεύτερη συμμετοχή από την Αυστραλία, πολυσχιδής όμιλος με υπό διαχείριση κεφάλαια της τάξης των 500 δισ. δολαρίων ΗΠΑ και η μεγαλύτερη εταιρεία διαχείρισης ενεργητικού στον κλάδο των υποδομών στον κόσμο. Όπως και η KKR, έχει διπλή παρουσία στο πρόγραμμα των ενεργειακών ιδιωτικοποιήσεων, διεκδικώντας παράλληλα τον Διαχειριστή Δικτύου Διανομής Ηλεκτρισμού (ΔΕΔΔΗΕ) και την ΔΕΠΑ Υποδομών, υπό την ομπρέλα της οποίας βρίσκονται οι Διαχειριστές Δικτύου Διανομής Φυσικού Αερίου ΕΔΑ Αττικής, ΕΔΑ ΘΕΣΣ και ΔΕΔΑ.

9. Οak Hill Advisors: Κορυφαία εταιρεία εναλλακτικών επενδύσεων με υπό διαχείριση κεφάλαια 50 δις. δολαρίων και τοποθετήσεις σε ευρεία γκάμα assets σε Βόρεια Αμερική, Ευρώπη και άλλες περιοχές του κόσμου.

Τα επόμενα βήματα

Στη δεύτερη φάση, οι επιλέξιμοι συμμετέχοντες θα πραγματοποιήσουν ένα ολοκληρωμένο έλεγχο (due diligence) και θα κληθούν να καταθέσουν δεσμευτικές οικονομικές προσφορές για την απόκτηση του 49% του μετοχικού κεφαλαίου του ΔΕΔΔΗΕ. Το αμέσως επόμενο διάστημα αναμένεται να ανοίξει το Virtual Data Room ώστε οι εννέα να αποκτήσουν πρόσβαση στα οικονομικά στοιχεία του ΔΕΔΔΗΕ.

Προβλέπεται επίσης η δυνατότητα επιτόπιων επισκέψεων (κορωνοϊού επιτρέποντος…) καθώς και συναντήσεις με τα διοικητικά στελέχη της ΔΕΗ και του ΔΕΔΔΗΕ. Η ιδιωτικοποίηση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ συνοδεύεται από «ισχυρά δικαιώματα μειοψηφίας». Στις διαπραγματεύσεις που θα ακολουθήσουν μεταξύ της ΔΕΗ και των υποψηφίων θα φανεί πώς αντιλαμβάνονται οι δυο πλευρές την έννοια αυτή, και κατά πόσο τα funds (πιθανώς ακόμα περισσότερο αυτά που είναι εξειδικευμένα σε δίκτυα όπως ο ΔΕΔΔΗΕ και εξοικειωμένα με τις ιδιαιτερότητες των εν λόγω τοποθετήσεων) θα θελήσουν να έχουν αποφασιστικό λόγο στην υλοποίηση του φιλόδοξου επενδυτικού προγράμματος, της τάξης των 2,5 δις. ευρώ για τα επόμενα χρόνια που περιλαμβάνει –μεταξύ άλλων- έργα εκσυγχρονισμού και ψηφιοποίησης του Δικτύου Διανομής, με το mega-project της εγκατάστασης των 7,5 εκατ. «έξυπνων» μετρητών στο επίκεντρο.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News