BUSINESS & FINANCE

Ο «τυφώνας» των SPACs έρχεται στην Ευρώπη

Ο «τυφώνας» των SPACs έρχεται στην Ευρώπη

Κεφάλαια 400 δισ. δολαρίων «σκανάρουν» την Ευρώπη αναζητώντας πιθανούς στόχους εξαγοράς, σύμφωνα με πηγές του moneyreview.gr σε κορυφαίο οίκο του Λονδίνου. Καθώς η μανία των SPACs -των εταιρειών ειδικού σκοπού για εξαγορές που αποτελούν αυτή τη στιγμή την πιο εκρηκτική τάση της Wall Street- περνά τον Ατλαντικό, η δραστηριότητα στον τομέα των συγχωνεύσεων και εξαγορών στην Ευρώπη είναι ήδη η ισχυρότερη που έχουν δει οι τραπεζίτες εδώ και τουλάχιστον δύο χρόνια και όπως όλα δείχνουν, πρόκειται να συνεχίσει στο ίδιο μοτίβο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο τον Φεβρουάριο πραγματοποιήθηκαν στην Ευρώπη συγχωνεύσεις και εξαγορές 156 δισ. δολαρίων, καθώς έκλεισαν 36 deals με τίμημα άνω του 1 δισ.  δολαρίων το καθένα (και από αυτά τα επτά είχαν ύψος άνω των 5 δισ. δολαρίων).

«Από τη δραστηριότητα που βλέπω να βρίσκεται στα σκαριά, αυτά τα επίπεδα θα διατηρηθούν», σημειώνει η Άλισον Χάρντινγκ Τζόουνς, επικεφαλής συγχωνεύσεων και εξαγορών της Citi για την Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική. 

Ο λόγος δεν είναι άλλος από τη μανία με τα SPACs (Special Purpose Acquisition Companies), τις εταιρείες που αντλούν χρήματα μέσω IPOs με μοναδικό σκοπό να πραγματοποιήσουν εξαγορές. Οι εταιρείες αυτές κρατούν τα χρήματα που συγκεντρώνουν σε trust και έχουν δύο χρόνια για να κλείσουν deals, διαφορετικά είναι αναγκασμένες να επιστρέψουν τα μετρητά στους επενδυτές τους.

Για να αντιληφθεί κανείς τη «δύναμη πυρός» των SPACs, αρκεί να σκεφτεί ότι τον τελευταίο χρόνο άντλησαν πάνω από 100 δισ. δολάρια, κυρίως στις ΗΠΑ.

Συγκεκριμένα, τα στοιχεία της Refinitiv δείχνουν ότι το ποσό ρεκόρ των 78,2 δισ. δολαρίων αντλήθηκε πέρυσι στις ΗΠΑ μέσω IPOs SPACs, με άλλα 24,1 δισ. δολάρια να έχουν αντληθεί φέτος, μέχρι στιγμής. Τα SPACs έχουν συγκεντρώνει μερικές δεκάδες εκατομμύρια δολάρια στην Ευρώπη, καθώς αυτή η εκρηκτική τάση μόλις τώρα επεκτείνεται στη Γηραιά Ήπειρο.

Το πρώτο IPO της χρονιάς στην Ευρώπη από εταιρεία «λευκής επιταγής» πραγματοποιήθηκε στις 12 Φεβρουαρίου, όταν η ESG Core Investments άντλησε 250 εκατ. ευρώ για να εξαγοράσει εταιρείες στον τομέα του ESG (Environmental, Social and Governance). Είχε προηγηθεί το Δεκέμβριο το γαλλικό SPAC 2MX Organic, στο οποίο συμμετέχει ο (γνωστός και στην Ελλάδα από την εποχή που ως τραπεζίτης της Lazard συμβούλευε τις ελληνικές κυβερνήσεις για τα θέματα του χρέους) Ματιέ Πιγκάς.

Όμως, όταν ο πλουσιότερος Ευρωπαίος, ο ισχυρός άνδρας της LVMH, Μπερνάρ Αρνό, ενώνει τις δυνάμεις του με τον πρώην επικεφαλής της UniCredit, Ζαν Πιερ Μουστιέ, για ένα SPAC που θα εστιάσει στην εξαγορά εταιρειών χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, είναι σαφές ότι ο τυφώνας που σαρώνει τη Wall Street έχει πλέον φτάσει στην Ευρώπη.

Ήδη, πάντως, όλοι οι μεγάλοι οίκοι στήνουν στο Λονδίνο ειδικές ομάδες τραπεζιτών για να διαχειριστούν τη δραστηριότητα αυτή, που αποφέρει σημαντικές προμήθειες, με την JP Morgan και την Goldman Sachs να είναι οι τελευταίες που ανακοίνωσαν τη σύσταση νέων ομάδων. Τα μέχρι στιγμής στοιχεία της Dealogic δείχνουν ότι η Citi προηγείται στις προμήθειες από τα IPOs των SPACs, με την Goldman Sachs να ακολουθεί.

Για τους ιδιώτες επενδυτές, τα SPACs τους δίνουν την ευκαιρία να τοποθετηθούν σε καινοτόμες εταιρείες υψηλής ανάπτυξης στις οποίες υπό διαφορετικές συνθήκες δεν θα είχαν πρόσβαση, αφού αυτές οι επιχειρήσεις ιστορικά παραμένουν ιδιωτικές για μεγαλύτερο διάστημα.

Όσο για τους στόχους εξαγορών που ψάχνουν τα SPACs αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη, πρόκειται  για εταιρείες υψηλής ανάπτυξης, κυρίως στους κλάδους που επλήγησαν περισσότερο από την πανδημία. «Δεν έχουμε δει ακόμα τα mega deals, αλλά πιστεύω ότι θα έρθουν», λέει η Άλισον Χάρντινγκ Τζόουνς της Citi. 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News