ΕΡΓΑ 200 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ

Προχωρούν οι διαγωνισμοί για τα 12 δικαστικά μέγαρα

Προχωρούν οι διαγωνισμοί για τα 12 δικαστικά μέγαρα

Στην ωρίμανση των έργων κατασκευής και αναβάθμισης 12 νέων και υφιστάμενων δικαστικών μεγάρων, που αναμένεται, μέσα στη χρονιά, να δημοπρατηθούν ως Συμπράξεις Δημοσίου Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), προχωράει το υπουργείο Υποδομών, Πρόκειται συνολικά για τρεις ομάδες δικαστικών μεγάρων, που έχουν εκτιμώμενο προϋπολογισμό 200 εκατ. ευρώ και περιλαμβάνουν την ανέγερση, συντήρηση και διαχείριση νέων κτηρίων σε Έδεσσα, Σέρρες και Κιλκίς και την ανακατασκευή του υφιστάμενου στη Θεσσαλονίκη. Όπως και την κατασκευή, συντήρηση και διαχείριση δικαστικών μεγάρων σε Λαμία και Βόλο και την ανακατασκευή των υφιστάμενων σε Λάρισα, Καρδίτσα, Τρίκαλα (δεύτερη ομάδα). Το υπουργείο Υποδομών βρίσκεται στο τελευταίο στάδιο της επιλογής νομικού και τεχνικού συμβούλου και για το σκοπό αυτό προχώρησε, πρόσφατα, στη συγκρότηση επιτροπής διαπραγμάτευσης, ώστε να προχωρήσει στην επιλογή του αναδόχου για την παροχή των συμβουλευτικών υπηρεσιών. Υποψήφια είναι τέσσερα δικηγορικά γραφεία και τέσσερις μελετητικές εταιρείες, με τον ανάδοχο να αναλαμβάνει την ωρίμανση των διαγωνισμών για τις δύο ομάδες των ΣΔΙΤ.

Όσον αφορά την τρίτη ομάδα αυτού του είδους των έργων, περιλαμβάνει την κατασκευή νέου δικαστικού μεγάρου στο Ηράκλειο Κρήτης, καθώς και την ανακατασκευή των υφιστάμενων δικαστικών μεγάρων σε Ρέθυμνο και Χανιά. Για τα τρία όμως, αυτά δικαστικά μέγαρα -των οποίων το αρχικό φυσικό αντικείμενο τροποποιήθηκε- έχουν, ήδη, επιλεγεί σύμβουλοι.

Εκτιμάται ότι η διάρκεια παραχώρησης, συμπεριλαμβανομένης της κατασκευαστικής περιόδου, θα είναι 25 έτη, όπως, συνήθως προβλέπεται στα ΣΔΙΤ.

Τον περασμένο Νοέμβριο, απαντώντας σε κοινοβουλευτική ερώτηση ο υπουργός Υποδομών Κ. Καραμανλής, ανέφερε πως τα δικαστικά μέγαρα ομαδοποιούνται ως έργα κατά χωρικές διακρίσεις με στόχο τη συγκέντρωση όλων των δικαστικών υπηρεσιών σε κομβικά σημεία της Ελλάδας, ώστε να ικανοποιηθούν οι στεγαστικές ανάγκες των δικαστηρίων. Αφότου ολοκληρωθούν οι διαδικασίες ωρίμανσης, αναμένεται να λάβει χώρα η υπαγωγής των παραπάνω έργων στην Ειδική Γραμματεία Σύμπραξης Δημοσίου Ιδιωτικού Τομέα (ΕΓΣΔΙΤ) και η έγκρισή τους από τη Διυπουργική Επιτροπή Σύμπραξης Δημοσίου Ιδιωτικού Τομέα (ΔΕΣΔΙΤ) για την ένταξή τους στις διατάξεις του Ν.3389/2005.

Ζητούμενο η τραπεζική χρηματοδότηση

Τα νέα ΣΔΙΤ των δικαστικών μεγάρων αναμένεται να προσελκύσουν ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον από τεχνικές εταιρείες. Αντίστοιχα, δηλαδή, με τις Συμπράξεις Δημόσιου Ιδιωτικού Τομέα που έχουν δημοπρατηθεί και αφορούν, μεταξύ άλλων, το Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών, την κατασκευή φοιτητικών εστιών, εκπαιδευτικών και ερευνητικών υποδομών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και την υλοποίηση φοιτητικών εστιών, κατοικιών, μίας νέας κεντρικής βιβλιοθήκης και ενός ερευνητικού κέντρου του Πανεπιστημίου Θράκης.

Όπως και την κατασκευή 3.000 φοιτητικών εστιών του Πανεπιστημίου Κρήτης στο Ηράκλειο και το Ρέθυμνο, τα κτήρια της Πολιτικής Προστασίας και την Πολιτεία Καινοτομίας. Ο προϋπολογισμός των κτηριακών ΣΔΙΤ που έχουν δημοπρατηθεί αγγίζει το 1,2 δισ. ευρώ. Το ζητούμενο όμως, είναι, όπως εξηγούν παράγοντες της αγοράς, τα συγκεκριμένα projects να εξασφαλίσουν τραπεζική χρηματοδότηση, καθώς οι τράπεζες παραμένουν διστακτικές ως προς την παροχή κεφαλαίων ακόμη και για τα ΣΔΙΤ, τα οποία εμφανίζουν ιδιαίτερα μειωμένο ρίσκο.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News