Business Talk Παρασκευή 26/02/2021, 07:18
BUSINESS TALK

Κατά ριπάς τα νέα projects υδρογόνου

  • Πολλές ειδήσεις «έβγαλε» το conference call που είχε η διοίκηση των ΕΛΠΕ με τους αναλυτές αμέσως μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων δ΄ τριμήνου. Μεταξύ αυτών, επιβεβαίωσαν, αυτό που η αγορά είχε τούμπανο και το ΤΑΙΠΕΔ κρυφό καμάρι. Ότι δηλαδή οι διαγωνισμοί για την ιδιωτικοποίηση ΔΕΠΑ Υποδομών και Εμπορίας (για τους οποίους η προθεσμία υποβολής δεσμευτικών προσφορών έληγε στα μέσα Μαρτίου σύμφωνα με το επίσημο χρονοδιάγραμμα) θα πάρουν παράταση.

 

  • Είναι γνωστό στην αγορά ότι η δικαστική εκκρεμότητα με την ELFE (συμφερόντων Λαυρεντιάδη) «σκιάζει» την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ Εμπορίας. Αλλά και για τη ΔΕΠΑ Υποδομών φαίνεται ότι το εγχώριο και διεθνές μακροοικονομικό περιβάλλον και η αβεβαιότητα λόγω COVID επιτάσσουν παράταση, παρά το ελκυστικό αναπτυξιακό story της εταιρείας, που ανέδειξαν και οι χθεσινές ανακοινώσεις της θυγατρικής ΔΕΔΑ για τα δίκτυα διανομής στη Δυτική Μακεδονία. Οι δυο διαγωνισμοί «τρέχουν» εδώ και πάνω από ένα χρόνο. Και βλέπουμε…

 

  • Άκρως ενδιαφέρουσα και η επισήμανση ότι στον κλάδο της ηλεκτροπαραγωγής -όπου τα ΕΛΠΕ δραστηριοποιούνται μέσω της Elpedison- η πτώση 78% των ΕΒITDA στο δ’ τρίμηνο του έτους προέρχεται αφενός από την εφάπαξ επιβάρυνση των προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας -στο πλαίσιο των μέτρων που έλαβε το ΥΠΕΝ για την διασφάλιση της βιωσιμότητας του Ειδικού Λογαριασμού των ΑΠΕ- και αφετέρου από την αναβάθμιση της μονάδας στη Θεσσαλονίκη που αύξησε την παραγωγική της δυναμικότητα στα 420 MW, βελτιώνοντας την ευελιξία και την αποδοτικότητά της.

 

  • Το υδρογόνο είναι… hot. Λίγες ημέρες μετά το σήμα που έδωσε η Επίτροπος Ενέργειας της ΕΕ Kadri Simson από το βήμα του Athens Energy Dialogues ότι οι επενδύσεις σε πράσινο υδρογόνο είναι στην πρώτη γραμμή της επιλεξιμότητας για χρηματοδότηση από τους διάφορους μηχανισμούς και οι ανακοινώσεις από ελληνικές εταιρείες για projects υδρογόνου έρχονται…κατά ριπάς. Μόνο χθες, ο Μαθιός Ρήγας της Energean αποκάλυψε μέσω του Bloomberg τα σχέδια της εταιρείας για ένα πράσινο ενεργειακό συγκρότημα στον Πρίνο, με υδρογόνο και αποθήκευση άνθρακα (CCUS).

 

  • Την ίδια στιγμή, η ΔΕΠΑ Εμπορίας -συντονίστρια και του White Dragon Project για παραγωγή υδρογόνου σε μεγάλη κλίμακα στη Δυτική Μακεδονία-, η ΔΕΠΑ Διεθνών Έργων και η Σωληνουργεία Κορίνθου υπέγραψαν MoU για την υλοποίηση κοινών δράσεων, για την προώθηση και την επέκταση της χρήσης του υδρογόνου στο ενεργειακό σύστημα της Ελλάδας. Και όλα αυτά ενώ η Επιτροπή που έχει συστήσει το ΥΠΕΝ για την εκπόνηση Εθνικής Στρατηγικής για το υδρογόνο εργάζεται εντατικά για να ετοιμάσει το θεσμικό πλαίσιο που θα “ξεκλειδώσει” τις επενδύσεις στον κλάδο.

 

  • Είναι μάλλον ειρωνικό να χρειάζεται η Κριστίν Λαγκάρντ να παρέμβει στις αγορές ομολόγων για να σταματήσει την αύξηση των αποδόσεων, όταν η Γερμανία δανείζεται στη δεκαετία με -0,25%. Όμως σε αυτήν ακριβώς την αμήχανη θέση βρίσκεται σήμερα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

 

  • Η αύξηση στις αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων χτυπά συναγερμό στη Φρανκφούρτη, κυρίως γιατί έρχεται ως «παρενέργεια» της αναμενόμενης αμερικανικής ανάκαμψης και της ανατροπής των πληθωριστικών προσδοκιών. Και ενώ, λοιπόν, οι αγορές προεξοφλούν την ανάκαμψη των ΗΠΑ, το sell off στα ομόλογα επεκτείνεται στην Ευρώπη, όπου οι οικονομίες βρίσκονται ακόμα σε αυστηρό lockdown και σίγουρα το τελευταίο πράγμα που χρειάζονται είναι μία τέτοια αύξηση του κόστους δανεισμού. Ημών προεξαρχόντων.

 

  • Και μπορεί η απόδοση του γερμανικού 10ετούς να έχει φτάσει στα υψηλότερα επίπεδα από τον περασμένο Μάρτιο αλλά παραμένει ακόμα σε αρνητικό έδαφος ενώ το αντίστοιχο κόστος δανεισμού της Γαλλίας ξεπέρασε το μηδέν για πρώτη φορά από τον Ιούνιο και οι αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων άγγιξαν τα υψηλά τριών μηνών. Στην Ελλάδα, το κόστος δανεισμού έχει διπλασιαστεί από το ιστορικό χαμηλό του Δεκεμβρίου και πλέον ξεπερνά το 1,1%.

 

  • Μέχρι στιγμής, οι policymakers κάνουν ηχηρές φραστικές παρεμβάσεις στις αγορές, ελπίζοντας ότι αυτές θα είναι αρκετές. Πάντως η ΕΚΤ έχει πλέον αποδείξει ότι δεν διστάζει να κάνει ότι χρειάζεται για να στηρίξει τις οικονομίες μπροστά στην πρωτοφανή οικονομική κρίση που προκαλεί η πανδημία. Οπότε οι αγοραστές του εσχάτου καταφυγίου έσονται πρώτοι.

 

  • Επαφές στην Αθήνα και το Τελ Αβίβ πραγματοποιούν υψηλόβαθμα στελέχη της Royal Caribbeanh η οποία θέλει να ανοίξει την αγορά κρουαζιέρας Ισραηλινών ταξιδιωτών σε ελληνικούς προορισμούς το νωρίτερο δυνατόν. Το σκεπτικό εδράζεται στην διμερή συμφωνία Αθήνας – Τελ Αβίβ για τις χωρίς διατυπώσεις και καραντίνες μετακινήσεις εμβολιασμένων Ισραηλινών στην Ελλάδα. Στο μονοπάτι αυτό όμως υπάρχουν κακοτοπιές.

Αποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν σαν επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News