BUSINESS & FINANCE

Με πατημένο το γκάζι το Χρηματιστήριο Αθηνών

Πολύ κοντά στο υψηλό 12 μηνών ο Γ.Δ.

Με πατημένο το γκάζι το Χρηματιστήριο Αθηνών

Συνέχεια στο θετικό momentum επιχειρεί να δώσει το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο από την έναρξη της συνεδρίασης κινείται στα όρια των 825 μονάδων, πολύ κοντά στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 12 μηνών (827 μονάδες).

Συνεχίζοντας στον ίδιο δρόμο με χθες, μέσα στο πρώτο ημίωρο, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει άνοδο της τάξης του 1,03% και ενισχύεται στις 825,42 μονάδες, κερδίζοντας οκτώ μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Τρίτης (817,03 μονάδες).

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε επτά μονάδες -από 819,17 έως 826,94 μονάδες- με τον τζίρο των συναλλαγών να διατηρείται σε υψηλά επίπεδα, όπως συνέβη και χθες, υπερβαίνοντας μέχρι στιγμής (11.00) τα 13 εκατ. ευρώ. 

Υπενθυμίζεται ότι την Τρίτη, ο κύριος χρηματιστηριακός δείκτης κατάφερε να τερματίσει σε υψηλό σχεδόν δύο μηνών, να «γυρίσει» σε θετικό έδαφος για το 2021 και να θέσει τις βάσεις για την επιστροφή στα προ-κορωνοϊού επίπεδα. Κι όλα αυτά, έχοντας ως απόλυτο «πρωταγωνιστή» τις τράπεζες, οι οποίες εκτινάχθηκαν στο +5,7%.

Οι τρεις λόγοι του rebound

Είναι ξεκάθαρο ότι πλέον οι επενδυτές έχουν αρχίσει να εμπιστεύονται την ελληνική αγορά, προεξοφλώντας ένα δυναμικό rebound στην εγχώρια οικονομία, αλλά και μια εύρωστη τουριστική σεζόν -σίγουρα καλύτερη από την προηγούμενη.

Φυσικά, το ανοδικό σενάριο δεν θα μπορούσε να υλοποιηθεί χωρίς την στήριξη του τραπεζικού κλάδου, ο οποίος τις τελευταίες εβδομάδες έχει επισπεύσει τις διαδικασίες μείωσης του αποθέματος των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, κάτι το οποίο ήδη αντικατοπτρίζεται στο ταμπλό. 

Ένας τρίτος λόγος -σύμφωνα με τον Δημήτρη Τζάνα, διευθυντή επενδύσεων στην Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ- ο οποίος συνηγορεί στην πιθανολογούμενη διατήρηση της ευφορίας, αφορά τόσο τη διενέργεια  αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου (ΑΜΚ) σε Aegean – Τρ. Πειραιώς, όσο και την έκδοση ομολόγων από Motor Oil, ΔΕΗ και Alpha Bank.

«Με την τεχνική εικόνα να συνηγορεί στη συνέχιση της ανοδικής κίνησης, στο βαθμό που δεν υπάρξουν γεγονότα που θα προκαλέσουν διεθνείς αναταράξεις και  την περιοχή στις 840 μονάδες να συνιστά το πλησιέστερο όριο αντίστασης για το Γ.Δ.» εκτιμά ο έμπειρος αναλυτής.

Με πατημένο το «γκάζι» οι τράπεζες

Μετά την χθεσινή διάσπαση των 500 μονάδων -για πρώτη φορά από τις 21 Ιανουαρίου- ο τραπεζικός κλάδος συνεχίζει τις υψηλές πτήσεις, καταγράφοντας κέρδη άνω του 2% και κινούμενος προς τις 526 μονάδες. Εφόσον, μάλιστα, διατηρηθεί έως το κλείσιμο αυτή η «εικόνα», ο κλάδος θα έχει «γυρίσει» σε θετικό έδαφος για το 2021, απορροφώντας όλες τις απώλειες. 

Μέχρι στιγμής, από τις τραπεζικές συναλλαγές, ξεχωρίζει το +2,7% για τη μετοχή της Alpha Bank, η οποία ανακτά το όριο του 0,95 ευρώ, με αποτέλεσμα να βρίσκεται μία «ανάσα» από το υψηλό έτους (0,985 ευρώ). Κατά 3% ενισχύεται και η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, κινούμενη -επίσης- πολύ κοντά στο υψηλότερο σημείο του 2021 (2,36 ευρώ).

Από την πλευρά της, η Eurobank, η οποία χθες έκλεισε στο +9,5%, σημειώνει κέρδη της τάξης του 2,5%, βελτιώνοντας περαιτέρω το ρεκόρ των τελευταίων 12 μηνών. Τέλος, η Τρ. Πειραιώς κινείται ανοδικά κατά 1,8% στα επίπεδα του 0,80 ευρώ. Πιο αναλυτικά:

  • Alpha Bank 2,7% 0,951 ευρώ
  • Attica Bank 1,85% 0,22 ευρώ
  • Eurobank 2,57% 0,678 ευρώ
  • Εθνική Τράπεζα 2,96% 2,26 ευρώ
  • Τρ. Πειραιώς 1,88% 0,80 ευρώ

Με Ελλάκτωρ στο +2%

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, όπως είναι εύλογο, οι αγοραστές είναι και πάλι οι απόλυτοι κυρίαρχοι, με τις μετοχές των Coca – Cola, Fourlis, ΑΔΜΗΕ και ΟΤΕ να παρουσιάζουν κέρδη άνω του 1%. Κατά 2% ενισχύεται και η μετοχή της Ελλάκτωρ.

Στον αντίποδα, ελεγχόμενες ρευστοποιήσεις εκδηλώνονται στις μετοχές των Mytilineos, ΕΛΠΕ και Aegean, οι οποίες υποχωρούν κατά σχεδόν 1%. Κάπως δυσμενέστερη είναι η «εικόνα» στη μετοχή του Σαράντης, η οποία χάνει σχεδόν 2%. 

Συνολικά, έως αυτή την στιγμή (11.00) 43 μετοχές κινούνται ανοδικά, 16 μετοχές καταγράφουν απώλειες, ενώ 13 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς αυξάνεται στα 55,3 δισ. ευρώ.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News