BUSINESS & FINANCE

Χρηματιστήριο: Καλή «άμυνα» στις διεθνείς πιέσεις – Ράλι 4,5% για την Viohalco

Στις 812 μονάδες ο Γενικός Δείκτης

Χρηματιστήριο: Καλή «άμυνα» στις διεθνείς πιέσεις – Ράλι 4,5% για την Viohalco

Να «αμυνθεί» στις διεθνείς πιέσεις, μετά το νέο sell off στην αγορά των ομολόγων, επιχειρεί το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίος προς το παρόν αποφεύγει τις ακραίες ρευστοποιήσεις, κινούμενο στα επίπεδα των 810 – 815 μονάδων.

Πιο συγκεκριμένα, λίγο πριν το μέσο της σημερινής συνεδρίασης (13.45), ο Γενικός Δείκτης καταγράφει μικρή πτώση της τάξης του 0,28% και υποχωρεί στις 812,86 μονάδες, χάνοντας περίπου 2,5 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Τετάρτης (815,10 μονάδες).

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε 10 μονάδες -από 809,26 έως 819,24 μονάδες- με τον τζίρο των συναλλαγών, σ’ αντίθεση με τις προηγούμενες ημέρες, να κινείται σε χαμηλά επίπεδα, μην υπερβαίνοντας προς ώρας τα 23 εκατ. ευρώ.

Η νέα αύξηση των αποδόσεων στα κρατικά ομόλογα φαίνεται ότι επηρεάζει μερικώς την ελληνική αγορά, καθώς τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια εμφανίζουν απώλειες της τάξης του 1%, υπό τον φόβο μιας πρόωρης άρσης της υποστηρικτικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Ωστόσο, όπως και την προηγούμενη εβδομάδα, τα «απόνερα» στη Λεωφόρο Αθηνών μοιάζουν απολύτως ελεγχόμενα, κάτι το οποίο αποδίδεται στην αισθητή βελτίωση της «εικόνας» της αγοράς κατά τη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων. Χθες, άλλωστε, ο κύριος χρηματιστηριακός δείκτης «φλέρταρε» ακόμη και με το υψηλότερο σημείο των τελευταίων 12 μηνών (827 μονάδες).

Η σημερινή συνεδρίαση είναι στραμμένη και στην έκδοση του ομολόγου μειωμένης εξασφάλισης (Tier 2) της Alpha Bank, η οποία αποσκοπεί στην άντληση περίπου 500 εκατ. ευρώ. Το ομόλογο θα είναι διάρκειας 10,25 ετών, με δυνατότητα ανάκλησης μετά τα 5,25 έτη. Η συγκεκριμένη κίνηση αποτελεί ακόμη ένα βήμα της διοίκησης προς την πορεία κεφαλαιακής ενίσχυσης και εξυγίανσης των δανειακών χαρτοφυλακίων. Τις προηγούμενες ημέρες, εξάλλου, είχε προηγηθεί η πώληση του 30% της τιτλοποίησης Vega, συνολικού ύψους 10,8 δισ. ευρώ.

Στο θετικό «σπιράλ» συγκαταλέγεται, ακόμη, τόσο η δρομολογούμενη παράταση στην άρση των δημοσιονομικών κανόνων για το 2022, κάτι το οποίο παρέχει σημαντικές «ανάσες» στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, όσο και το «πράσινο» φως του ΔΝΤ στο αίτημα πρόωρης αποπληρωμής περίπου 3,3 δισ. ευρώ. 

Από την άλλη πλευρά, επιβαρυντικές για τη Λεωφόρο Αθηνών είναι οι εξελίξεις από την πανδημία του κορωνοϊού, με την Αττική να βρίσκεται στο «κόκκινο» και το λιανεμπόριο να κλείνει σ’ όλη την Ελλάδα, με εξαίρεση της «κόκκινες» περιοχές, όπου θα λειτουργεί με τη μορφή του click away και του click inside για ένδυση, υπόδηση και βιβλία.

«Ανάπαυλα» στο τραπεζικό ράλι

O τραπεζικός κλάδος, στο μεταξύ, μετά το 4ήμερο ανοδικό σερί, το οποίο απέφερε σωρευτικά κέρδη άνω του 13%, φαίνεται ότι «κατεβάζει» ρυθμούς, καθώς σήμερα κινείται σταθεροποιητικά (-0,22%) πέριξ των 515 μονάδων. Παρ’ όλα αυτά, παραμένει σε θετικό πρόσημο για το 2021, απέχοντας μόλις 23 μονάδες από το υψηλό έτους (538 μονάδες). 

Από τις μέχρι στιγμής μεταβολές, ξεχωρίζει η μετοχή της Eurobank, η οποία χάνει σχεδόν το 2% της αξίας της, υπαναχωρώντας από τα επίπεδα των 0,65 ευρώ, παρότι «κρατάει» επαφή με το πρόσφατο υψηλό 12μηνου (0,68 ευρώ). Όλες οι υπόλοιπες τραπεζικές μετοχές εμφανίζουν μικρές διακυμάνσεις, οι οποίες δεν ξεπερνούν το +/-1%. Πιο αναλυτικά:

  • Alpha Bank 0,65% 0,932 ευρώ
  • Attica Bank -0,69% 0,216 ευρώ
  • Eurobank -1,87% 0,6392 ευρώ
  • Εθνική Τράπεζα 0,85% 2,26 ευρώ
  • Τρ. Πειραιώς 0,37% 0,8148

Ράλι για τη Viohalco

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, αγοραστές και πωλητές δίνουν μια αμφίρροπη «μάχη», με αποτέλεσμα το ταμπλό να μοιάζει σχεδόν «μοιρασμένο» κατ’ εικόνα και καθ’ ομοίωση του Γενικού Δείκτη. 

Η μετοχή της Aegean, ειδικότερα, μετά το χθεσινό -2%, συνεχίζει στο -3%, επηρεαζόμενη αρνητικά από την αυστηροποίηση και την παράταση των περιοριστικών μέτρων για την πανδημία. Κατά 2,5% υποχωρεί και η μετοχή της Sarantis, η οποία επίσης επηρεάζεται από τη διατήρηση του lockdown. Απώλειες άνω του 1% εμφανίζουν, επίσης, οι μετοχές των ΟΠΑΠ – ΕΛΠΕ.

Στον αντίποδα, σημαντικά στηρίγματα στον Γ.Δ. παρέχει η μετοχή της Viohalco, η οποία ενισχύεται άνω του 4,5%, χάρη στην είσαγωγή σε τέσσερις δείκτες του Stoxx, γεγονός το οποίο αναμένεται να πυροδοτήσει την εισροή σημαντικών ξένων κεφαλαίων. Κατά τουλάχιστον 1% ενισχύεται και η μετοχή της ΕΧΑΕ.

Συνολικά, έως αυτή την στιγμή (13.45), 32 μετοχές κινούνται ανοδικά, 58 μετοχές καταγράφουν απώλειες, ενώ 13 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς διολισθαίνει ελαφρώς στα 54,6 δισ. ευρώ. 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News