Business Talk Δευτέρα 1/03/2021, 07:02
BUSINESS TALK

Η εταιρεία που εκδίδει ομόλογο 2,5 δισ. δολαρίων

  • Το παράθυρο για ομολογιακές εκδόσεις δεν έχει κλείσει ακόμα και οι αποδόσεις ανεβαίνουν. Έτσι το ερχόμενο διάστημα εκτός από τη ΔΕΗ και τη Mytilineos και άλλες επιχειρήσεις ελληνικών συμφερόντων ετοιμάζονται να κρούσουν τας θύρας των διεθνών κεφαλαιαγορών, όπως η Energean. Την εν λόγω ομολογιακή έκδοση, ύψους 2,5 δισ. δολαρίων (δυόμιση δισεκατομμυρίων, σωστά διαβάσατε) που σχεδιάζει η Energean Israel Finance, θυγατρική κατά 100% του ομίλου της Energean Plc, αξιολογούν μάλιστα με Ba3 η Moody’s και με BB- η S&P.

 

  • Όπως ανακοίνωσε προς το χρηματιστήριο του Τελ Αβίβ χθες Κυριακή η Energean Plc, η ομολογιακή έκδοση θα απαρτίζεται από τέσσερα ισόποσα τμήματα (tranches), ωρίμανσης 2024, 2026, 2028 και 2031. Η έκδοση θα αναχρηματοδοτήσει το ύψους 1,45 δισ. δολ. δάνειο (Project Finance Facility) με το οποίο έχει χρηματοδοτηθεί η επένδυση για την ανάπτυξης του κοιτάσματος Καρίς στο Ισραήλ και το ύψους 700 εκατ. δολ. που συνήφθη στα τέλη του 2020 για την χρηματοδότηση της εξαγοράς του ποσοστού που κατείχε η Kerogen στην Energean Israel, την επένδυση της ανάπτυξης του κοιτάσματος Βόρειο Καρίς και άλλες ανάγκες.

 

  • H Moody’s χαρακτηρίζει την προοπτική του ομίλου της Energean ως σταθερή (stable), καθώς αναμένει έναρξη εμπορικής παραγωγής χωρίς περαιτέρω άξιες λόγου καθυστερήσεις και αναφέρεται στις θετικές προοπτικές ανάπτυξης των κοιτασμάτων Καρίς, Βόρειο Καρίς και Τανίν, με την εμπορική έναρξη παραγωγής για το πρώτο να αναμένεται στις αρχές του 2022.

 

  • Η αξιοποίηση των περίπου 66 δισ. κυβικών μέτρων αερίου και περίπου 63 εκατ. βαρελιών ισοδυνάμου πετρελαίου ρευστών υδρογονανθράκων (εκτιμήσεις 1P) εκτιμάται ότι θα δημιουργήσει ισχυρές ταμειακές ροές μετά την έναρξη εμπορικής αξιοποίησής τους, ενώ οι τιμές πώλησης, αν και συνδεόμενες με τα τιμολόγια ηλεκτρισμού στο Ισραήλ, είναι προστατευμένες από το ρίσκο των διακυμάνσεων καθώς βρίσκονται τώρα κοντά στο χαμηλότερο προβλεπόμενο σημείο τους (floor price).

 

  • Το σήμα δόθηκε και ο δεύτερος γύρος της κόντρας των μετοχών της Ελλάκτωρ ξεκίνησε την Πέμπτη και συνεχίζεται τώρα οδηγώντας σε νέα έκτακτη Γενική Συνέλευση. Ή τουλάχιστον αυτό επιδιώκουν οι επιχειρηματίες Μπάκος και Καϋμενάκης που ζητούν αλλαγή του διοικητικού συμβουλίου και εκπροσώπηση τους σ’ αυτό. Κατέχουν το 25% του μετοχικού κεφαλαίου και έτσι δεν μπορεί κανείς να πει εύκολα ότι είναι και παράλογο το αίτημα τους.

 

  • Όμως φαίνεται πως οι τόνοι ανεβαίνουν και πάλι: μετά από δήλωση του Διευθύνοντος Συμβούλου της Ελλάκτωρ Άρη Ξενόφο σύμφωνα με την οποία η πρόταση για σύγκλιση Γενικής Συνέλευσης μετόχων της εταιρείας «πρόκειται για επικίνδυνες αστειότητες», κύκλοι της Greenhill Investments, το επενδυτικό όχημα των Μπάκου και Καϋμενάκη, έκαναν το ακόλουθο σχόλιο: «Επικίνδυνη αστειότητα είναι να ανατίθεται η διοίκηση της Ελλάκτωρ σε κάποιον που ένα μήνα πριν ενεργούσε ώστε να αποκλειστεί η Άκτωρ από τον διαγωνισμό της Εγνατίας και να ανατεθεί το έργο σε ένα και μόνο υποψήφιο, την βασική ανταγωνίστρια εταιρεία».

 

  • Έκδηλη ήταν στην πρόσφατη τηλεδιάσκεψη αναλυτών η ικανοποίηση του διευθύνοντα συμβούλου της Eldorado Gold, George Burns για την αναθεωρημένη συμφωνία που υπέγραψε η καναδική εταιρεία με το Δημόσιο πριν από περίπου ένα μήνα. Όχι άδικα, καθώς η νέα αυτή συμφωνία -παρά την όποια κριτική έχει δεχθεί- επιτρέπει την επανεκκίνηση του έργου των Σκουριών που συνοδεύεται με επενδύσεις 2,6 δισ. ευρώ.

 

  • Στο δια ταύτα, η αναθεωρημένη σύμβαση παραχώρησης εκτιμάται ότι θα κατατεθεί προς κύρωση στη Βουλή μέσα στην άνοιξη-ίσως και μέσα στον Μάρτιο. Στη συνέχεια η Eldorado θα πρέπει να πραγματοποιήσει τις λεγόμενες πρόδρομες κατασκευαστικές εργασίες, εκτιμώντας ότι μέσα στο 2022 οι κατασκευαστικές εργασίες θα ξεκινήσουν εκ νέου. Στρατηγικός στόχος της Eldorado είναι το έργο να υλοποιηθεί σε κοινοπραξία με άλλους επενδυτές, οι οποίοι θα συμμετάσχουν και στη χρηματοδότησή του. Η πρακτική αυτή ενδεχομένως να παραξενεύει ορισμένους, αλλά είναι απόλυτα συνηθισμένη στις business, καθώς επιτρέπει την μείωση του ρίσκου και την αύξηση των αποδόσεων για τους επενδυτές. Βεβαίως αν βρει σουπερ χρηματοδότη που θέλει πλειοψηφία, υποθέτουμε πως θα αξιολογήσει την προσφορά. Τι; Όχι;

 

  • Αλήθεια τι γίνεται με εκείνη την Praxia Bank; Μάθαμε πως την αγόρασε η Viva συμφερόντων Χάρη Καρώνη και έτσι η Viva Wallet Holdings απέκτησε Ελληνική τραπεζική άδεια (VIVABANK SA) και άδεια ιδρύματος ηλεκτρονικού χρήματος από την Τράπεζα της Ελλάδος σύμφωνα με τις διατάξεις της Οδηγίας PSD II για δραστηριότητες στην περιοχή ΕΟΧ-31 και στο Ηνωμένο Βασίλειο. Δε μάθαμε όμως ποτέ αν υλοποιήθηκε η ανακεφαλαιοποίηση ούτε πως πάει το business plan, οι δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας κλπ.

 

  • Διαβάσαμε βεβαίως πως άρχισε να προσφέρει δανειοδοτήσεις με τη μορφή overdraft, στους υπάρχοντες μακροχρόνιους πελάτες της, αλλά όχι πολλά περισσότερα. Λογικά με την άνοδο των ηλεκτρονικών πληρωμών, εξαιτίας και της πανδημίας, η προηγουμένη δραστηριότητα των ηλεκτρονικών συναλλαγών πρέπει να πηγαίνει σφαίρα. Σωστά; Λάθος; Θα κοιτάξουμε τις ετήσιες οικονομικές καταστάσεις του 2020 (εφόσον έχουν δημοσιευτεί) και θα επανέλθουμε.

 

Αποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν σαν επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει.

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News