Business Talk Τετάρτη 3/03/2021, 07:31
BUSINESS TALK

Πόσo ελληνικό ρίσκο αντέχουν οι κεφαλαιαγορές

  • Η συγκυρία για ομολογιακές εκδόσεις ελληνικών επιχειρήσεων στις διεθνείς κεφαλαιαγορές μοιάζει λιγότερο θετική από ό,τι πριν ένα μήνα: οι αποδόσεις των ελληνικών επιχειρηματικών ομολόγων στην δευτερογενή αγορά, το θεωρητικό κόστος δανεισμού τους δηλαδή, ανεβαίνει. Έστω και αν αυτή η άνοδος είναι 10-20 μονάδες βάσης, ανεβαίνει. Και η τιμή τους, που εξ ορισμού κινείται αντιστρόφως ανάλογα με την απόδοση, πέφτει.

 

  • Εξαίρεση, αν και όχι εντυπωσιακή, σε αυτή την εικόνα αποτελούν οι τραπεζικές ομολογιακές εκδόσεις που φαίνεται να ανατιμώνται στην δευτερογενή και οι αποδόσεις τους να υποχωρούν. Βεβαίως κάποιοι μπορεί να το λένε αυτό εξορθολογισμό των αποτιμήσεων καθώς και οι αξίες τραπεζικών ομολόγων είχαν πιεστεί αλλά και εκείνες των επιχειρήσεων χαρακτηριστεί από κάποιους ως μάλλον απαιτητικές.

 

  • Το θέμα έχει ιδιαίτερη σημασία στην παρούσα φάση για έναν κυρίως λόγο: το αμέσως επόμενο διάστημα σχεδιάζουν (ή σχεδίαζαν;) να βγούμε στις αγορές με νέες ομολογιακές εκδόσεις μία σειρά ελληνικών επιχειρήσεων είτε για να αναχρηματοδοτήσουν υπάρχουσες υποχρεώσεις ή και για άλλους επιχειρηματικούς σκοπούς. Μεταξύ αυτών η ΔΕΗ, ο όμιλος Μυτιληναίος και, βέβαια, οι τράπεζες.

 

  • Το κατά πόσον η διάθεση των επενδυτών για ανάληψη ελληνικού ρίσκου σε χρεόγραφα θα βελτιωθεί ή όχι μένει να φανεί τις αμέσως επόμενες εβδομάδες. Πάντως όπως σχολίαζαν κάποιοι από τους παλαιότερους στην αγορά χθες, «δε γίνεται και οι τιμές των μετοχών να ανεβαίνουν και τα κόστη δανεισμού τους ταυτόχρονα».

 

  • Χθες υπήρξε μια ακόμα βλάβη στο δίκτυο της Vodafone Ελλάδας με αποτέλεσμα χιλιάδες συνδρομητές σταθερής και κινητής τηλεφωνίας να αντιμετωπίσουν προβλήματα, όχι μόνο στην Αττική, αλλά και στην Κρήτη και αλλού. Για τους συνδρομητές της Vodafone δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία: Στις αρχές Οκτωβρίου, μια ακόμα βλάβη στο δίκτυο της εταιρείας τηλεπικοινωνιών είχε προκαλέσει την παρέμβαση του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ).

 

  • Η συχνότητα των βλαβών στο δίκτυο της Vodafone λαμβάνει ξεχωριστή διάσταση καθώς συμβαίνει σε περίοδο πανδημίας κατά την οποία εργαζόμενοι και μαθητές στηρίζονται στις υποδομές των τηλεπικοινωνιών για τις δραστηριότητές τους. Ερώτημα αποτελεί τι απάντησε η διοίκηση της εταιρείας στα ερωτήματα που είχε θέσει η ΕΕΤΤ μετά την βλάβη του Οκτωβρίου.

 

  • Έσπευσαν πολλοί να πανηγυρίσουν την ανακοίνωση της Royal Caribbean International πως θα αρχίσει να πραγματοποιεί κρουαζιέρες από το Ισραήλ προς προορισμούς του Αιγαίου. Αυτό βέβαια που στην πραγματικότητα ανακοινώθηκε είναι ότι θα αρχίσουν οι πωλήσεις κρουαζιέρας από το Ισραήλ προς το Αιγαίο, σε ημερομηνία που ακόμα δεν φαίνεται να έχει αποκρυσταλλωθεί. Δεν θα είναι όμως και ιδιαίτερα μακρινή αφού τα δρομολόγια θα αφορούν εμβολιασμένους ισραηλινούς.

 

  • Η ανακοίνωση πανηγυρίστηκε δεόντως και από τον Iσραηλινό πρωθυπουργό που έχει κάθε λόγο να χαίρεται μιας και προεκλογικά δίνει την δυνατότητα στους πολίτες του (που σε αντίθεση με άλλες χώρες είναι στην συντριπτική τους πλειοψηφία εμβολιασμένοι) να κάνουν διακοπές. Αυτό που εδώ στην Ελλάδα ίσως δεν συνειδητοποιείται είναι πως Iσραηλινοί που θα μπορούσαn να έρθουν για διαμονή στα ξενοδοχεία (οπότε και η προστιθέμενη αξία που αφήνουν στην οικονομία είναι σημαντικότατα υψηλότερη από αυτήν της κρουαζιέρας) θα πάρουν το πλοίο… Μήπως είναι ζημία και όχι όφελος για την ελληνική οικονομία, διερωτώνται πολλοί.

 

  • Κατά τη χθεσινή του παρέμβαση στην εκδήλωση Blue Economy Forum, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας περιέγραψε τους 9 άξονες της ενεργειακής μετάβασης: Εκεί, πέραν των “γνωστών” παραμέτρων (ταχεία απολιγνιτοποίηση, χρήση φυσικού αερίου ως καυσίμου μετάβασης, ηλεκτροκίνηση, αναβάθμιση δικτύων κλπ.), έβαλε στο τραπέζι και τις δικές του προτεραιότητες: Μηχανισμός για σύναψη PPA μεταξύ παραγωγών ΑΠΕ και επιχειρήσεων για φθηνότερο και πράσινο ρεύμα, αποθήκευση ενέργειας, προγράμματα για “πράσινα” νησιά και φυσικά υδρογόνο. Στο πλαίσιο αυτό, οι ενέργειες και οι πρωτοβουλίες του ΥΠΕΝ για την υλοποίηση αυτών των κατευθυντηρίων γραμμών το επόμενο διάστημα αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

 

  • Απευθύνεται μάλλον στους επαγγελματίες, αλλά η πλατφόρμα e-publicrealestate της ΕΤΑΔ έχει ακίνητα και για τους μικρούς ιδιώτες αγοραστές. Για παράδειγμα, προ ημερών, πωλήθηκε διαμέρισμα τρίτου ορόφου, 43 τετραγωνικών μέτρων, στην Αθήνα, πολύ κοντά στο σταθμό Λαρίσης, προς 29.000 ευρώ ή προς 674 ευρώ ανά τετραγωνικό. Επίσης, στο Μαρούσι, σε συνοικία κοντινή με σταθμό του ΗΣΑΠ, άλλαξε χέρια διαμέρισμα τρίτου ορόφου 100 τετραγωνικών προς περίπου 120.000 ευρώ ή προς 1.000 ευρώ ανά τετραγωνικό. Deals σε τέτοιες τιμές είναι δυσεύρετα. Όχι τόσο επειδή υπάρχει ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον που κρατά ψηλά τις αξίες, αλλά κυρίως διότι οι ιδιοκτήτες-πωλητές έχουν ακόμη πίστη στην περιουσία τους με αποτέλεσμα να ζητούν τιμές που πολλές φορές δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

Αποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν σαν επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News