Business Talk Πέμπτη 25/02/2021, 07:06
BUSINESS TALK

H μονάδα προετοιμασίας έργων της κυβέρνησης

  • Μαθαίνουμε από την 9η έκθεση μεταμνημονιακής εποπτείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που κυκλοφόρησε εχθές πως η ελληνική κυβέρνηση έχει δεσμευτεί εκ νέου στους πιστωτές ότι θα έχει γίνει η ολοκλήρωση του 45% της κτηματογράφησης στο Κτηματολόγιο μέχρι τα μέσα του 2022 και του 100% μέχρι τα μέσα του 2024. Οι καθυστερήσεις αποδίδονται αφενός στο γεγονός πως οι πολίτες δεν καταθέτουν εγκαίρως τις αιτήσεις στα γραφεία κτηματογράφησης και αφετέρου στην πανδημία που δημιούργησε πρόσθετα προβλήματα. Διαφορετικά όλα θα είχαν προχωρήσει ρολόι δηλαδή; Ήρεμα ρωτάμε.

 

  • Ένα άλλο θεματάκι που προκύπτει από την 9η έκθεση μεταμνημονιακής εποπτείας είναι ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει δεσμευτεί πως μέχρι τα μέσα Μαρτίου θα εγκριθεί η νομοθεσία για την επιτάχυνση των στρατηγικών επενδύσεων που σχετίζονται με το ταμείο ανάκαμψης. Επενδύσεις και έργα που θα «τρέχουν» από ειδική task force στην οποία θα συμμετέχουν ανώτερα στελέχη υπουργείων και θα επιλέγουν έργα και δράσεις που θα ενταχθούν στο ταμείο ανάκαμψης.

 

  • Παράλληλα ολοκληρώνεται και η νομοθέτηση της μονάδας προετοιμασίας έργων που δημιουργείται στο ΤΑΙΠΕΔ που θα «ωριμάζει» τα έργα (μελετητικά και αδειοδοτικά) για να μην χάνεται χρόνος. Η μονάδα προετοιμασίας έργων αναγνωρίζεται πως καίριας σημασίας για την γρήγορη απορρόφησης των ευρωπαϊκών κονδυλίων. Ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία ανανέωσης του διοικητικού συμβούλιου του ΤΑΙΠΕΔ ενώ έπονται προσλήψεις για τεχνικούς και άλλους συμβούλους.

 

  • Για όποιον δε το έχει καταλάβει ακόμα, τα πράγματα με την απανθρακοποίηση και το περιβάλλον έχουν γίνει σοβαρά: σε μια πρωτοφανή περίπτωση περιβαλλοντικού ακτιβισμού, η Τσεχία «σέρνει» την Πολωνία στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, κατηγορώντας την για παραβίαση της ευρωπαϊκής περιβαλλοντικής νομοθεσίας στις δραστηριότητές της στο ανθρακωρυχείο του Turow -στα σύνορα των δυο χωρών- που σύμφωνα με την κυβέρνηση της Πράγας επηρεάζει την ποιότητα των υδάτων στα τσεχικά χωριά που γειτνιάζουν με το ανθρακωρυχείο.

 

  • Πρόκειται για την πρώτη φορά που μια χώρα της ΕΕ προσφεύγει εναντίον της άλλης για περιβαλλοντικούς λόγους, δημιουργώντας ένα πολύ ενδιαφέρον προηγούμενο. Η Κομισιόν, μάλιστα, πήρε το μέρος της Τσεχίας. Μάχες στα καρβουνιασμένα (sic) αλώνια των χωρών του Βίσεγκραντ, που ως γνωστόν δεν είναι ιδιαίτερα ένθερμες οπαδοί της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας.

 

  • Και μια και μιλάμε για European Green Deal και πράσινο μετασχηματισμό, συγκεκριμένες προτάσεις για το πέρασμα της Δυτικής Μακεδονίας στη λιγνιτική εποχή κατέθεσε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Φρανς Τίμερμανς, ανταποκρινόμενος σε σχετική πρόσκληση της Ευρωβουλευτού Μαρίας Σπυράκη που παρακολουθεί στενά το project της απολιγνιτοποίησης.

 

  • Ο Τίμερμανς λοιπόν, πρότεινε -μεταξύ άλλων- επενδύσεις στην πράσινη βιομηχανία (αναφέροντας ως παράδειγμα την πράσινη μεταλλουργία), ανάπτυξη μονάδων και παραγωγής υδρογόνου (η αγάπη των Βρυξελλών για το υδρογόνο δεν κρύβεται…) καθώς και αξιοποίηση της βιομηχανικής παράδοσης και των υποδομών της περιοχής μετά το λιγνίτη μέσα από νέες βιώσιμες επενδύσεις. Έδωσε με αυτόν τον τρόπο και το “στίγμα” των έργων που θα έχουν την μεγαλύτερη επιλεξιμότητα για χρηματοδότηση από το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης.

 

  • «Αυτή η φούσκα είναι πιο εντυπωσιακή ακόμα και από εκείνη του 2000, που ήταν η πρωταθλήτρια. Περίπου το 80% των δεικτών που μετράνε την αξία δείχνουν ότι αυτή η φούσκα είναι μεγαλύτερη. Θα είμαστε τυχεροί εάν κρατήσει έως το Μάιο», λέει για τις διεθνείς κεφαλαιαγορές, ο 82χρονος Τζέρεμι Γκράνθαμ, θρυλικός επενδυτής και συνιδρυτής της GMO. Πρόκειται για διαχειριστή κεφαλαίων που προειδοποίησε και για τις τρεις τελευταίες μεγάλες φούσκες της τελευταίας 40ετίας: Των ιαπωνικών μετοχών στα τέλη των 1980s, των dot com στα τέλη των 1990s και της στεγαστικής πίστης το 2008.

 

  • Όμως οι αγορές δεν τον ακούν. Εξάλλου το να υπάρχει κάπου μια φούσκα δε σημαίνει πως δεν μπορεί να συνεχίσει να φουσκώνει περεταίρω. Απλά το μπαμ θα έιναι πιο ηχηρό… Ετσι ακόμα και assets που θεωρούνται από τα πιο «ύποπτα», όπως το Bitcoin ή η μετοχή της Tesla, έδειξαν να κλονίζονται μόνον για λίγο τις προηγούμενες ημέρες, πριν οι επενδυτές αποφασίσουν ότι η βουτιά τους αποτελεί ευκαιρία αγορών. Διανύοντας πλέον την τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα πτώσης, η μετοχή της Tesla βρέθηκε την Τρίτη να έχει παραδώσει όλα τα κέρδη της για τη χρονιά, καθώς τα ριψοκίνδυνα στοιχήματα του Έλον Μασκ με το Bitcoin κατάφεραν να τρομάξουν τους traders. Άλλωστε, και το κρυπτονόμισμα φάνηκε να βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση, φτάνοντας την ίδια μέρα έως τα 46.000 δολάρια. Την Τετάρτη όμως, όλες οι αγορές είχαν επιστρέψει στο γνώριμο, ανοδικό μοτίβο τους.

Αποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν σαν επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News