BUSINESS & FINANCE

Χρηματιστήριο: «Κρατάει» το υψηλό 13 μηνών παρά το -21% στην Πειραιώς

Σε ελεύθερω πτώση η μετοχή της τράπεζας

Χρηματιστήριο: «Κρατάει» το υψηλό 13 μηνών παρά το -21% στην Πειραιώς

Επιλεκτικές κινήσεις καταγράφονται στην έναρξη της σημερινής συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου Αθηνών, το οποίο -παρά την προσπάθεια κατοχύρωσης των κεκτημένων και τις διψήφιες απώλειες στην Τρ. Πειραιώς– παραμένει σε υψηλό 13 μηνών.

Πιο συγκεκριμένα, μέσα στο πρώτο ημίωρο, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει οριακή άνοδο της τάξης του 0,22% και διαμορφώνεται στις 883,34 μονάδες, κερδίζοντας σχεδόν δύο μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Τετάρτης (881,49 μονάδες).

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε τέσσερις μονάδες -από 880,98 έως 885,03 μονάδες- με τον τζίρο των συναλλαγών να διατηρείται στα γνωστά υψηλά επίπεδα, φθάνοντας τα 8,5 εκατ. ευρώ έως τις 11.00 το πρωί.

Οπωσδήποτε, η υπεράσπιση του τεχνικού ορίου των 880 μονάδων αποτελεί θετικό οιωνό για την ελληνική αγορά, η οποία συνεχίζει να βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο της πανδημικής περιόδου και στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 13 μηνών.

Άλλωστε, αποτελεί κοινή πεποίθηση ανάμεσα στους επενδυτές ότι αργά ή γρήγορα η Λεωφόρος Αθηνών θα αναμετρηθεί με το ψυχολογικό σημείο των 900 μονάδων, εξέλιξη η οποία θα σηματοδοτήσει την επιστροφή στα προ-κρίσης υψηλά.

Βουτιά άνω του 21% στην Πειραιώς

Κι αυτό, μάλιστα, παρά την εμφανή τάση αφομοίωσης των κεκτημένων της τελευταίας περιόδου, αλλά και τις έντονες ρευστοποιήσεις στη μετοχή της Τρ. Πειραιώς εν όψει της Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου, ύψους περίπου 1 δισ. ευρώ.

Χθες, η έκτακτη Γενική Συνέλευση αποφάσισε την υλοποίηση της ΑΜΚ με κατάργηση του δικαιώματος προτίμησης και προνομιακή κατανομή των νέων μετοχών στους υφιστάμενους Έλληνες μετόχους.

Η επιλογή αυτή, όπως είναι φυσικό αναζωπύρωσε τις εντολές πώλησης στη μετοχή της τράπεζας, η οποία βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση, υποχωρώντας κατά 21% και διολισθαίνοντας κάτω του 0,30 ευρώ.

Εύλογα, οι ρευστοποιήσεις στην Τρ. Πειραιώς επηρεάζουν αρνητικά και τους υπόλοιπους τραπεζικούς τίτλους, οι οποίοι ωστόσο καταφέρνουν να ελέγξουν το εύρος των πιέσεων, με αποτέλεσμα η Alpha Bank να «κρατάει» το 1 ευρώ, η Eurobank να παραμένει κοντά στο 0,8 ευρώ και η Εθνική Τράπεζα να διατηρείται άνω των 2,4 ευρώ. 

  • Alpha Bank 0% 1,052 ευρώ
  • Αttica Bank 0% 0,2325 ευρώ
  • Eurobank -0,76% 0,787 ευρώ
  • Εθνική Τράπεζα -0,12% 2,447 ευρώ
  • Τρ. Πειραιώς -21,89% 0,2776 ευρώ

Στηρίγματα απο ΕΥΔΑΠ, ΔΕΗ

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, οι αγοραστές καταβάλλουν προσπάθεια προκειμένου να αμβλύνουν τις τραπεζικές πιέσεις, έχοντας ως βασικά στηρίγματα τις μετοχές των ΕΥΔΑΠ και ΔΕΗ.

Η πρώτη καταγράφει άνοδο κατά σχεδόν 3%, χάρη στη διανομή μερίσματος και στην επιστροφή κεφαλαίου, συνολικού ύψους 50 εκατ. ευρώ. Η δεύτερη δε, σημειώνει κέρδη κατά 2,3%, στον απόηχο του υψηλού ενδιαφέροντος για το 49% του ΔΕΔΔΗΕ. 

Στον αντίποδα, η μετοχή της Ελλάκτωρ υποχωρεί κατά 1%, εν μέσω της σύγκρουσης του φαινομενικά μεγαλύτερου μετόχου (σ.σ. Greenhill) με τη διοίκηση του Ομίλου. Απώλειες κατά 1% εμφανίζει και η μετοχή της Viohalco. 

Συνολικά, έως αυτή την ώρα (11.00), 36 μετοχές καταγράφουν άνοδο, 22 μετοχές παρουσιάζουν πτώση, ενώ οκτώ μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 58,6 δισ. ευρώ, αυξημένη κατά 100 εκατ. ευρώ σε σχέση με την Τετάρτη. 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News